Fibromyalgie symptomen: Vitamine D/serotonine tekort?

tegen fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie symptomen: wat hebben vitamine D en serotonine hiermee te maken? Veel, zo blijkt uit onderzoeken. Ten eerste stimuleert vitamine D serotonine en ten tweede verlicht serotonine de ziekte. 

Denk aan vitamine D en serotonine

Wie de ziekte heeft kent helaas maar al te goed de fibromyalgie symptomen. Waarvan de bekendste ernstige vermoeidheid, slapeloosheid en wijdverspreide pijn zijn. Vitamine D en serotonine hebben hier veel mee te maken. Een hoger serotonineniveau? Dat verbetert de gezondheid van patiënten.

Lagere serotoninespiegel

Een chronische ziekte is het: fibromyalgie. Aan de eerder genoemde fibromyalgie symptomen is ook nog de verminderde stemming toe te voegen. 3,4 Duidelijk is de rol van serotonine bij het humeur. De belangrijke neurotransmitter regelt de cognitieve prestaties en zelfs 

  • het gedrag
  • emoties
  • mate van stemmingswisselingen . 1 2
fibromyalgie symptomen
Fibromyalgie symptomen kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan serotonine en vitamine D

Heb je te weinig serotonine, dan ligt een depressie op de loer. En dat niet alleen, ook agressief gedrag en de bipolaire stoornis zitten in een kleiner hoekje. Nu is het zo dat de symptomen in verband staan met een lagere serotoninespiegel. 3 4

Lagere vitamine D spiegel

Wat vitamine D daar dan weer mee te maken heeft, is dat het de aanmaak van serotonine stimuleert. Eigenlijk is de vitamine een vrij goedkope manier om dit te doen. De rol van deze “zonvitamine” is ongelofelijk veelzijdig en uitgebreid. Overigens is het eigenlijk een steroïde hormoon. Die de calcium- en fosfaatspiegels in het bloed beïnvloedt. De actieve vorm van vitamine D is 24-OH. Aangaande onze musculoskeletale gesteldheid veroorzaakt een tekort osteoporose en reumatoÏde aandoeningen. 5 6

Fibromyalgie symptomen ontstaan ook door een tekort aan vitamine D. 7 8

  • Fibromyalgie symptomen staan dus in verband met serotonine en vitamine D. 8 9 Ook is de bloeddruk meestal hoger. 10 11 12
  • Dat de afname van serotonine aanzienlijk is. Zo is een afname van van maar liefst 44% genoemd. 13 Daarom kunnen SSRI’s helpen. 14

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine -Journal Genes & Nutrition

Suppletie vermindert de symptomen

Dat vitamine D suppletie de fibromyalgie symptomen vermindert. Dit kan al binnen 3 maanden. Wel kijk je dan verder dan de aanbevolen dosis die erg laag ligt. Patiënten gebruikten 50.000 ie per dag. Na een paar maanden kan overgegaan worden op een onderhoudsdosis van 2000/5000 ie. 15 16 17

Goedkope behandeling

Onderzoeken tonen dus een lage vitamine D spiegel als een oorzaak van fibromyalgie symptomen. Eén zo’n onderzoek is in 2014 gepubliceerd in journal Pain. Vitamine D supplementen verminderen de pijn en zijn een kosteneffectieve behandeling, zeiden de onderzoekers in het vakblad.

Effect op chronische pijn

Suppletie vermindert naast de andere fibromyalgie symptomen ook de ernst van chronische pijn. Vooral bij ernstige pijn is er sprake van lage vitamine D spiegels. 18 Scores zijn met name en stuk beter bij vermoeidheid in de ochtend.

Omdat er geen genezing is voor fibromyalgie symptomen zijn dit veelbelovende bevindingen. Natuurlijk kan de ziekte niet alleen uitgelegd worden met een tekort aan serotonine en vitamine D. Maar elke verlichting is welkom.