Waarom je op leptine let bij fibromyalgie

Update. Dat hormoon leptine een oorzaak is bij fibromyalgie, blijkt ook uit nieuwe studies. Dit verzadingshormoon heeft veel te maken met de lichaamspijn die met de aandoening gepaard gaat. Wat kun je eraan doen?

Fibromyalgie niet psychisch

Het was een interessante bevinding in 2016 van onderzoekers van de University of Alabama. En een waardoor de visie dat het achter de oren zit, behoorlijk achterhaald raakt. Namelijk dat de concentraties van leptine bij fibromyalgie hoger zijn. Meer recente studies bevestigen dit. Hiernaast spelen insulinewaarden trouwens ook een rol.

Verzadigingshormoon leptine

Normaal gesproken is het fijn om een goed niveau van leptine te hebben. Dit hormoon bepaalt de mate waarin we verzadiging voelen. Is het laag, dan ervaren we geen vol gevoel en willen we blijven eten.

Voor fibromyalgie patiënten is leptine echter minder gunstig. De hoeveelheid die het vetweefsel afgeeft ligt dan vrij hoog. De concentraties voorspellen zelfs van dag tot dag de ernst van de symptomen.

Levenslange aandoening

leptine
Van de pijn bij fibromyalgie kan je soms radeloos worden. Neem maatregelen om leptine te verlagen!

Wat de studie uit 2016 ook onthulde, is dat de hersenen een bron van symptomen zijn. Omdat het centrale zenuwstelsel een grote rol speelt bij de aandoening. In 2015 kreeg fibromyalgie inderdaad erkenning als levenslange aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Leptine passeert bloed-brein barrière

Leptine is een molecuul die de bloed-brein barrière passeert. Dit veroorzaakt de pijn en vermoeidheid. Die zo kenmerkend voor fibromyalgie zijn. Waarschijnlijk zijn de immuuncellen in de hersenen hierbij betrokken. Omdat ze onnodig geactiveerd worden. Wat leidt tot een scala van symptomen. Zoals depressie, cognitieve disfunctie, pijn en vermoeidheid. Er is dus sprake van overprikkeling in het brein.

Naltrexone

Destijds bleek ook dat naltrexone de pijn verminderde zonder bijwerkingen. Dit medicijn behandelt verslaving aan opioïden en alcohol. Dan is het interessant te weten dat naltrexone de productie van ontstekingsfactoren door microglia voorkomt.

Eerder onderzoek toonde dat hongerhormoon ook in verband staat met lupus, multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Het rapport van de University of Alabama bestaat uit twee studies en zijn gepubliceerd in Journal of Women’s Health. Eerste studie: Prisoners of Pain – Solving the mysteries of fibromyalgia could help patients break free. Tweede studie: Association of Leptin with Body Pain in Women

Recentere studies melden dus hetzelfde. De concentraties leptine in het bloed zijn bij fibromyalgie aanzienlijk hoger. 1

Vetcellen

Productie van leptine vindt plaats in de vetcellen. Zoals gezegd onderdrukt het de eetlust en geeft het een toegenomen verbranding. Bij ontsteking en pijn speelt het een rol. 2 Het verband heeft niets te maken met het BMI of de heup/taille-ratio. Daarom is het inderdaad aannemelijk dat het hormoon via het immuunsysteem invloed uitoefent op de symptomen. 3 4 5

Hoe balanceer /verlaag je leptine?

1. Let op bewerkte voeding

Leptine neemt toe na maaltijden. Dit is meer het geval bij koolhydraten dan bij vetten. Dit wil niet zeggen dat je alle koolhydraten moet mijden. Let wel op witmeelproducten en andere bewerkte producten. 6 7

2. Zorg voor ontspanning

Als je stress hebt zet je meer leptine vrij 64. Dit gaat via stress hormoon cortisol. Overigens zet ontstekingsremmende steroïde medicatie ook leptine vrij. 8 9

3. Ga niet overeten

Eet vooral proteïnen. Die verzadigen goed. 10 11 Neem ook omega-3 vetzuren, olijfolie, noten, fruit en groenten. 12

4. Ontgift je lichaam zo nu en dan

Endotoxinen verhogen het leptine niveau. 13 14 De natuur biedt veel dat je helpt bij ontgiften. Veel ervan is spotgoedkoop. Implementeer het in je leefwijze. Af en toe intermittent vasten is ook een aanrader.

5. Balanceer ook oestrogeen

Want oestrogeen verhoogt leptine. Laat je waarden testen en zorg dat je op een normaal niveau blijft. 15

6. Neem koude douches

Waarschijnlijk de minst aantrekkelijke maatregel. Maar wel een effectieve: koude douches verlagen de leptine concentraties. 16 17