Dit doet fructose siroop met lever en stofwisseling

fructose


Fructose siroop; je krijgt het makkelijk binnen. Want aanwezig in talloze producten. Deze vorm van suiker is echter de meest gevaarlijke. Fructose is funest je lever en stofwisseling.

Fructose siroop, slecht nieuws voor lever/stofwisseling

De inname van fructose siroop leidt tot een tal van gezondheidsproblemen. Zoals insulineweerstand, obesitas, leverstoornissen en diabetes. Fructose consumptie verpest gezonde leverwaarden en vergroot de kans op een vette lever behoorlijk. Sterker; het is een garantie voor leververvetting.

Het zit overal in

Nu is fructose simpelweg suiker in honing en fruit. De issue is hier dat je het behalve in fruit en honing, via zoveel andere wegen binnenkrijgt. Vruchtensappen en andere drankjes, ze zitten vol fructosesiroop. Net als koekjes en zoetigheden. Maar ook andere producten die minder voor de hand liggen.

Het zoete effect van fructosesiroop is 2x groter dan van glucose. En dat maakt het gevaarlijk voor de gezondheid. Hierdoor hebben mensen meer behoefte aan de stof. 

Onderzoeken laten ons de funeste werking van fructose weten. Na een consumptie van 6 maanden is er al meer vetopslag in de lever. 5 19 Hieruit komen weer fibrose en andere leverstoornissen voort. 

Hoge triglyceriden waarden

fructosesiroop
Fructose zit echt niet alleen in vruchtensap, koekjes en snoepjes

Aangetoond is dat fructosesiroop omgezet wordt in triglyceriden. Een primaire factor bij het ontstaan van leververvetting. Dit heeft gevolgen voor je stofwisseling. Want door oxidatieve stress, een gebrekkige proteïne-synthese en disfunctie van de energiefabriekjes (mitochondriën) binnen de cellen word je ziek. Er ontstaan obesitas, insulineweerstand en andere kenmerken van het metabool syndroom. Denk ook aan buikvet. 

Spaar je lever

Wil je gezond en energiek blijven, dan spaar je je lever. En is het dus de moeite waard om fructose zo veel mogelijk te mijden. En dan de darmen. Eveneens is duidelijk dat de stof de darmwand meer doorlaatbaar maakt. Dit heeft gevolgen: giftige stoffen vinden hun weg in de bloedbaan. Wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dit resulteert weer in ontsteking en andere ellende.

Altijd honger

Dan is er nog de consequentie voor je hongergevoel. Wie steeds fructosesiroop nuttigt via producten, houdt een hongergevoel. De siroop lokt namelijk ook leptineweerstand uit. Leptine is juist belangrijk voor ons gevoel van verzadiging. 34 35 

Net zo slecht als alcohol

Voor kinderen betekent dit alles dat fructosesiroop de lever net zo verschrompels als alcohol dit zou doen. Kinderen lopen veel risico. Omdat de stof juist in producten zit die voor hun zo lekker zijn.

“De meest dodelijke vorm van suiker”

Zo noemden onderzoekers fructose. Bij kinderen is de stof een brandstof voor leveraandoeningen. En dus een garantie voor een vette lever. Dit meldde een publicatie in Journal of Clinical Investigation. 5 6 7

Volgens onderzoekers staat fructosesiroop in verband met de ergste uitkomsten voor je stofwisseling. Dit bleek ook uit een studie met muizen. Die ervaarden metabole effecten in de ernstigste vorm. Soortgenootjes die glucose kregen waren er minder slecht aan toe. Wel leiden zowel fructose als glucose tot overgewicht.

Fructose en glucose zijn weliswaar allebei suikers. Maar cellen behandelen ze anders, zo leggen onderzoekers uit.

Vetcellen kunnen het niet bijbenen

Verder is het zo dat een vette lever vrijwel altijd in verband staat met obesitas. Eenmaal vol vet kunnen vetcellen het niet meer bijhouden. Vet belandt in andere weefsels. Waarvan de lever de beste plek is.

Het goede nieuws is dat een vette lever omkeerbaar is. Een manier is een één glas tomatensap per dag. Dit herstelt de lever.


Andere namen voor fructosesiroop

  • glucose-fructose stroop
  • fructose-glucose siroop
  • maissiroop
  • cornsyrop
  • isoglucose
  • glucose stroop
  • fructosesiroop