Teveel water drinken, dat kan dus ook - www.goedgezond.info

Teveel water drinken, dat kan dus ook

teveel water drinken

We weten dat we sloom worden als we te weinig water drinken. Voldoende water drinken dus. Maar een nieuwe studie belicht ook de nadelen van teveel water drinken. Dan presteer je cognitief net zo gebrekkig als wanneer je te weinig drinkt.

Overhydratatie

Net zo min goed als dehydratatie

Dit meldt een publicatie in the European Journal of Nutrition. Onderzoekers keken naar de inname van water en de cognitieve functie. Een verminderde hydratatie verlaagde de scores wat betreft snelheid van motoriek, aandacht en werkgeheugen. Dit gebeurde alleen bij vrouwen. Deelnemers waren allen al wat ouder. Teveel water drinken bleek net zo min goed.

Blijf op de “sweet spot”

Maar teveel water drinken bleek net zo slecht. Er is een “sweet spot” als het om hydrateren gaat. Als je op daarop zit haal je het beste effect uit het water dat je drinkt. Vooral als het om concentratie gaat. Dit geldt ook voor je huid, want het doet echt goede dingen dieper in je huid. Maar hou het dus in een goede balans.

In deze studie ging het om hydratatie van 60+ volwassenen en de effecten op de cognitie.

teveel water drinken
Door teveel water drinken presteren cognitief minder, net als bij te weinig waterinname

Als we ouder worden gaan onze vochtreserves achteruit. Dat komt door verlies van spiervolume. Ook kunnen de nieren minder goed vocht vasthouden. Daarbij komt dat de signalen die tot vochtinname aanzetten, zwakker worden.

studieauteurs

Wat opviel in de studie was dat 60+ vrouwen die zowel te weinig als teveel water drinken, minder presteerden op cognitieve testen. Dit gold voor

  • Snelheid van informatieverwerking
  • Werkgeheugen
  • Concentratie
  • Motoriek

Sporters extra gevoelig

Dehydratatie ligt in een klein hoekje bij oudere volwassenen. Omdat ze dorst niet direct aanvoelen als er sprake is van te weinig vochtinname. Maar teveel water drinken is dus ook niet goed.

Overdreven waterconsumptie, het kan ons allemaal gebeuren. Wie met name gevoelig zijn voor te veel water drinken zijn uithoudingsatleten. 1

Watervergiftiging

Die kunnen kwetsbaar zijn voor hyponatremie: watervergiftiging. Te veel vloeistoffen in ons lichaam verdunt de natriumspiegels in ons bloed. Dit leidt dan tot zwelling in de hersenen, toevallen en in ernstige gevallen zelfs tot coma. Gelukkig zijn de symptomen meestal minder ernstig.

Symptomen van teveel water drinken

(minder ernstig)

  • misselijkheid en braken
  •  hoofdpijn en verwarring
  • verlies van energie en vermoeidheid
  • Rusteloosheid en prikkelbaarheid
  • Spierzwakte of krampen

Dit geldt niet alleen voor water tijdens sporten, maar ook voor sportdranken. Hoewel daar natrium in zit is dit nog altijd in dunnere vorm dan wat in je bloed zit. En verlaagt het evengoed de natriumspiegel. Hyponatremie is te voorkomen. Drink gewoon als je dorst voelt. Je hoeft niet in vooruit te drinken. 2

Share