Huid: Werkt een collageen supplement echt?

collageen supplement

Collageen, daar willen we zo lang mogelijk veel van houden. Het is de “lijm” die onze huid stevig houdt. Helaas maken we steeds minder aan naarmate de leeftijd vordert. Wat resulteert in een slappere huid met plooien. Collageen supplementen beloven de oplossing. Maar werken ze? Wat zeggen de studies?

Collageen supplement voor stevigere huid

Een elastische huid, dat willen we graag. Daarvoor hebben we collageen nodig. En aangezien de meesten van ons een veerkrachtige huid willen houden is de vraag: werkt een collageen supplement?

Tip: als je bouillon van botten trekt (afkomstig van gezonde buiten grazende dieren) dan heb je ook een collageen supplement

Werkt het wel?

Veel collageen supplementen gaan door een proces dat hydrolysatie heet. Dan is het collageen afgebroken tot peptides. Wat het makkelijker maakt om het collageen op te nemen. Maar zijn ze wel effectief? Handig om te weten omdat er wel een prijskaartje aanhangt.

Wat collageen supplementen moeten doen is 

Nu willen we weten of dit zo is.

Wat wetenschappelijke publicaties zeggen

collageen supplementen
Volgens onderzoeken geeft een collageensupplement inderdaad een elastischere huid

Gelukkig geven onderzoeken daar antwoord op. Zoals die van vrouwen die een drankje namen met vitamines, mineralen, gehydroliseerd collageen en hyaluronzuur. 1

Daaruit bleek

  • Dat de rimpels van de vrouwen die het collageen supplement met toevoegingen dronken inderdaad een stuk minder diep waren. Hiernaast was de hydratatie en elasticiteit behoorlijk verbeterd.

In een andere studie  2 namen vrouwen collageen supplement of een placebo voor de duur van 8 weken. Hierna hadden ze

  • Meer elasticiteit
  • Meer vocht in de huid 

Een beter gehydrateerde huid maakt echt een verschil in de huidtextuur. Dit kan van binnenuit maar het blijft belangrijk om 2 liter water per dag te drinken. 

Spieren, belangrijk voor je gezicht

Als we ouder worden verliezen we spiermassa, helaas ook in ons gezicht. Nu kan je je lichaam nog trainen, maar je gezicht trainen is wat lastiger. Facial exercises nemen veel tijd in beslag. In de praktijk houden we dit niet vol. Dus zijn collageen supplementen hier misschien ook een oplossing?

  • Mannen die een collageen supplement namen (15 gram per dag) hadden inderdaad meer spiermassa en kracht. Dit kwam omdat collageen de spiergroei bevordert. 

Botverlies: zakkende huid

Nog een reden van huid die zakt: verlies van botdichtheid. Het is dus mooi als je je botten sterk kunt houden door dit verlies te voorkomen. Osteoporose heeft ook zijn weerslag op je gezicht. Of een collageen supplement hier ook bij helpt, halen we weer uit een andere studie. 3

Toen vrouwen calcium of calcium en collageen namen

  • Was er inderdaad minder sprake van botverlies bij de vrouwen die calcium met collageen namen

Dit bleek na een jaar inname

Het lijkt er dus op dat een collageen supplement werkt.

Meer collageen, hydratatie en elasticiteit

Dit wordt ook bevestigd in een systematische review met betrekking tot collageen supplementen 4 Hier waren bijna 900 deelnemers en 11 studies bij betrokken.

In 8 studies werd collageen hydrolysaat gebruikt (2.5 gram of 10 gram per dag) voor 2 tot 6 maanden. In 2 studies namen de deelnemers collageen tripeptide (3 gram voor de duur van een maand tot 3 maanden)

De studieauteurs melden dat de collageen supplementen

  • Een duidelijk zichtbare verbetering in huidelasticiteit en hydratatie brachten
  • Wat nog belangrijker was: er was een toename van dichtheid van collageen in de huid. 

Gelatine heeft zulke effecten ook. Beide combineer je met vitamine C. Omdat deze laatste ook de aanmaak van collageen stimuleert. En er een goede samenwerking is tussen collageen/ of gelatine en vitamine C. 5 6