Een lever detox doe je met deze kruiden

lever detox

Een lever detox. Het is soms hard nodig. Ga je lever reinigen, en krijg je weer een goed humeur. Een schone lever maakt fit en energiek. Met deze kruiden werk je aan lever detox.

Lever reinigen, meer energie

Het is een hardwerkend orgaan, je lever. Altijd bezig met de verwijdering van afvalstoffen en giffen. Je lever reinigen zet dus zoden aan de dijk. Anno deze tijd heeft je lever het zwaar. Maar met deze strategieën en kruiden doe je een lever detox.

Pas je voeding aan

Zoals er nutriënten zijn, zijn er ook anti-nutriënten. Je kunt niet zomaar alles lukraak naar binnen stoppen. Neem nu producten met fructosesiroop, ze zijn zeer schadelijk voor je lever en stofwisseling. En een garantie voor leververvetting. Ga je je lever reinigen let dan op dit soort stoffen. Anti-nutriënten dus. Denk aan granen, bonen, noten en zaden. 1 Een leverdetox begint met een goed fundament.

Niet te veel anti-nutriënten

lever detox
Voor een lever detox zijn er 5 top kruiden. Sommige haal je zo uit de natuur

Gek idee, anti-nutriënten in natuurlijke voeding. Toch zijn ze nodig voor de planten omdat ze beschermen tegen knaagdieren en insecten. Helaas kunnen wij ze moeilijk verteren. En je lever reinigen is lastiger als je veel van deze stoffen consumeert.  Varieer dus met je voeding. Dat ondersteunt je lever detox.

Succesvolle lever detox

Je lever reinigen doe je met aandacht voor voedsel bereiden. Ongewild produceer je misschien meer toxinen doordat je voeding te lang kookt. Of je het in plastic verpakking en bakjes bewaart. Zelfs in een plastic bakje opwarmt in de magnetron. Bak vlees langzaam. Gril op hoge temperatuur. En gebruik pannen zonder chemische coating. Je wilt je lever detox immers niet in de weg staan.

Ga voor biologisch

Nog nooit zijn we zo overweldigd met slechte voeding waar we niets aan hebben. Waar is de kwaliteit gebleven? Gewassen zijn chemisch besproeid. Met vis en vlees is het slecht gesteld. En via genetisch gemodificeerde voeding krijgen we een lading pesticides binnen. Vooral maïs en soja staan hierom bekend. Van maïs komt de fructosesiroop die in veel voedingsmiddelen zit. Maar die bevat veel kwik. Oppassen dus. Je lever reinigen is erg lastig zo. Dit alles past niet bij een lever detox. Kies biologisch. Voor dierlijke producten geldt: neem het als het van gezonde dieren komt. 

Kruiden voor je lever

Er zijn zat kruiden die een lever detox geven of ondersteunen. En hoe. Ze helpen je orgaan enorm bij de verwijdering van chemicaliën, antibiotica en zelfs de hormonen die je met voeding binnenkrijgt. Je lever reinigen? Dat doe je dus met die kruiden. Ze ondersteunen ook nog de stofwisseling van vetten en proteïnen. 3  

Aanvoer van aminozuren in je lever

Om een voorbeeld te noemen. Eiwitten vinden omzet in aminozuren. Als aminozuren komen ze in de lever. Je levercellen maken uit de aminozuren nieuwe eiwitten. Dit gebruikt je lichaam voor energie. Bij dit proces komt wel ammoniak vrij. Normaal gesproken elimineert je lever dat. Is je lever echter traag, dan blijft dit in je lichaam circuleren. Je snapt dan waarom een lever detox op zijn tijd verkwikkend is en weer energie geeft. 

