Spruitjes ontgiften en beschermen tegen kanker

spruitjes ontgiften

Alles wat tegen vrije radicalen beschermt, is ook protectief tegen kanker. Spruitjes ontgiften. Regelmatige consumptie van spruitjes verlaagt vrije radicalen fiks. Dus verlagen ze het risico op kanker, aldus journal Carcinogenesis.

Afname van grootste boosdoener van DNA schade

Dat is goed nieuws. Want alles wat ons tegen oxidatieve stress beschermt helpt mee aan een betere gezondheid. Misschien minder goed nieuws: deelnemers aan deze betreffende studie aten 300 gram gekookte spruitjes per dag. Dit doen we niet allemaal na. Maar het was wel de moeite waard! Na 3 weken was de grootste veroorzaker van DNA schade (8-oxodG) met bijna 30% afgenomen. 1 En dat is opmerkelijk. 

Spruitjes activeren ontgiftende enzymen

Spruitjes ontgiften. Wat ze ook verrassend goed maakt is dat verhitting niet van invloed is. De minikooltjes activeren detoxificerende enzymen. En doen dit nog net zo goed nadat ze verhit zijn. Stoffen als glucosinolaten en isothiocyanaten verlagen de kans op kanker. Doordat ze dus ontgiftende enzymen aanzetten. Verhitting vermindert ze weliswaar maar heeft geen negatieve werking op dit effect. 2

Ook tegen darmkanker

Dat spruitjes ontgiften meldt ook een ander onderzoek. Activatie van detoxificerende enzymen, gebeurt al een week na inname. Die studie had betrekking op de darmen, en de bevinding suggereert daarom dat de groente ook de kans op darmkanker verlaagt. 3 

Spruitjessap

Spruitjes
Spruitjes ontgiften. Andere crucifere groenten doen dit ook

In vitro doet het sap van spruitjes hetzelfde. Dit wekt de dood op van menselijke darmkankercellen. Dit gebeurt eveneens snel, namelijk 24 uur na het gebruik van het sap. 4

Zet je gezondheid “aan”

Als je niet van de kleine kooltjes houdt, denk dan aan de andere cruciferen. Niet alleen spruitjes ontgiften. Broccoli en kolen, ze zetten allemaal je gezondheid “aan.” Bloemkool remde de groei van borstkankercellen. Ze hebben alle een ontgiftende werking. Zo activeert sulforafaan in cruciferen een route die erg belangrijk is bij ontgifting. Het maakt dat je lichaam ook zelf antioxidanten aanmaakt (waaronder dé antioxidant gluthation). Belangrijk want dit houdt oxidatieve stress streng onder controle. Zoals je weet is dat de oorsprong van ontsteking. Die laatste is weer de bron van chronische ziektes. 

Wie heeft niet zo’n stimulans van het immuunsysteem nodig? Het is krachtige, gezonde brandstof voor ons lichaam. 

Je hersenen profiteren ook van crucifere groenten

Er is nog iets interessants te melden. Crucifere groentes zoals spruitjes ontgiften niet alleen. Ze zorgen voor een toename van “brain-derived neurotrophic factor (BDNF) bij muizen. Kortom: ze voeden hersencellen en stimuleren de groei van nieuwe hersencellen en verbindingen. Bij ratten nam hersenontsteking af en de cognitieve vaardigheden namen toe. Bij muizen stimuleerden ze de botformatie. Zelfs bij muizen die geen eierstokken meer hadden. Normaal gesproken is dit een moeilijke taak zonder oestrogeen.

Share