Twee appels per dag: groot verschil voor darmflora

appels

Appels zijn goed voor de groei van gunstige darmbacteriën. Er zijn veel wetenschappelijke publicaties over dit stuk fruit en de gezonde werking op de darmflora. En heb je gezonde darmflora dan ben je voor de rest ook gezond. Wat doen appels nu precies voor het ecosysteem in je darmen?

Pectine in appels

Tegen lekkende darm en laaggradige ontsteking

Zo wie zo zit er pectine in appels. Deze polysacharide doet gezonde dingen. Ook voor darmflora en darmwand. Ontsteking en endotoxemie nemen af. Endotoxemie? Dat is de toxische belasting van de stofwisseling. De oorzaak ligt in een lekkende darm. Metabole endotoxemie ontstaat door bacteriële lipopolysacchariden die de darmwand passeren. Dit lokt een immuunrespons op. Het gevolg is laaggradige ontstekingen. Die laatste ligt vorm dan weer de basis voor chronische ziektes. Pectine remt overigens ook vetopslag. 1Appels ondersteunen dus daadwerkelijk een betere gezondheid en een beter gewicht.

Appels zijn ook nog eens een slimme snack: want goed voor je hersenen!


Betere gezondheid

appels
Twee appels per dag veranderen je darmflora ten gunste, binnen 2 weken

Hoe diverser je darmbacteriën, hoe beter je gezondheid. Daarover is geen enkele twijfels. Een vetrijk dieet verstoort deze diversiteit. Zo neemt firmicutes dan de overhand: dit is een dikmakende bacteriesoort. Bioactieve stoffen waaronder pectine  maken een significant verschil in de samenstelling van darmflora. Als je hier voor de rest dan ook gezond bij eet, is dit verschil natuurlijk nog groter. 2

Twee appels per dag/na 2 weken 3:

  • Meer Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus en Enterococcus
  • De Firmicutes-Bacteroidetes/ratio verbetert (respectievelijk de “obesitas” en de “slankheid” bacterie)
  • Toename van Actinobacteriën, vooral door Renettes, Golden Delicious en Pink Lady 4

In het kort

  • Bacteroidetes: versterking van immuunsysteem
  • Actinobacteriën: versterking van darmwand
  • Bifidobacteriën: kritieke spelers bij een goede gezondheid en gezonde darmfunctie
  • Lactobacillus: bescherming egen (vaginale) infecties
  • Steptococcus: vermindering van slechte adem
  • Enterococcus: heft verstopping op, bevordert de groei van gunstige bacteriën nog verder

Samenstelling van vitamines

De toename van Bifidobacterium komt doordat deze soort een belangrijk lid van de Actinobacteria. Bifido dringt pathogenen erg efficient terug. Hiernaast stelt het bepaalde vitamines samen. Zoals foliumzuur. En verlaagt het de cholesterolspiegel. 

Oplosbare vezels

Wat betreft pectine, deze oplosbare vezels is niet alleen erg belangrijk voor de darmgezondheid. Want, ook onmisbaar voor weefsels en organen. 2 Via korte keten vetzuren zorgt het voor de nodig energie voor de celstofwisseling. 

Appels: makkelijke manier om darflora te veranderen

Appels
Neem je biologische, dan krijg je meer Lactobacilli binnen

Waar het op neerkomt is dat appels de compositie binnen darmflora ten gunste veranderen. Door een toename van diversiteit en gunstige microben. Die werken in ons voordeel door korte keten vetzuren en fenolzuren te produceren. Het is een makkelijke en goedkope methode om iets aan onze darmflora te veranderen.

Miljoenen gunstige bacteriën

Miljoenen? Ja echt. Er zitten er maar liefst 100 miljoen in. Dat bleek uit een studie in Frontiers in Microbiology. Dat klinkt niet zo aantrekkelijk. Maar het is de reden waarom ze voor de darmen gezond zijn. In het klokkenhuis zitten de meesten. In de vrucht zelf zit ook een grote hoeveelheid. Toch, als je alleen de vrucht en schil eet krijg je er minder binnen. Dus voor een goede portie goede bacteriën eet je ook het klokhuis. Je wordt er niet ziek van. Want schadelijke microben zitten er niet in. 

Goede snack

Als je dus een diversiteit van bacterie strengen zoekt, dan heb je aan de appel een goede. 

Neem je biologische appels dan krijg je meer Lactobacillus binnen. 

We wisten natuurlijk al dat appels een goede snack zijn. Om er optimaal profijt van te hebben eet je hem met schil. En als je kan: eet je ook het klokhuis.