Dit fruit bevat meeste pesticide residues

pesticide residues

Fruit is gezond, maar helaas moeten we het ook met pesticides stellen. In dit artikel lees je welk fruit uit welk land de meeste pesticide residues bevat. Helaas bevatten citrusvruchten uit ons eigen land erg veel van de schadelijke stof chloorpyrifos.

Is er nog fruit zonder pesticide residues?

Fruit houdt gezond, maar is er iets verbeterd qua pesticides op ons fruit? Als je naar chloorpyrifos kijkt: dit is een van de 15 meest voorkomende pesticides op voedsel in Europa. Zelfs kleine doses bedreigen de hersenontwikkeling van kinderen en beïnvloeden het hormonale systeem.

Het spreekt dan ook vanzelf dat onze gezondheid er flink op vooruit gaat als deze pesticide residues eindelijk uit onze voeding verdwijnen.

Veelgebruikte neurotoxische pesticide

Chloorpyrifos. Het is een veelgebruikte pesticide. Die ook nog de meeste invloed op onze hormonen heeft. Vooral fruit dat populair is bij kinderen bevat veel pesticide residues.

Vanwege de neurotoxiciteit van chloorpyrifos is dit slecht nieuws. Het doel van de pesticide is om insecten te doden. Door een enzym in hun centrale zenuwstelsel te blokkeren. Helaas zit dat enzym ook in de zenuwcellen van mensen en andere dieren. Met andere woorden: het effect op het brein is er niet alleen bij insecten. 

Wist je dat: Kurkuma beschermt tegen pesticides? -Biomedicine and Pharmacotherapy

Verstoring hormonale systeem

Kinderen lopen het meeste risico door de pesticide residues. Hun hersenen zijn immers nog in ontwikkeling. Maar ook bij volwassenen leidt de gifstof tot neurologische ziektes en problemen. Denk hierbij aan Parkinson’s, een lager IQ, verminderd werkgeheugen en autisme. Met de werking op ons hormonale systeem is het al niet veel beter. 

Zo was je eenvoudig pesticides van fruit

2020

In 2013 verzocht de Europese Commissie om het gebruik van chloorpyrifos te heroverwegen. Dit was naar aanleiding van rapporten over de giftigheid van de pesticide residues voor mensen. Als antwoord verlaagde de EFSA (European Food Safety Authority) de toegestane hoeveelheid weliswaar een beetje. Maar het gebruik werd niet verboden. Hopelijk gebeurt dit in 2020.

Welk fruit bevat meeste?

Pesticide residues van chloorpyrifos zitten vooral in

  • Citrusfruit: grapefruits, sinaasappels, mandarijnen, en citroenen

Het voordeel van citrusvruchten is dat je ze pelt. Hoewel dit de aanwezigheid in de vrucht zelf niet uitsluit. Het nadeel van appels, perziken en peren is dat je dit fruit vaak met schil eet. Dus met pesticide residues.

Citrusvruchten uit Nederland meeste residues

Citrus fruit uit Nederland bevatten de meeste residues. Op grapefruits uit ons eigen land zit maar liefst 65% pesticide residues van chloorpyrifos.  Spaanse sinaasappels en mandarijnen bevatten ook veel: 40% 35%

Fruit uit Amerika, China en Turkije is ook niet echt gezond. Omdat dit je verzekerd van een flinke portie van de pesticide. Ook het fruit uit Malta, Egypte, Brazilië, Servië en Marokko bevat veel van de pesticide residues (35-50%)

Je kunt beter fruit uit Frankrijk hebben. In Frankrijk staan ze chlorpyrifos alleen toe op spinazie. 

Specifieker

pesticide residues
Nederlandse grapefruits bevatten de meeste pesticide residues (85%), bij mandarijnen uit ons land is dit iets minder (37%)

Grapefruits

  • China en Turkije: 50%
  • Nederland: 65%
  • Duitsland: 44%

Citroenen

  • Turkije: 51%

Mandarijnen

  • Spanje en Marokko: 35-37%
  • Duitsland, Nederland en Zweden: 37%

Bananen

  • Ecuador: 27%

Sinaasappels 

  • Polen, Nederland, België en Zweden: 44-49%

Appels, peren en perziken bevatten het minst.

De huidige regels omtrent chlorpyrifos in Europa vinden herziening in eind januari 2020. 1

Bronnen 

The 2016 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal 2018;16(7):5348, 139 pp. EFSA (European Food Safety Authority), 2018. ;

Endocrine disrupting pesticides in European food. Pesticide Action Network Europe, 2017. https://www.env-health.org/wp-content/uploads/2019/06/June-2019-PAN-HEAL-Briefing-chlorpyrifos_web.pdf PAN%20Europe.pdf  

California’s leading independent scientific bodies unanimously declared that the insecticide chlorpyrifos a developmental toxicant in November 2017 after the Developmental and Reproductive Toxicant Identification Committee reviewed more than eighty-one new studies since 2008, and over 300 in total.

OPs were first developed during World War II as nerve gas agents and later adapted to target pests as they were also effective in exterminating insects, only at a much lower exposure concentration. See Trasande, Leonardo. “When enough data are not enough to enact policy: the failure to ban chlorpyrifos”. PLoS Biology, December 2017. Online available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739382/ 

Factsheet ‘EU should ban brain-harming chlorpyrifos to protect health’ (published August 2018 by the HEAL, PAN Europe, Générations Futures and PAN Germany).   Infographic ‘Ban the toxic pesticide chlorpyrifos from our plates’ (published June 2019 by HEAL) https://www.env-health.org/wp-content/uploads/2019/06/June-2019-PAN-HEAL-Briefing-chlorpyrifos_web.pdf

Conclusion on the peer review of the pesticide human health risk assessment of the active substance chlorpyrifos. EFSA Journal 2014;12(4):3640, 34 pp. EFSA (European Food Safety Authority), 2014.