Hoe buikvet je mentale flexibiliteit vermindert

mentale flexibiliteit

Buikvet. Wat heeft dit te maken met je denkvermogen? Als je van middelbare leeftijd of ouder bent, dan vermindert het je mentale flexibiliteit.

Meer vet dan spieren verstoort denkvermogen

Dat blijkt uit een studie met duizenden mensen vanaf middelbare leeftijd. Veranderingen in het immuunsysteem spelen hier waarschijnlijk een rol bij. Maar hoe dan ook. Als je meer lichaamsvet dan spieren hebt beïnvloedt dit de mentale flexibiliteit vanaf middelbare leeftijd.

Door analyse van data van 4431 mannen en vrouwen kwamen de onderzoekers (Iowa State University) tot deze conclusie. De gemiddelde leeftijd was 64.5 jaar. De bevindingen staan in  Brain, Behavior, and Immunity. 

Vooral buikvet maakt minder flexibel in denken

Vooral buikvet heeft een impact op je denkvermogen. 1 2 En dusdanig dat het van invloed is op je mentale flexibiliteit. Dit is: minder goed redeneren, verminderd vermogen om conclusies te trekken, niet meer goed abstract denken en minder in staat zijn om problemen op te lossen.Het doet er dan niet toe hoeveel kennis je als persoon vergaard hebt in je leven. 

Wie meer buikvet heeft duidelijk minder mentale flexibiliteit, blijkt uit de studie.

Spieren beschermen je denken

denkvermogen
Je mentale flexibiliteit beschermen? Zorg voor meer spieren en minder buikvet.

Het tegenovergestelde was ook waar. Deelnemers met meer spiermassa waren beschermd tegen deze achteruitgang van het denkvermogen. Spiermassa loont. Want het effect van spieren oversteeg dat van lichaamsvet. Zaken als chronologische leeftijd, socio-economische status en opleiding maakten helemaal niets uit. 

Verder speelt het immuunsysteem ook een rol bij de link tussen mentale flexibiliteit, vet en spieren.

Te veel lichaamsvet triggert immuunreacties

Net als bij andere studies laat de huidige eveneens zien dat een hoger BMI de immuunactiviteit in het bloed verhoogt. Niet goed, want dit triggert immuunreacties in de hersenen die het geheugen en denkvermogen verstoren. Alleen onderscheidde men in eerdere onderzoeken niet of het nu vet, spieren of beide waren die de verhoogde activiteit triggeren.

In deze studie werd hier wel naar gekeken. Er bleek ook een verschil tussen mannen en vrouwen.

  • Bij vrouwen: zijn het veranderingen in twee typen witte bloedcellen die garant staan voor de link tussen buikvet en een verminderde mentale flexibiliteit (lymfocyten en eosinofielen)
  • Bij mannen: ligt het anders. Hier zijn basofielen betrokken bij de link tussen lichaamsvet en denkvermogen. Dat is een ander type bloedcel.

Wat betreft het beschermende effect van spiermassa is het immuunsysteem overigens niet betrokken.

Doe krachttraining

Als je ouder wordt ben je zo wie zo geneigd om spiermassa te verliezen en meer vetmassa te vergaren. Je kunt hier iets aan doen. 

Het is enorm belangrijk dat je vanaf middelbare leeftijd doorgaat met sport en opbouwen van spiermassa. Voor vrouwen is resistentie training erg belangrijk. Want vrouwen verliezen meestal meer spiervolume dan mannen. Maar krachtraining houdt je denkvermogen goed.

Bewegen houdt “decennia jonger”

Maar al wandel je met regelmaat, dan bescherm je ook je mentale flexibiliteit. Een studie uit 2018 stelt zelfs dat dagelijks bewegen je hart, longen én spieren decennia jonger houdt. Dan is het ook geen wonder dat je met meer spierkracht langer leeft. Langer leven is aantrekkelijk, maar dan wel met mentale flexibiliteit!