Ken je de eerste symptomen van een magnesiumtekort?

eerste symptomen magnesiumtekort

Een magnesiumtekort. Steeds meer wetenschappelijke studies laten ons weten dat dit veel voorkomt. Ken je de eerste symptomen van een magnesiumtekort?

Magnesiumtekort en de eerste symptomen

Voel je je zwak, beef of tril je snel of heb je het gevoel dat je niet vooruit komt? Denk eens aan magnesium. Want dit zijn de eerste symptomen van een tekort. Ook als er ook nog een tekort aan kalium, vitamine D en calcium is, leg je de focus op magnesium.

Over magnesium en een magnesiumtekort valt veel te zeggen. Het mineraal is onmisbaar voor de cellen en tal van belangrijke lichaamsfuncties. Waarschijnlijk is het percentage van de wereldbevolking met een tekort je ook bekend. Dus daar gaat deze keer in dit artikel niet over.

Wel over de eerste symptomen van een tekort. Dit zijn onmiskenbaar neuromusculaire en neurologische gezondheidsproblemen. 1

Neuromusculair en neuropsychisch

Vroege symptomen van een magnesiumtekort zijn niet zomaar een “niet lekker” voelen. De eerste symptomen betreffen je spierfuncties en alles wat te maken heeft met de samenhang tussen gedrag en werking van de hersenen. Want al vrij snel komen er veranderingen in neuromusculair en neuropsychisch functioneren. Waar moet je dan aan denken? 1 2

 • Hoofdpijn
 • Overprikkeld zijn
 • Beven en trillen
 • Vermoeidheid
 • Lichaamszwakte
 • Depressie
 • Verwarring
 • Opgejaagdheid

Dankzij magnesium blijf je figuurlijk én letterlijk in balans. Vandaar dat je bij een tekort lichaamszwakte en instabiliteit ervaart. De eerste vroege symptomen zijn dan ook neuromusculair en neuropsychisch.

Magnesium en je hersenen

eerste symptomen
De eerste symptomen van een magnesiumtekort betreffen de samenhang tussen hersenen, spieren en psyche

Dat de eerste symptomen de hersenen betreffen is niet vreemd. Aangezien het mineraal essentieel is voor overdracht van zenuwprikkels. Vandaar dat het zo’n invloed heeft op je neuromusculair functioneren. En wat te denken van excitotoxiciteit. Dit is de beschadiging van neuronen door overprikkeling. Magnesium beschermt hiertegen. Daarom werkt het mineraal ook bij migraine, chronische pijn en neurodegeneratieve ziektes.

Verhoog je inname bij vaatproblemen

Onder de eerste symptomen van een tekort valt ook een toegenomen opslag van vetten. En wel in de vaten. Daarom is het erg raadzaam om de magnesiuminname te verhogen als je een vaatziekte hebt. 23 

Sommige onderzoeken laten een verlaging van hartritmestoornissen zien na inname van magnesium. 24  Bij een lage magnesiumspiegel is de kans op die stoornissen hoger. Dit komt doordat een tekort de kaliumspiegel verlaagt. 27

Hoge bloeddruk

Heel duidelijk is de rol van magnesium bij een te hoge bloeddruk. Vernauwing van vaten en een verhoogde bloeddruk komen veel vaker voor bij mensen met een tekort. Een hoge bloeddruk is ook een van de vroege symptomen die je echt serieus moet nemen. Inname van het mineraal verlaagt de bloeddruk. Het DASH dieet is een goede strategie om meer magnesium binnen te krijgen. 28

Glucosespiegel

Ook als je problemen met de glucosewaarden ervaart kun je aan magnesium denken. Een tekort heeft namelijk invloed op de glycemische controle. De alvleesklier maakt dan minder insuline aan, dus blijft de glucosespiegel hoog. 29 30

Dit zijn de vroege symptomen en gezondheidsproblemen van een magnesiumtekort. Dan zijn er nog de gevolgen op een langere termijn. 

Langere termijn: Osteoporose

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen onder vrouwen. En niet te onderschatten. Hoe sterk je je nu ook voelt, na een overgang kan spontaan een ruggenwervel inzakken of is de kans op een snelle botbreuk erg hoog. Om dit te voorkomen zorg je dat niet alleen je inname van calcium en vitamine D in orde is, maar ook die van magnesium. 31

Magnesium suppletie is zeker geen overbodige luxe als de vroege symptomen ervaart. Maar welke vorm van magnesium kies je/welke gezondheidsproblemen behandelt het nog meer?

Uit de voeding halen we dus niet zo veel meer. Wil je het toch uit de voeding halen, eet dan vooral

 • amandelen
 • spinazie
 • cashewnoten
 • pinda’s
 • zwarte bonen

Het voordeel van voeding is dat je meer samenhang in vitamines en mineralen binnenkrijgt. Je voedt jezelf ook gelijk met calcium en kalium. Dat dan weer wel.

Over de vormen van magnesium nog het volgende

De biobeschikbaarheid is erg laag van de vormen

 • oxide
 • carbonaat
 • hydroxide

De opname is zeer goed van 

 • citraat
 • gluconaat

En uitstekend van

 • lactaat