Bijwerkingen van maltitol voor darmflora

OEDGEZOND.INFO

Doe je je gezondheid goed met kunstmatige zoetstoffen? Kijk bijvoorbeeld naar maltitol. Wat weet je over de bijwerkingen van deze zoetstof voor je darmflora?

Maltitol en de bijwerkingen

Wat is maltitol? Het is een disaccharide suikeralcohol, gevormd uit maltose door dehydrogenatie.

Maltitol is niet goedgekeurd door de FDA. Dit is de Amerikaanse voedsel- en waren autoriteit. In Europa is het wel goedgekeurd, door de EFSA. Hoewel maltitol tandbederf voorkomt, heeft het wel 3 meest voorkomende bijwerkingen.

In dit artikel gaat het om bijwerkingen van maltitol voor je darmflora. 

Ook wel sorbitol of xylitol

Maltitol is dus een suiker alcohol. Dit type koolhydraat komt ook voor in sommige groenten en fruit. De stof houdt voedsel vochtig en voorkomt bederf. Hou er rekening mee dat de zoetstof ook sorbitol of xylitol genoemd wordt. 

Maagpijn, diarree en glycemische index

Na het eten van voedsel met maltitol ervaar je soms maagpijn en gasvorming. In sommige gevallen veroorzaakt het diarree. Wat betreft de glycemische index: die is het hoogst van alle kunstmatige zoetstoffen. Dat is wel een dingetje, omdat de stof veel in producten voor diabetici zit.

Maar wat zijn de verdere werkingen van op je darmflora? Afgezien van eventuele maagpijn, diarree of gasvorming, zijn die zowaar positief. Zo min mogelijk suiker en kunstmatige zoetstoffen is het beste. Maar kies je iets, dan is maltitol niet schadelijk voor je darmflora. In tegenstelling tot de andere zoetstoffen. De bijwerkingen voor darmen zijn van gunstige aard!

Is je bloedsuiker niet in balans, sla maltitol dan over. Net als de andere soorten.

Toename van gunstige darmbacteriën

zoetstofintext.png
Maltitol heeft inderdaad bijwerkingen voor darmflora. Maar die zijn positief!

Van alle zoetstoffen is maltitol namelijk zowat de enige die de darmflora niet verstoort. De stof wordt langzaam verteerd wat fermentatie in de darmen mogelijk maakt. Volgens studies geeft de zoetstof een toename van Bifidobacteria en Lactobacilli. Ook neemt de hoeveelheid korte keten vetzuren toe. 1 Die zijn gunstig voor het darmslijmvlies. 

Darmflora werken samen met immuunsysteem

Kennis over de uitwerking van zoetstoffen en andere additieven op darmflora is belangrijk. Darmflora werken samen met je immuunsysteem en hersenen. Zijn ze verstoord, dan ontstaan er gezondheidsproblemen. 2 

Snelle veranderingen in darmmicrobioom

Veranderingen van het darmmicrobioom vinden al snel plaats door voeding. 3 Neem bijvoorbeeld twee appels per dag, en je hebt al binnen twee weken gezondere darmflora. 

Je darmflora en andere kunstmatige zoetstoffen

Aspartaam

Apartaam: De meest beruchte zoetstof is waarschijnlijk aspartaam, E951. Consumeer je deze dipeptide elke dag, dan nemen bepaalde schadelijke bacteriën in de darmen toe. Zoals Clostridium leptum: dit zorgt voor ontstekingscondities. 4

Saccharine

Ook een bekende: saccharine (E-954). Anders dan maltitol verstoort dit het darmmicrobioom. De zoetstof remt de groei van Lactobacilli. De verandering die saccharine teweeg brengt is een hele duidelijke. 5 Die vooral voor ontsteking in de lever zorgt. 6 Ook de gunstige bacterie Akkermansia miciniphila is nog nauwelijks aanwezig door saccharine-gebruik. 

Sucralose

Bij sucralose (E955) is het niet veel beter. Consumptie verstoort eveneens de balans in de darmflora. 7 Waar maltitol voor een toename van Lactobacilli en Bifidobacterium zorgt, vermindert sucralose deze juist. 

Kan je niet zonder kunstmatige zoetstof en wil je je darmen sparen? Neem dan beter maltitol. 

Is stevia niet beter? 

Nee, ook het veel geprijsde stevia maakt darmflora van streek. En verstoort het dopamine beloningssysteem. 8 Maar dat doen ze allemaal.