Ontsteking door carrageenan, E-407?

carrageenan

Carrageenan. Veroorzaakt voedingsadditief E-407 echt chronische ontsteking? We vinden het in veel voedingsmiddelen. Wat doet het met ons lichaam?

Carrageenan en spijsverteringsproblemen

Aan carrageenan heb je qua voedingswaarde niks. Toch zit het in veel voeding. Ook bekend onder E-407, en afkomstig van het rode zeewier Chondrus crispus. De bedoeling is dat het dikker maakt en bindt. Om de textuur van producten als ijs en joghurt te verbeteren. Verderop in het artikel lees je in wat voor soort producten je E-407 vindt.

Wat is er mis met carrageenan? Het type dat in onze voeding zit staat in verband met allerlei maagproblemen. Vertering, verhitting, bacteriële activiteit en bewerkingsmethoden versnellen de afbraak van E-407. Dan heet het poligeenan. En dit geeft problemen.

E-407 veroorzaakt chronische ontsteking

carrageenan
Carrageenan zit niet alleen in ijs, maar ook in tal van andere producten

Verontrustend is ook dat E-407 chronische ontsteking veroorzaakt. Niet wenselijk omdat inflammatie de wortel van veel ernstige ziektes is. Onderzoekers gebruiken carrageenan bijvoorbeeld om ontsteking in weefsels te veroorzaken. Zodat ontstekingsremmende nieuwe medicatie getest kan worden. Toen muizen 18 dagen aan het additief waren blootgesteld ontwikkelden ze een duidelijke glucoseweerstand en verminderde insuline activiteit.

Van opgeblazen gevoel tot prikkelbare darm

Heb je snel last van je darmen, ga carrageenan dan ook uit de weg. Op den duur leidt het bij sommigen tot een prikkelbare darm. Met name kinderen eten voeding met E-407, en het aantal  kinderen met de aandoening neemt toe. Toeval?

Nu zijn de meeste studies naar carrageenan op dieren gedaan. Hieruit blijken in ieder geval de verstorende effecten op het spijsverteringskanaal. 1

 • Darmzweren en colitis ulcerosa 2 
 • Darm- en leverkanker 3
 • Glucoseintolerantie en insulineweerstand 4
 • Ontsteking: E-407 activeert ontstekingsroutes 5 

Maar ook is er een direct effect. Rattenstudies tonen een tijdelijke onderdrukking van de antistofrespons na consumptie van carrageenan. 

Uit een Amerikaans onderzoek 6 blijkt dat E-407 veel Amerikanen ziek maakt. Het additief in voeding zou voldoende zijn om chronische ontsteking te veroorzaken. 

Wederom: Het is de dosis die het gif maakt

E-407
Helaas vindt je E-407 ook in gezonde producten. Zoals in amandelmelk

Of je nu een opgeblazen gevoel ervaart of ernstigere problemen zoals een prikkelbare darm, neem dan eens de proef op de som. Want er zijn bronnen die stellen dat veel mensen verlichting ervaren nadat ze carrageenan elimineerden.

Net als bij additieven zoals E-621 is er ook wat betreft carrageenan controversie over de schadelijkheid.  Maar toch ervaart men verlichting van klachten door eliminatie. Dus probeer het gewoon uit. Zoals in meer artikelen hier geschreven: het is de dosis die het gif maakt. En we vinden het in (te) veel voedingsmiddelen. Dan kan je op een gegeven moment wel problemen gaan krijgen.

In veel vegetarische producten

Voor vegetariërs is het oppassen. In veel van de vleesvrije producten zit E-407. Maar ook in zuivelvrije producten. Het werkt een beetje als gelatine. Dit moet binden in voeding en beauty producten. Maar waar gelatine een indrukwekkende samenstelling van aminozuren heeft, heeft carrageenan geen enkele voedingswaarde.

Voeding waarin meestal carrageen zit

 • Amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk, sojamelk, chocolademelk, botermelk
 • Commerciële kefir, cottage cheese 
 • Ijs
 • Crème fraîche
 • Joghurt
 • Soepen en bouillons
 • Diepvriespizza’s
 • Magnetronmaaltijden
 • Zuigelingenvoeding
 • Nutritionele drankjes
 • Vegetarische producten

Bekijk deze lijst, die is uitgebreider. 

Let op etiketten ook op “verwerkingshulpmiddel.” Dit is een andere naam voor carrageenan. In bieren wordt het niet genoemd. 

Ben je allergisch voor algen?  Ga het dan zeker uit de weg.