Happy met kamille: neurotransmitters in balans!

Neurotransmitters in balans: dan zit je lekker in je vel. Kamille balanceert je neurotransmitters! En dat vermindert angst en depressie. Logisch, want je krijgt meer GABA, dopamine, serotonine en noradrenaline door kamille.

Neurotransmitters in balans

Goed in je vel

Meer van de neurotransmitters dopamine en serotonine door kamille? Erg welkom! Het lieflijk uitziend plantje geeft ook meer van het rustgevende GABA. 1

We zijn natuurlijk op de hoogte van de geneeskrachtige werking van kamille. Dit geurende onkruid kalmeert maag en darmen. Dan heeft het ook nog een anti-inflammatoire werking. En oja, je slaapt er beter op. Dit laatste heeft dan ook weer met de neurotransmitters in balans te maken.

Neurotransmitters in balans. Als dat zou kunnen. Hier is dit veelvoorkomende onkruid erg goed in. Dat maakt kamille extra bijzonder. 

Hoe kan dit?

In kamille zitten quercetine en apigenine. De eerste vind je trouwens ook in onder meer appels en uien en verbeterde mobiliteitproblemen bij muizen. Dusdanig dat het vergelijkbaar was met fluoxetine en imipramime.  2 Dit heeft te maken met de verhoging van één van de neurotransmitters: dopamine. 

Kurkuma brengt eveneens heel effectief de neurotransmitters in balans

Kamille en slaapkwaliteit

Kun je niet goed slapen, geen zorgen. Drink kamillethee en je nachtrust gaat erop vooruit. Je hoeft hier niet lang op te wachten. Al na twee weken slaap je als een roos. 2 3 Wat zouden we zijn zonder neurotransmitters in balans.

Ook de geur doet het

De plant vermindert symptomen van depressie. Maar blijf hem dan wel consequent gebruiken. 4 5 Het is geen instant middel, maar heeft even tijd nodig. Of doe aromatherapie met etherische olie van kamille. Studie op ratten laat weten dat het opsnuiven van de geur depressief gedrag al na twee weken verbetert. 

Meer geluksgevoel

neurotransmitters in balans
Neurotransmitters in balans? Neem kamille!

Allevier de neurotransmitters hebben andere functies. Toch is één ding zeker: neurotransmitters in balans dragen bij tot meer gevoelens van plezier en geluk. 

Rust in jezelf

Neem GABA. Als je hersenen overprikkeld zijn, brengt GABA meer balans. Handig bij stress door welke oorzaak dan ook. Dit is één van de neurotransmitters die je minder angst, slaapgebrek, PMS en symptomen van ADHD geeft. De flavonoïde in kamille, apigenine, verhoogt GABA. 6

Meer plezier en motivatie

kamilleintext2.png
Dankzij neurotransmitters ervaar je geluk, plezier, rust en motivatie

Dopamine is ook een belangrijke voor een goed gevoel van welzijn. Deze stof motiveert en maakt dat je plezier ervaart in de dingen. Ook helpt het je te plannen en doelgericht te zijn. De muizen die een betere mobiliteit hadden? Dat kwam door dopamine. Omdat dopamine ook je bewegingscontrole beïnvloedt. Er is dan ook een verband met Parkinson’s en dopamine. Deze patiënten krijgen medicatie die hetzelfde doet als dopamine, zoals het medicijn Levadopa. Alle neurotransmitters zijn belangrijk.

Balans is alles

Van serotonine weten we dat het een gelukkig gevoel geeft. Ook helpt het je gewicht en eetlust onder controle te hebben. Maar ook je slaap, libido, zelfvertrouwen en stemming is serotonine een belangrijk stofje. Zorg dus dat de neurotransmitters in balans zijn. Het is heel eenvoudig. Richt je niet alleen op het verhogen van je serotonineniveau, meer dopamine of meer GABA. Balans is alles.

Die balans in neurotransmitters met bijbehorende voordelen, daar zorgt kamille dus voor. Zonder bijwerkingen. Tenzij je allergisch voor kamille bent.

Minder angstgevoel

Kamille kent een lange geschiedenis als rustgevend kruid. Nu weet je in een notendop waar die werking vandaan komt. Erg fijn is het dat het goedkoop en volkomen veilig is. Neem je 1500 mg per dag voor de duur van 8 weken dan zie je al vermindering van angstklachten tegemoet. Terwijl je geluksstoffen toenemen, neemt stresshormoon cortisol af. 11 12 13

Eén van de acties is de balans in neurotransmitters dopamine, serotonine en GABA. Geniet van kamille thee, neem kamille extract of maak gebruik van etherische olie! Het is wel de bedoeling dat je het voor de lange termijn gebruikt.

11. Keefe JR, Mao JJ, Soeller I, et al: Short-term open-label chamomile (Matricaria chamomilla L.) therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder. Phytomedicine 23:1699-1705, 2016.

12. Mao JJ, Xie SX, Keefe JR, et al: Long-term chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial. Phytomedicine 23:1735-1742, 2016.

13. Keefe JR, Guo W, Li QS, et al: An exploratory study of salivary cortisol changes during chamomile extract therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder. J Psychiatr Res 96:189-195, 2018.