Is avocado olie unieker dan olijfolie?

avocado olie

Avocado olie, olijfolie, kokosolie en lijnzaad olie. Het zijn voorbeelden van gezonde oliën. Die van de avocado remt net zo goed ontsteking als ibuprofen. Maar er is meer dat dit product uniek maakt!

Uitstekende nutritionele waarde

Zo gezond als de avocado is, is olie van de vrucht natuurlijk ook. De interesse in de gezonde olie met een uitstekende nutritioneel profiel neemt alleen maar toe. Wat zijn de eigenschappen en is het gezonder dan olijfolie?

Pak de goede kwaliteit

Nu bestaat de vrucht grotendeels uit olie. De vrucht bevat maar liefst 60% hiervan. 1,2 Dit bepaalt mede de hoge kwaliteit. Extra virgin avocado olie komt hiermee overeen. Het wordt uitsluitend gewonnen via mechanische methodes, waarbij een temperatuur onder de 50 graden gebruikt wordt. Er komen geen chemische middelen aan te pas. Met virgin avocado is dit anders. Dit komt van vruchten van lagere kwaliteit. Sommige gebruikte delen zijn verrot. 

Neem geen mix van oliën

avocado olie
Avocado olie is een gezonde olie, die ook nog eens ontsteking remt

Dan heb je nog “pure” soort. Maar anders dan dit klinkt, doet de kwaliteit van de vrucht er niet toe. Het ondergaat een blekings- en deodorisatie proces. Meestal komen er ook andere vruchten bij. Als laatste heb je avocado olie die uit een combinatie met andere oliën bestaat. 9

Anti-aging vrucht

De methode is wel belangrijk. Steeds meer mensen willen authentieke producten. Heb je goede avocado olie dan zijn de vetzuren vrijwel hetzelfde gebleven. Net als de antioxidant activiteit en de hoeveelheid vitamine E. Dit is bijvoorbeeld het geval met Thaise variant. Koudgeperste olie bevat dit allemaal plus squaleen, andere antioxidanten en bioactieve stoffen. [13].  Mede door vitamine E en squaleen is de anti-aging vrucht zo goed voor je huid.

Verschillen tussen olijfolie en olie van avocado

Van avocado

  • Heeft meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijna 70%)
  • Minder fenolbestanddelen
  • Meer korte keten vetzuren
  • Betere omega 6: omega 3 ratio

Van olijven

  • Heeft meer polyfenolen 46
  • Meer vitamine E

62 3 

Beide zijn natuurlijk een gezonde olie. Wissel het gewoon af. Beide remmen ook ontsteking. Olijfolie is een goede pijnstiller. Maar die van de avocado doet er niet voor onder.  Natuurlijke zijn er meer natuurlijke pijnstillers, die dezelfde effecten hebben als NSAID’s.

Avocado olie heeft een ontstekingsremmend effect die net zo goed is als die van ibuprofen en extra virgin olijfolie. 48 63 Dit is vooral als de olie van de pulp afkomstig is. Ook extra virgin olijfolie is volgens onderzoek een goede natuurlijke pijnstiller die morfine kan evenaren.