Is cold brew koffie gezonder dan gewone koffie?

cold brew koffie


Is cold brew koffie gezonder dan gewone koffie? De koude koffie is sinds een paar jaar enorm populair. Volgens sommigen heeft het veel meer voordelen. Maar klopt dat ook? Je leest het in dit artikel! 

Cold brew koffie versus gewone

De populaire koffie maak je door koffiebonen 12 tot 24 uur in koud water te laten weken. Het maakt koffie minder bitter dan gewone koffie. Het is moet vriendelijker zijn voor je maag.

In ons dagelijkse warme bakkie zitten antioxidanten. Inmiddels zijn de voordelen van koffie wel bekendHet stimuleert je stofwisseling 1 2

Zet je vetverbranding op gang, al na 1 kopje 

Zwakt depressie af  3 4

Is goed voor hart- en vaten 5 6

Verlaagt de kans op diabetes en reguleert bloedsuikerwaarden 7 8 9

Is goed voor je hersenen 10

Geeft je een langer leven 11 12 13


Verschillen cold brew koffie en warme koffie


De pH waarden: zijn vergelijkbaar 


De antioxidant activiteit: is hoger in hete koffie


Dat zijn al twee antwoorden: de antioxidanten in koude soort zijn minder en de pH waarden zijn vergelijkbaar. 14

Minder bitter

cold brew koffie gezonder
Is cold brew koffie echt gezonder dan gewone warme koffie?

In warme zomermaanden zijn ijskoffie en cold brew coffee een uitkomst. De consumptie van deze koffieversie is populair en neemt alleen maar toe. Starbucks brengt de cold brew koffie als minder bittere koffie met een zachtere smaak. En dat klopt. 15 16 17 18  

pH waarde ongeveer gelijk

Consumenten jagen steeds meer een gezonde leefstijl na en volgen de leefstijl- en gezondheidsblogs. Daar vind je dikwijls gezondheidsclaims over cold brew coffee. 19 20 De hete versie zou veel zuurder zijn dan de koude, en dit zou dan volgens wetenschappelijke studies zo zijn. Toch is de pH waarde ongeveer gelijk.

Minder antioxidanten in de koude variant

Ook zouden er meer antioxidanten in cold brew zitten. Maar die zijn juist hoger in hete koffie.  Neem je geroosterde koffie en drink je dit heet, dan heb je meer chlorogeenzuur en fenolen. Vooral dankzij chlorogeenzuur heeft koffie die beschermende werking op ons brein. 21

Lees je over de voordelen van de koude soort, dan worden vaak alle pluspunten van “koffie” opgenoemd. Gewoon koffie in het algemeen, niet perse de cold brew. En dat is flauw. 22

Gezondheidsclaims: geen onderbouwing

Wat betreft cold brew koffie: er is nog weinig onderzoek naar gedaan. Er zijn slechts 4 peer-reviewed studies. Niet een van deze vier geeft genoeg informatie om de gezondheidsclaims te ondersteunen. 23 24 25 26

Volgens verkopers en enthousiastelingen smaken cold brew koffie en gewone koffie ander vanwege de verschillende zuurgraden. Waardoor je met de koude variant minder last van maagproblemen hebt. De zuurgraad ligt van beide varianten tussen de 4.85 en 5.13. Kortom: weinig verschil.

Heet water trekt gezonde stoffen uit koffie

Die liggen lager dan in hete koffie. 27  Het is het hete water dat de bioactieve bestanddelen uit de koffie trekt. Vandaar het verschil in antioxidanten tussen cold brew koffie en hete koffie. De hete temperatuur van het water maakt de moleculen kleiner. De watertemperatuur beïnvloedt de transport van moleculen naar het water en verandert de antioxidant activiteit gunstig.

Cold brew zwakt voordelen juist af

Waar het op neerkomt is dat cold brew koffie niet gezonder is dan gewone koffie. Warme koffie heeft diversere bestanddelen. Sterker nog: de koude versie zwakt de voordelen van koffie af.

Zelf maken

Drink het gewoon, omdat je het lekker(der) vindt. Cold brew koffie is makkelijk te maken. Neem geroosterde koffiebonen, maal ze en doe ze in een pot met water. Laat dit 12-24 uur weken. Zeef het en je kunt het twee weken in de koelkast bewaren. Als je het drinkt, voeg je er water aan toe.