Door vitamine D tekort 77% minder kracht

vitamiine D tekort

Mensen met een vitamine D tekort hebben maar liefst 77% minder kracht. Met vitamine D gaat het hart beter pompen en verbeteren ook de sportprestaties. Lees meer over deze onthullende bevindingen uit studies.

Wie een vitamine D tekort heeft is maar liefst 77% zwakker. De “zonvitamine” doet het hart beter pompen. Ook verbetert het de kracht en fysieke prestaties.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, omdat het via de huid kan worden aangemaakt. In werkelijkheid is vitamine d een vetoplosbare steroïde hormoon precursor die zorgt voor het behoud van een normaal calcium- en fosforniveau in de bloedbaan. Vitamine D is ook bekend als calciferol.

Krachtverlies door vitamine D tekort

Je hartfunctie en vitamine D

Volgens een onderzoeksteam van Leeds Teaching Hospitals zit er een ‘verbazingwekkend aspect’ aan vitamine D. Namelijk verbetering van de pompfunctie van het hart. Of je een tekort hebt, is makkelijk vast te stellen. Je hoeft alleen maar je spiegel te laten testen, via de huisarts.

Betere pompfunctie hart

Patiënten met hartfalen kregen een vitamine D supplement. Waarop het hart beter ging pompen. Dit had nog zin op oudere leeftijd. Want de gemiddelde leeftijd was 70 jaar. Er speelde een vitamine D tekort. Dagelijks kregen de deelnemers 100 mcg, voor de duur van twee jaar. Dit is 4000 ie. Wat bleek? Er was een toename van gepompt bloed van 26-34%. Voor een gezond hart is het dus een onmisbare vitamine.

Dit is meer dan andere behandelingen voor elkaar krijgen. Overigens zijn die een stuk duurder.

“Dit is een goed resultaat, bijna net zo groot als bij andere, duurdere behandelingen. Een verbazingwekkend effect.” 1

Auteur van de studie

Zonvitamine?

vitamine D tekort
Sporters met een vitamine D tekort presteren minder

Tegenwoordig heet de vitamine nog steeds de “zonnvitamine.” Onterecht. Weliswaar komt een vitamine D tekort veel meer voor in de noordelijke landen. Toch hebben mensen in mediterrane regio’s ook al een tekort.

Dan is het nog zo dat men vandaag de dag werk en activiteiten vaker binnenshuis uitvoert. Dat werkt een vitamine D tekort in de hand. Het gaat natuurlijk ten koste van de vitamine D-aanmaak door zonlicht via de huid. Blootstelling in de ochtend is het meest effectief. Provitamine D onder de huid wordt onmiddellijk omgezet in vitamine D bij blootstelling aan zon.

Volgens de studieauteur is er ook in de zomer sprake van een vitamine D tekort. Vooral bij oudere mensen. Omdat het vermogen om de vitamine via de huid aan te maken minder is.

Fysieke prestaties

Merk je weinig kracht en laten je sportprestaties te wensen over? Denk dan dus aan een vitamine D tekort. Want voor sporters met een lage vitamine D spiegel betekende dit:

  • 77% minder kracht vergeleken met sporters met adequate spiegels
  • 15% minder hoog springen, 80% minder ver springen

Vitamine D en je spieren

Hoe kan dit? Vitamine D helpt de spiercellen om calcium efficiënter vrij te zetten. Dit gebeurt gedurende het spiercontractie proces. Waardoor je verder, hoger kunt springen en zwaarder kunt tillen. Mis je kracht, dan kan dit wel eens aan een tekort liggen.

Er is wat scepsis van experts over deze studie. Volgens hen kan vitamine D niet in deze grote mate effect sorteren. 2