Studie: Deze antibiotica verhogen kans op Parkinson’s


Verhogen antibiotica de kans op Parkinson’s? Volgens een nieuwe studie wel. Daarin legden onderzoekers het verband tussen de twee. De connectie is er vanwege de impact van antibiotica op de darmbacteriën.

Symptomen zo’n 15 jaar na antibiotica gebruik

Parkinson’s symptomen kunnen tot ongeveer 15 jaar na antibiotica opduiken. De sterkste verbanden waren er met macrolides en lincosamides. 

Welke antibiotica?

Uit de studie

Macrolides:

  • azithromycine
  • clarithromycine 
  • erythromycine
  • telithromycine 

Lincosamides:

  • lincomycine
  • clindamycine
  • pirlimycine

Het onderzoek.over antibiotica en de ziekte van Parkinson is gepubliceerd in Journal Movement Disorders.

Andere darmflora bij Parkinson patiënten

Eerder onderzoek onthulden dat mensen met Parkinson’s andere darmflora hebben.Waarom was nog niet duidelijk. De veranderingen kwamen voor symptomen verschenen. Deze modificaties kunnen al twee decennia voor het verschijnen van de ziekte aanwezig zijn. Om deze reden hebben mensen met een prikkelbare darm een hogere kans op de ziekte van Parkinson.

“De link tussen antibiotica en Parkinson’s past bij de huidige visie dat de ziekte in de darmen ontstaat. Waarschijnlijk door microbiële veranderingen, al jaren voordat de symptomen verschijnen.” 

studieauteur

De ontdekking kan impiicaties hebben voor het voorschrijven van antibiotica, zegt de auteur van de studie.

Typerende symptomen

Wat bij Parkinson’s gebeurt is dat het de dopamine cellen in de substantia nigra doodt. Dit is het hersengedeelte dat de motoriek tot stand brengt. De gevolgen zijn stijfheid, beven, balansproblemen. Die zijn typerend voor de ziekte. Andere symptomen van de ziekte van Parkinson zijn depressie, stemmingswisselingen, slechte nachtrust, gevoelige huid, verstopping en plasproblemen.