Calcium supplement: welke voor beste opname?

calcium supplement

Een calcium supplement is nuttig als je weinig calciumrijke voeding consumeert. Ook vrouwen na een bepaalde leeftijd zijn gebaat bij extra calcium. Waar let je op en welke soort calcium heeft de beste opname?

Beste opname van calcium?

Niet iedereen redt de aanbevolen hoeveelheid calcium.Voor volwassenen is dit 1000 mg per dag. Vrouwen kunnen na hun 50e meestal een calciumsupplement gebruiken. Omdat ze meer kans op een calciumtekort hebben, is de ideale dosis 1200 mg per dag. Maar welke vorm heeft de beste opname?

Een calcium supplement kiezen: is alles evengoed? Neem je pillen, kauwtabletten of vloeistof? Natuurlijk wil je kopen wat de beste opname heeft.

Vorm van calcium

Wat je meestal tegenkomt bij een calcium supplement is de vorm carbonaat of citraat. Welke vorm van calcium de beste opname heeft is niet snel te beantwoorden. Want elke heeft zijn voor- en nadelen. 

  • Omdat calcium carbonaat de meeste elementaire calcium bevat lijkt dit het beste (40%)
  • Daarentegen vindt calcium citraat de beste opname

Calcium carbonaat

Heeft maagzuur nodig voor de beste opname. Neem dit product dan ook in met voeding. Meestal verdraag je dit goed. Toch klagen sommigen over lichte verstopping of een opgeblazen gevoel.

Calcium citraat

Worden beter opgenomen. Neem dit calcium supplement gerust op een lege maag. Als je maagzuurremmers neemt is de opname beter. Er is één maar: er zit maar 21% calcium in. Dus neem je meer tabletten dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Hoeveel zit er daadwerkelijk in?

calcium beste opname
Als je een calcium supplement kiest, wil je er een met de beste opname

Voor een goed en kosteneffectief calcium supplement lees je daarom de labels. Kijk naar het percentage ADH. En vermenigvuldig dit met 10. Zo kom je erachter hoeveel elementair calcium een product bevat. Als het bijvoorbeeld staat “40% van de ADH”, dan zit er 400 mg elementair calcium in. Dit is allemaal belangrijk om een beste opname te bereiken.

Teveel in 1x: niet de beste opname

Eigenlijk houdt het in dat als een calcium supplement geprezen wordt om de hoge hoeveelheid, dit toch niet het beste is. Je kan meer dan 500 mg calcium nemen en toch niet de beste opname ondervinden. Omdat je lichaam moeite heeft met de absorptie van 500 mg in één keer. Zonde van het mineraal, want veel gaat verloren. Kortom: geen beste opname op die manier.

Met een inname van 1000 mg per pil denk je misschien dat je voldoende krijgt. Wellicht krijg je maar de helft van wat je binnen wilt krijgen. Als je kiest, kijk dan wat het je per portie kost en hoeveel tabletten er in zitten. 

Tips voor een goed calcium supplement, en de beste opname 1

Een beste opname van lood en andere metalen is niet wat je wilt. Vermijdt een calcium supplement met oesterkalk, dolomiet calcium of bottenmeel


Overschrijd niet de dagelijkse dosis die op de verpakking staat


Neem je zink of ijzer? Neem je calcium supplement in dit geval een paar uur voor of na je inname. Zo voorkom je negatieve interacties. Dit geldt trouwens ook voor tetracycline antibiotica of levothyroxine


Voor de beste opname van je calcium supplement zorg je dat je ook voldoende vitamine D binnen krijgt. Dankzij deze vitamine absorbeert je lichaam de calcium

Niet teveel calcium: waarom is dit belangrijk?

Als je een calcium supplement neemt, hou dan rekening met het volgende. Een beste opname ok, maar te veel is niet goed. Dit houdt in dat je de 1000-1200 mg die je dagelijk nodig hebt, niet alleen uit een pil haalt. Dit verhoogt de kans op een hartaanval of beroerte. Vooral als er niet voldoende vitamine D is om het mineraal te absorberen. 2 3

Haal het ook uit je voeding

Verhoogde kans op hartaanval of beroerte, hoe kan dat? Dit gebeurt omdat het mineraal zich dan ophoopt binnen de aderen. En niet in de botten wat de bedoeling is. Een beste opname bereik je op die manier dus niet met je calcium supplement. Dus neem het mineraal deels op uit voeding en deels vanuit je supplement.