Ken je deze symptomen van een calciumtekort?

calciumtekort

Dat een calciumtekort op den duur tot osteoporose leidt is bekend. Een tekort heeft echter ook symptomen die minder bekend zijn. Een lactoseintolerantie, depressie en andere gezondheidsissues houden verband met dit belangrijke mineraal. Lees wat de studies hierover zeggen!

Calciumtekort. Komt het vaak voor?

Net zoals een tekort aan vitamine D en magnesium wereldwijd vaak voorkomt, geldt dit ook voor calcium. Zo’n 3.5 miljard mensen heeft er last van. 1  Alledrie de stoffen werken samen. Dus heb je een tekort aan het een, dan heeft dit invloed op het ander. Wie de grootste kans lopen zijn oudere volwassenen, tieners en mensen met overgewicht. 2 

Bij een chronische ziekte is een calcium tekort eveneens gebruikelijk. 3.

Uit een Pakistaans onderzoek blijkt dat van de onderzochte vrouwen bijna de helft vitamine D- en calciumtekort had. Hiervan meldde 78% symptomen zoals pijn in de rug, benen en gewrichten. 

Calcium blijft leven lang belangrijk

symptomen van een calciumtekort
Heb je een intolerantie voor zuivel maar wil je een calciumtekort voorkomen? Neem dan een supplement

Van alle calcium in ons lichaam bevindt 99% zich in onze botten en gebit. Slechts 1% zit in ons bloed.

Voor veel gezondheidsaspecten is calcium belangrijk. Maar om een calciumtekort te voorkomen heb je ook proteïnen, vitamine D, magnesium en fosfor nodig. De vorming en onderhoud van botten is een levenslang proces. Als je hier vroeg in het leven aandacht aan geeft, dan heb je er tijdens latere veroudering veel profijt van. In ieder geval vermindert het de kans op fracturen en botontkalking. 

Functies van calcium

Ons lichaam gebruikt steeds calcium in kleine hoeveelheden. Dit mineraal is betrokken bij de verwijding en samentrekking van bloedvaten, spierfuncties, overdracht van zenuwprikkels en intracellulaire signalering. Voor de uitscheiding van hormonen is het eveneens onmisbaar. Symptomen van een calciumtekort merk je dus echt wel.

Opname van calcium

Dit gebeurt in het hele spijsverteringskanaal. Het meeste wordt opgenomen waar de PH waarde  6.5-7.5 is. Dit is niet in de maag, dus daar wordt het ook niet opgenomen. 4 Pas “verderop” in het spijsverteringskanaal, dus in de darmen.

# 1 Bekendste symptoom: Osteoporose

Deze kennen we allemaal. Door een calciumtekort krijgen we broze botten en verandert ons gebit. Dit gebeurt natuurlijk pas in de loop der tijd. Want een tekort laat nog geen vroege symptomen zien. 

Dan zijn er nog de nagel- en huidproblemen door een lage calciumspiegel. Je huid is misschien droog en jeukerig. NIet voor niets hebben eczeem en psoriasis ook met een calciumtekort te maken. 5. Op nagels heeft calcium ook een uitwerking: een calciumtekort zal ze broos maken. Hiernaast draagt een tekort soms bij aan alopecia. 

#2 Spierproblemen

Vast ook niet onbekend. Spierpijnen, krampen zijn de eerste tekenen van een tekort. Ook wel aan een magnesiumtekort te wijten. Ook niet vreemd, omdat de twee mineralen samenwerken. Door een calciumtekort ervaar je ook een doof gevoel in handen, armen, benen en soms rond de mond. Als dat het geval is, is het tekort al ernstiger

Wist je dat een calciumtekort ook tot slapeloosheid leidt?

#3 Pijnlijke menstruatie

PMS klachten staan ook in verband met een calciumtekort. 6 Heb je er last van? Neem dan twee maanden lang 500 mg calcium per dag. Zo wie zo merk je dat je dan minder vocht vasthoudt. Vitamine D speelt hierin ook een rol. Een tekort aan D en calcium geven in de tweede helft van de menstruatiecyclus PMS-klachten. Onderzoeken zeggen dat suppletie dit soort problemen vermindert.

#4 Depressie

Stemmingswisselingen en depressie, veel factoren spelen een rol. Een verstoring in de regulatie van neurotransmitters als dopamine en serotonine. Of een tekort aan vitamines en mineralen in het algemeen. Een calciumtekort kan hier ook spelen. Zorg dat je voldoende van de drie samenwerkende stoffen hebt: magnesium, calcium en vitamine D. Magnesium en ook vitamine D stimuleren de aanmaak van serotonine. 7 8 9

Interactie tussen 4 belangrijke

Dit is een perfecte combinatie voor een ideale botmatrix. Fosfor, calcium, magnesium en vitamine D. De eerste twee hebben positieve effecten op de botten. 18 Vitamine D is ook belangrijk om een calciumtekort te voorkomen. Proteïnen horen er ook bij. In zowel skelet als spieren zit ongeveer 50% van alle lichaamsproteïnen. Verlies van spierkracht en spiermassa maakt dat we letterlijk minder stevig staan. Met voldoende proteïnen remmen we dit verlies af. 

Samengevat

  • Is calcium een essentieel nutrient
  • Blijft een adequate inname belangrijk om een calciumtekort te voorkomen. Welke leeftijd je ook hebt
  • Zorg je ook voor voldoende fosfor, vitamine D, magnesium en proteïnen

Hoeveel calcium?

Hoeveel heb je nodig om een calciumtekort te vermijden? Van een inname van 1000 mg per dag blijft ongeveer 800 mg over voor je weefsels. De overige 200 mg is te vinden in het bloed. Overtollig calcium verlaat het lichaam via de urine. Als er meer calcium nodig is zal je lichaam dit uit de botten trekken, zodat het in het bloed komt. Een normale calciumspiegel is  8.8–10.4 milligrams per deciliter (mg/dL). Kinderen hebben meer nodig.

Ben je allergisch voor zuivelproducten? Dan vind je ook calcium in bonen, vijgen, broccoli, tofu, sojamelk, spinazie, noten en zaden. Hou er rekening mee dat een calciumsupplement de kans op nierstenen en hart- en vaatziekten kan vergroten. Overleg dus met je huisarts.