Welk magnesium supplement beste bij fibromyalgie?

Fibromyalgie patiënten hebben vaker een magnesiumtekort. Welk magnesium supplement is het beste bij deze aandoening?

Welk magnesium supplement?

Wetenschappelijke studies geven antwoord op deze vraag

Magnesium malaat

Uit één systematische review blijkt dat magnesium malaat weinig tot geen verschil maakt bij fibromyalgie. Heeft dit magnesium supplement dan wel zin? 1 Dat kan je beter zelf ervaren. Want andere studies melden wel weer hele goede  resultaten. 2 Zoals een onderzoek waarin patiënten 2 maanden dagelijks 3 tot 6 tabletten van 50 mg namen, plus 200 mg appelzuur. Dit verminderde de pijn en gevoeligheid. 3 Conflicterende resultaten dus. Magnesium malaat is trouwens magnesium gebonden aan appelzuur. Deze vorm vindt een goede opname.

Magnesium chloride, transdermaal

Chloride is een goede vorm. Niet alleen als oraal magnesium supplement. Toen vrouwen met fibromyalgie magnesium chloride via de huid opnamen waren de pijnscores duidelijk lager. Na twee weken werd dit al gemeld. Dit magnesium product werd op de armen en benen aangebracht. 3 Magnesiumolie die je bij Action koopt, kost een paar euro en is inderdaad de chloride vorm.

Magnesium citraat

Zoek je een magnesium supplement dat goed wordt opgenomen, dan is citraat een goede keuze. Als je fibromyalgie hebt heeft deze vorm ook zeker nut. 4 Toen de effecten van inname vergeleken werden van magnesium citraat, magnesium citraat plus amitriptyline of alleen amiltriptyline bleek het volgende 5 :

 • De groep vrouwen die alleen een magnesium supplement als citraat kregen hadden minder last van tender points en minder intense symptomen
 • De groep vrouwen die magnesium citraat plus amitriptyline kreeg scoorde goed op álle parameters van de ziekte

De dosis in de studie was 300 mg magnesium per dag. 

Handig om te weten: als magnesium supplement is citraat een stuk beter oplosbaar en bio beschikbaar dan chloride. Maar dit geldt voor oraal gebruik. Chloride wordt wel goed opgenomen via de huid. Bijvoorbeeld door een bad met magnesium. 6 7

 • Ook een goed magnesium supplement en goed opneembaar: lactaat en aspartaat 8
 • Minder goed opneembaar: oxide, sulfaat 8
magnesiumsupplement
Welk magnesiumsupplement is het beste bij fibromyalgie?

In het artikel “Magnesium supplement getest, wat is de beste vorm?” lees je over alle vormen, hoe het opgenomen wordt, en bij welke aandoening je er baat bij hebt. 

Ook tekort van andere mineralen

Niet alleen hebben fibromyalgie patiënten baat bij een magnesium supplement. 9 Ook hebben ze eerder tekorten aan calcium, mangaan, ijzer en koper te hebben. Kijk eens bij de symptomen van een calciumtekort, wat je hiervan herkent. Hoe dit kan is niet helemaal duidelijk. Onderzoekers denken wel dat het te maken heeft met de hypothalamus-bijnier-pijnappelklier connectie en het slaappatroon. 10 11 12 13

Calcium, magnesium en vitamine D gaan hand in hand

Een calciumtekort is nadelig voor de skeletspieren. En hoewel de concentratie in het bloed normaal kan lijken, is het met het calcium binnen de cellen soms toch anders gesteld. Fibromyalgie patiënten hebben zowiezo een lagere botdichtheid vergeleken met gezonde mensen. 14 15 Combineer dus een magnesium supplement met calcium. En vitamine D. Die drie werken goed samen. Hiernaast is het heel nuttig om te weten dat vitamine D de serotonine productie stimuleert.

Als je een magnesiumtekort hebt verandert dit ook de neuromusculaire functie. Bovendien veroorzaakt het een mogelijk vitamine D tekort. Wat ook voorkomt is dat een vitamine D tekort een lage calciumspiegel veroorzaakt. Tekort aan magnesium is de schuldige bij slaapproblemen. 16

Koper, zink en mangaan

Dan koper, zink en mangaan. Erg belangrijk voor superoxide dismutase. Aangezien de oxidant/antioxidant balans veranderd is bij de ziekte speelt dit een rol bij de verdere ontwikkeling en ernst van symptomen.

Factoren die de opname beïnvloeden

 • koffie : hoe lekker dit ook is, het bevordert wel een calciumtekort 17
 • alcohol18
 • frisdrank 19
 • proteïnen 20
 • diuretica 21
 • maagzuurremmers 22
 • anticonceptiepil 23
 • antibiotica 24