Olijfolie en boter, welke is beter voor je darmflora?

boter

Álle voeding beïnvloedt de compositie van onze darmbacteriën. Niet alleen gefermenteerde voeding en yoghurt. Neem nu olijfolie en boter: die hebben ook zo hun uitwerking. En allebei anders.

Elk type vet, ander effect

Want ook het type vet dat je gebruikt verandert je darmflora. Dit is natuurlijk ook het geval met olijfolie en boter. En oefent op die manier invloed uit op de ontwikkeling van het metabool syndroom. Buikvet, insulineresistentie, hoge bloeddruk, hoge triglycerden waarden zijn een paar van de symptomen die onder dat syndroom vallen. 

Verander je de compositie van je darmbacteriën beter met boter of olijfolie? Daar is een kort antwoord op te geven: met olijfolie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Hoewel dit een studie betreft met muizen, kunnen wij als mens er ook ons voordeel meedoen. Immers, bijna alle 30.000 genen die wij hebben, zitten ook in muizen.

Boter versus olijfolie

 • Bacteriën die correleren met een hoge bloeddruk worden meer getriggerd door boter
 • Darmbacteriën die de insulinehuishouding voor hun rekening nemen floreren goed met olijfolie
 • Micro-organismen die een rol spelen bij verzadigingshormoon leptine houden meer van boter
 • Als je een standaard dieet volgt waarbij je de twee afwisselt, dan doe je de micboben een plezier die je cholesterol in toom houden

Voor je gewicht is de verhouding tussen Bacteroidetes en Firmicutes best belangrijk. Met name de vetten zoals uit boter en olijfolie beïnvloeden dit. 1 Daarom is de samenstelling van de darmbacteriën een issue als het om balans van voedingsinname gaat. 2

Extra virgin olijfolie, meer voordelen

boter
Wat brengt positievere veranderingen in je darmflora: boter of olijfolie?

Wat olijfolie voor heeft op boter is dat het gewichtstoename minder in de hand werkt, en minder kans geeft op leververvetting. Die verbeteringen gaan via de darmflora. 3  Inmiddels is duidelijk dat regelmatige consumptie van extra virgin olijfolie de kans op het metabool syndroom verlaagt. 4 Dat is niet alleen te wijten aan de vetzuren maar ook aan de polyfenolen die het bevat. Obesitas gerelateerde ontsteking neemt ook af door olijfolie. 5

In de studie aten muizen 12 weken lang 

 1. een standaard dieet (met zowel boter als olijfolie)
 2. een dieet rijk aan boter
 3. voeding die rijk was aan olijfolie

De (hoeveelheid) boter kwam overeen met die van het zogeheten Westerse dieet met bewerkte voeding.

 • Groep 2 had duidelijk een hoger lichaamsgewicht dan groep 1 en 3
 • Bloeddruk was het laagst in groep 3
 • In groep 3 hadden de muizen lagere triglyceriden waarden. Het was een duidelijk verschil met groep 2 
 • Leptine was lager in groep 3, en hoger in groep 1 en 2
 • Alleen in groep 2 waren de parameters voor het metabool syndroom verhoogd. Hier ontwikkelden de muizen een karakteristiek profiel voor het syndroom.
 • De olijfolie groep was de enige waarin verlaging van de bloeddruk plaatsvond

Voorkom disbalans

Dit ging via de darmflora. Al die invloed van de darmbacteriën is niet vreemd. Het raakt steeds bekender dat een goede balans in het darmmicrobioom cruciaal is voor onze gezondheid. Bij een disbalans ontwikkelen we insulineresistentie, diabetes type 2, buikvet en een verstoorde vetspiegel. Plus ontsteking. Waarschijnlijk werk je met een juiste boter/olijfolie balans ook aan een betere balans van darmflora.

Gezonde darmbacteriën zijn de basis

Maar veranderingen in voedingsstijl veranderen de samenstelling van darmbacteriën. En zijn een goede behandelwijze voor allerlei condities. Dat het mediterraan dieet darmflora dusdanig verandert zodat al deze issues sterk afnemen, wordt steeds wetenschappelijk aangetoond. Mediterrane voeding bevat meer olijfolie dan boter.

Minder oxidatieve stress en ontsteking

Vetten als boter en olijfolie hebben een uitwerking op de darmbacteriën, maar wel op verschillende manieren. Als je weet dat meer van de juiste vetten ook de groei van ontstekingsremmende bacteriën stimuleert, helpt het om bepaalde keuzes te maken. Neem nu Roseburia en F. prausnitzii: daar wel je wel meer van hebben. Ze verminderen oxidatieve stress en remmen inflammatie. Beide produceren boterzuur, vandaar. 6

Bacteroidetes heet ook wel de dikmakende bacterie en die ligt hoger bij het metabool syndroom. Dat geldt overigens ook voor de gunstige Lactobacillus; juist een gezonde maar die is bij het syndroom ook meer aanwezig. Bacteroidetes is ook meer aanwezig bij meer inname van boter.

Varieer

Wil je positieve veranderingen in de samenstelling van je darmbacteriën? Het is bewezen dat een combinatie van vezels en voeding met fenolen dit bewerkstelligen. Fenolen zitten in olijfolie, groenten, fruit en wijn. Maar ook in

 • Noten en zaden
 • Specerijen: kruidnagel, ster anijs, gember, komijn, kaneel
 • Kruiden: mint, oregano, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, peterselie, marjolein
 • Drankjes: groene en zwarte thee, cacao