7 Effecten van koffie op gewichtstoename en vetopslag

Koffie remt gewichtstoename. Slechts één kopje koffie stimuleert de vetverbranding. En zelfs als je overgewicht hebt door een verkeerde voedingsstijl, verminder je de nadelige gevolgen met een dagelijks bakkie.

Een paar maanden geleden liet een publicatie in Scientific Reports weten dat één kopje koffie per dag bij mensen de vetcellen aanzet tot verbranding.

Ondanks vetrijk dieet minder gewichtstoename

Deze huidige studie is gepubliceerd in Journal of Functional Food en betreft ratten. De beestjes kregen eerst een vet- en suikerrijk dieet. Daarna consumeerden ze cafeïne. Dankzij cafeïne

  • was er minder gewichtstoename, dit lag namelijk lager in vergelijking met ratten die geen cafeïne kregen. En wat betreft lichaamsvet: ook dit verminderde.

Waarom dit gebeurde?

Studie op de cellen van de beestjes gaf inzicht in de reden waarom. Cafeïne verandert de expressie van bepaalde genen. Volgens de onderzoekers is cafeïne een anti-obesitas middel. Omdat het de opslag van vet tegengaat. 

In de studie kregen de ratten cafeïne-extract. De hoeveelheid staat gelijk aan 4 koppen koffie per dag. 

Minder lichaamsvet

gewichtstoename
Koffie voorkomt gewichtstoename door vetopslag in weefsels en lever

Voor wie gewichtstoename wil voorkomen is dit de moeite van drinken waard want na 28 dagen:

  • hadden de cafeïne-ratten meer spiermassa
  • waren ze minder aangekomen qua lichaamsvet
  • bleek er een sterke link tussen de opslag van vetten in de vetcellen, lichaamsgewicht en lichaamsvet

Vetopslag neemt ook af

Sommige ratten uit de studie kregen cafeïne afkomstig van “yerba mate”. Bron hiervan is het blad van de Ilex paraguariensis. In Zuid Amerika is het een populaire drank. Een kop van de thee bevat 65-130 mg cafeïne. Maar gewone koffie bevat 30-300 mg cafeïne.  

Verdere testen toonden dat cafeïne

  • de vetopslag in de vetcellen met 20-41% afnam, ongeacht de bron van cafeïne. In vetweefsel was dit een afname van 39% en in de lever 37%
  • de expressie van genen remde die coderen voor de samenstelling van vetzuren (met 31-39%)
  • genexpressie remde van lipoproteïne lipase (met 51-69%)

Als de inname en het verbruik van calorieën niet in balans zijn slaan we vetten op. Cafeïne houdt dit dus voor een groot deel tegen.