Natriumbicarbonaat verhoogt prestaties

natriumbicarbonaat prestatieverhogend

Natriumbicarbonaat of te wel baking soda vermindert verzuring van de spieren na inspanning. Bovendien is baking soda prestatieverhogend.

Betere prestaties met baking soda

Minder verzuring, betere prestaties door baking soda. Dit laat een review in Journal of Sports, Science and Medicine weten. De review betreft 775 studies. Na suppletie met natriumbicarbonaat is het prestatievermogen beter. Dit effect is vooral sterk aanwezig bij korter durende inspanningen.

Plus meer uithoudingsvermogen

Baking soda kan de maag en darmen overstuur maken bij hoge doses, maar een dosis van 150 mg/kg lichaamsgewicht voorkomt dit. Deze dosis verbetert het uithoudingsvermogen. 1 Er zijn wel een aantal dingen om op te letten als het om de consumptie van baking soda gaat. Dat komt later in dit artikel aan de orde. 

Meer squats

natriumbicarbonaat
Studies: natriumbicarbonaat gaat verzuring tegen en verhoogt de prestaties. Je kunt zelfs meer squats doen dankzij baking soda

Ook als je met high-intensity training beter wilt presteren, profiteer je van natriumbicarbonaat. 2,34 Als je 0.3 gram natriumbicarbonaat per kg lichaamsgewicht neemt trek je een beter sprintje. Maar ook lukt het dan om meer squats, leg press oefeningen en dergelijke te doen. 5 Sterker nog, lukt het je aanvankelijk niet om squats te herhalen? Dan slaag je daar wel in na inname van baking soda. 6 7

Nadelen van orale inname natriumbicarbonaat

De inname heeft nadelen (!) Omdat het soms misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel en kramp oplevert in plaats van een tevreden gevoel over de betere sportprestaties. 8 9 Een methode om dit te voorkomen is mogelijk de inname samen met koolhydraten, of de dosis verdelen. 10  11  12 In ieder geval ga je ook verzuring tegen met baking soda. Wanneer je het een poosje van te voren inneemt voorkom je eveneens de bijwerkingen. 13

Hoewel eventuele maag- en darmproblemen soms bijwerkingen zijn, is de werking van baking soda als nutritioneel ergogeen (prestatieverhogend) middel goed bevestigd.

Overdrijf niet

Natriumbicarbonaat is dat het ontsteking uitzet bij auto immuunziekten   -The Journal of Immunology

Neem nooit teveel. 14 15 Natriumbicarbonaat wordt door fervente gezondheidsliefhebbers enorm geprezen. Niet onterecht zoals je leest, maar neem er geen eetlepel per dag van in. Voorkom overdrijven, less is more. Een theelepel bevat al 4.8 gram.

Teveel baking soda

Is niet goed voor je hart. Want het verstoort de electrolyt balans.

Als je teveel neemt verandert dit het kaliumgehalte binnen de cellen. Mede doordat je vaker moet plassen. Voor je nieren is dit niet echt gunstig. 16,17 Hiernaast vindt verlies van een andere stof plaats die belangrijk is voor ons vochtgehalte, namelijk chloride. 18  Wat je ook niet wilt is het verlies van calcium. Dit kan hartritmestoornissen geven.19,20 Pas ook goed op omdat je zoutgehalte te hoog kan worden. Dit komt vaak voor door natriumbicarbonaat. In dat geval ervaar je prikkelbaarheid, rusteloosheid en apatie, 2122 

Voorkom chronisch dagelijks gebruik en hou een lage dosis aan.