Focus op vruchtensap in je dieet. Ja of nee?

vruchtensap


Vruchtensap en je gezondheid. Hoe zit dat eigenlijk? Is er een downside? Hoe kunnen vruchtensappen gezien worden als supergezond en tegelijkertijd als een weg naar diabetes?

Vruchtensap, altijd gezond?

Als je er de wetenschappelijke literatuur op naslaat vindt je dat vruchtensap een nutritioneel gat vullen. Maar ook dat het tot problemen als diabetes, schommelende bloedsuikerwaarden en obesitas leidt. 1

Nu is het wel zo dat de meeste studies niet helemaal goed zijn uitgevoerd. Context maakt een verschil. Wat waren eigenlijk de socio-economische factoren. En hoe zat het met de hoeveelheid. Ook maakt het uit wat er in plaats van vruchtensap gedronken wordt, plus hoe het met de rest van je voeding zit. 

Wat levert vruchtensap nu echt?

Een sap is een drankje gemaakt van geperst fruit en groenten. Dus levert het dezelfde nutriënten. Er is alleen een verschil: het bevat niet altijd dezelfde hoeveelheid vezels. Dit is bijvoorbeeld met appels en sinaasappels het geval.

Tt5O4D11n9_prsfY2KdG-t5OBTpacuIpbzBtYQF0qyIt5QkV6BleAvL8sFYYcyH_flD1siTzTLM2lFpWQGYxIDSBVwsZgTCEqNo8PpekC697lbKhSnt4aQbNQtvF-NMB3uEoTLZI

2 3 

Net als fruit bevat vruchtensap veel suiker, in de vorm van sucrose, glucose en fructose. Hiernaast zitten er weinig vetten en proteïnen in. Groenten hebben een diverser macronutriënt profiel (vetten, koolhydraten, eiwitten), maar minder suiker. De koolhydraten zijn complexer, wat gunstig is. 

De hoeveelheid vitamines en mineralen zijn ongeveer hetzelfde bij vruchten en vruchtensap. 

yf1wGUXV61yKXkYgzw6fNSFiQVlsVBHaRn3og098OCHTNJg0DZ6mrmo1R1twWM27YXAroql4l6xRgM4B-d32R-Ak5N2Ox2enqGm3Z1UXMgQGopsS6TywcT_nS8l9jLh3kf2pJAvj

4 5 

Carotenoïden en flavonoïden

vruchtensap
Is het gezond om in je dagelijksse dieet de focus vooral op vruchtensap te leggen?

Dan zijn er nog fytochemische stoffen. Die zijn niet perse essentieel voor onze gezondheid, maar wel gunstig. Elke vrucht of groente heeft zijn eigen mix van deze bestanddelen. Sommige van de stoffen redden het tot het sap. Andere komen er niet in. Een paar fytochemische stoffen zijn 

  • Carotenoïden, in rode, oranje en groene groenten en fruit. Denk hierbij aan pompoen, wortelen, tomaten, broccoli, groene bladgroenten, zoete aardappel, abrikozen, sinaasappels en dergelijke. 
  • Flavonoïden, in appels, citrusvruchten, uien, sojabonen

Wat is de optimale dosis?   

Die is er niet echt. Wel laat een grote studie (carotene and retinol efficacy) zien grote hoeveelheden beta-caroteen en retinal palmitaat de kans op longkanker verhogen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Het onderzoek moest in 1996 zelfs stoppen vanwege de cijfers van longkanker bij de deelnemers die de supplementen kregen. 6

Niet de focus op één vruchtensap

Altijd als je de focus op één bepaald soort voeding legt, kan er de kans op schadelijkheid zijn na verloop van tijd. Je loopt de kans op tekorten wat betreft de groenten en fruit die je steeds mist. Dit is nog meer het geval als je je richt op één bepaald stuk fruit of groente.

Wat betreft vezels: Stel je houdt niet van groenten en fruit. Maar vindt het wel acceptabel om ze te nuttigen in de vorm van sap. Dan krijg je nog altijd meer vezels binnen dan wanneer je geen sap zou drinken.

We consumeren meer calorieën als we drinken

Als we drinken zijn we wel eerder geneigd om meer calorieën te consumeren. 7 Het is een makkelijke manier van consumeren, vooral als er minder vezels inzitten. Fruit verhoogt iets minder de bloedsuikerspiegel dan vruchtensap. 8

Bij diabetes is het verstandiger om gewoon fruit te eten. 9 10 11

Wél een nuttige aanvulling

Als de focus alleen op sappen ligt, kan je toch het complete nutritionele missen. Zoals het met alles is als je er “te” voor zet. Vruchtensap vult wel iets aan. Dit geldt natuurlijk ook voor groentensap. Het is wel een fijne manier om iets extra’s binnen te krijgen in tijden van stress of verkoudheid. En van veel sappen zijn de voordelen bewezen, wat ze een mooie en nuttige aanvulling op je dagelijkse voeding maakt. En waarom zou je daar niet van profiteren?

Bietensap voor een betere erectie, uithoudingsvermogen en je spieren

Tomatensap tegen buikvet en chronische ziektes

Koolsap voor je huid en tegen schimmelinfecties

Wortelsap tegen vrije radicalen

Even 3 dagen, basis voor gezond gewicht

Ga je kortstondig -niet langdurig- over op vruchtensap, dan pluk je voordelen. Want 3 dagen sappen resulteert in een flink gewichtsverlies. Dat in verband staat met je darmmicrobioom. Waarschijnlijk ben je inmiddels bekend met de obesitas/slankheidsbacterie, respectievelijk Firmicutes en Bacteroidetes. Drink 3 dagen sap en Firmicutes delft het onderspit. Daarentegen neemt Bacteroidetes toe! Je hebt dus de basis voor een betere balans voor je gewicht gelegd als je kortstondig sapt. 12