#1. Mariadistel voor nieuwe levercellen

levermariadistel.png
Je lever reinigen, vergeet mariadistel niet

Een bekend kruid voor lever detox. Bevordert de groei van gezonde nieuwe levercellen. Maar bestrijdt ook oxidatieve stress. Dit is een nichtje van de artisjok. Een supergoede bron van silymarine. Deze stof voorkomt uitputting van glutathion in de lever. Erg nuttig. Want gluthation is dé antioxidant. Door deze werkingen voorkomt mariadistel leveraandoeningen.  En echt, je merkt de reinigende werking vrij snel. Ga je lever reinigen en breng de concentratie gluthation weer tot goede hoogte.

#2. Basilicum voor ontgifting van zware metalen

lever reinigen
basilicum is een supergoede ontgifter

Dit koningskruid hét middel voor een lever detox. Er is bijna geen kruid dat zo goed ontgift als basilicum. De etherische oliën zijn antibacterieel en bestrijden ook nog schimmels.  Je lever reinigen doe je dus ook met basilicumextract of thee.

#3. Paardenbloem voor snelle afvoer van giffen

lever
Een onkruid, maar herstellend voor je lever

Een hele snelle lever detox bereik je met paardenbloem. Gebruik wortel en/of blad, het maakt niet uit. Je lever reinigen is niet het enige dat je bereikt. Paardenbloem versterkt je immuunsysteem. Verlicht ook verstopping. En is je bloedsuikerspiegel steeds op de hobbel? Neem dit onkruid! De bitterstoffen zijn erg goed voor de lever en ontgiften. Dit geldt vooral voor de wortel. Wil je iets urineafdrijvends dan neem je de bladeren. Benieuwd wat er zoal in zit? Coumarinen, chichorin, carotenen, choline, vrijwel alle vitamines. Van de mineralen bevat het magnesium, kalium, ijzer, koper, zink, calcium. 

#4. Artisjok reinigt én herstelt

lever detox
De artisjok zorgt ook voor de aanmaak van gal

Ook zo’n bittere. Met alles wat bitter is, kan je goed je lever reinigen. De bitterheid komt van inuline en cynarine. Die maken artisjok zo geschikt voor een lever detox.

Ook hier is de verbeterde functie van lever en galblaas snel te merken.

#5. Cichorei ook tegen maagproblemen

levercichorei.png
Een goede levertonic maak je met cichorei

Cichorei zie je veel in velden en bermen. Het werkt ongeveer net als de artisjok, en bevat net zoveel inuline. Namelijk 58%. Een goede tonic voor een lever detox en mild bitter. Hiernaast verbetert het allerlei problemen met de maag en spijsvertering. 

Stress is erg slecht voor de lever

Stress doet rare dingen met ons lichaam. Emotionele problemen houden verband met de lever. Je lever detox heeft meer succes als je hiernaast de ontspanning opzoekt. Stress verandert de werking de hypothalamus-hypofyse-bijnier as (HPA). Dit lokt ontsteking uit en verergert leverschade. En vergeet ook niet dat stress op de lever invloed heeft op hormonen en neurotransmitters. 5

Lever en hormonen

Een beschadigde lever blokkeert emoties. Geloof het of niet. Maar  frustratie en boosheid hebben lichamelijke gevolgen. Een slechte leverfunctie staat in verband met een aantal lichamelijke en psychische symptomen. Denk hierbij aan hersenmist, pijn in de ribben of een vol gevoel onder de ribben. Dan zijn er nog hoofdpijnen, krampen, gewrichtspijnen en problemen met pezen. Wazig zicht en spijsverteringsklachten hebben er ook mee te maken. Ervaar je deze dingen, dan is het hoog tijd voor een lever detox, Ervaar weer energie en een gezond libido. 6

Beweging helpt de vette lever

Net als de rest van ons lichaam, heeft ook de lever een goede bloedtoevoer nodig. Dat komt de lever detox zeer ten goede. Beweging geeft een betere vethuishouding in de lever. Dit voorkomt dan ook vetopslag in het orgaan. Ongeacht de intensiteit en frequentie van bewegen. 7

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10936069 – 2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed – 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0058348 – 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15339589 5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16460474 – 6. www.pacificcollege.edu 7. Journal of Hepatology