Hoe koude douches gezonder voor huid en haren zijn

koude douches

Koude douches gezonder voor huid en haren? Ja. Volgens experts hebben we een mooiere huid en haren als we koud douchen, of wisseldouches nemen. Lees hoe en waarom!

Uit de comfortzone

Hoe heerlijk is een hete douche. Maar toch, voor haren en huid is het minder goed. Wil je ze gezonder hebben, lees dan waarom koude douches en wisseldouches gezond zijn. 

Elk chronisch comfort heeft een downside. Zit je te veel, dan leef je volgens de wetenschap korter. Sport je nooit, daar gaat je spiermassa. Eet je zo weinig groente, helaas daar gaat je weerstand. Hou je vooral van lekkere dingen, dan merk je dit aan je kledingmaat.

Koude douches hebben echt voordelen

Douche je altijd warm? Hier is de downside dat dit een negatieve impact op je huid en haren heeft. Hoe dan?  Heet water stimuleert je haren om sneller te breken. Neem je daarentegen koude douches, of op zijn minst wisseldouches, dan sluit dit de haarschubben. En dat voorkomt het breken van je haar. 

Wil je een gladder uitziende huid, ook dan zijn koude douches gezonder. Want door heet water oogt je vel er onrustig.  Het is roder, gevlekter en meer opgezwollen. Met koude douches bereik je dat de bloedvaten samen trekken. Poriën zien er kleiner uit, de huid is glanzender. 

Meer energie en beter humeur

koude douches gezonder
Koude douches en wisseldouches gezonder voor huid en haren? Ja, mede door de betere bloedstoevoer

Zijn koude douches en wisseldouches ook gezond voor je geestelijk welzijn? Volgens een studie geven ze wel meer energie en een beter humeur. Maar dit betrof deelnemers in Finland die aan winterzwemmen doen. Dan moet je wel een “die hard” zijn. International Journal of Circumpolar Health Het kan ook iets meer comfortabel, met een koude douche van 2 á 3 minuten. Een onderzoek uit 2007 meldde dat dit depressieve symptomen verlicht. Medical Hypotheses 

Betere stofwisseling

Eveneens zijn koude douches gezond voor je gewicht. Althans volgens een studie stimuleert het bruin vet. Je weet wel, dat is het vet waarmee je extra calorieën verbrandt. study. De stofwisselingsactiviteit zou erdoor toenemen. Maar er zijn geen stapels bewijs voor. 

Hoe fijn warm douchen ook is, het doet dus iets met je huid en haren. Van nature hebben die oliën. Die hebben de functie dat ze beschermen. Helaas verwijdert warm water die oliën huid en haren kwetsbaarder maakt.

Wisseldouches, ook prima

Het goede nieuws? Je hoeft niet je hele douche tijd koud door te brengen. Ook als je de koude kraan voor 10 seconden aanzet, bereik je al wat. Ga je de echte kou liever uit de weg, zorg dan gewoon dat het lauw is. Of neem wisseldouches om het koude water op je huid en haren te beperken. 

Die zijn namelijk net zo goed voor je huid en haren. Cleopatra baadde in ezelinnenmelk, maar wisseldouches worden ook al zo’n 2000 jaar gedaan. 

Wat betreft wisseldouches gaat het om het duidelijke verschil in temperatuur tussen koud en warm/heet. Houd een 3:1 ratio aan, bijvoorbeeld: 3 minuten warm en 1 minuut koud. Maar bouw dit rustig aan op als je net begint.

Net zo’n goede start als je met je ochtendkoffie

Eén ding is zeker: van koude douches en wisseldouches krijg je een boost. Net als van je ochtendkoffie. Dankzij de verbeterde bloedsomloop. Aderen trekken samen en de druk op de bloedtoevoer naar de organen neemt toe. Je huid is het grootste orgaan.

Voor anti-aging betekent dit dat je goed bezig bent. Dermatologen zeggen met betrekking tot anti-aging methodes voor de huid namelijk: de huid niet pamperen maar prikkelen en uitdagen.

Afwisselend samentrekken/verwijden van bloedvaten

De afwisseling tussen vasodilatie en vasocontrictie (verwijding en samentrekkingen van de bloedvaten) is de sleutel van wisseldouches. Vanwege de toegenomen bloedtoevoer. 

Sterk immuunsysteem

Dat het je immuunsysteem versterkt is wetenschappelijk duidelijk aangetoond. De concentratie witte bloedcellen neemt toe. Dit lijkt ook depressieve symptomen te verminderen. Volgens wetenschappers van de Department of Radiation Oncology at Virginia Commonwealth University stimuleert koud water de “blue spot” in de hersenen. Die blue spot is dé plek waar noradrenaline zich bevindt. Een neurotransmitter en stresshormoon. 

Voor je lymfesysteem

Wilskracht is nodig. Om de koude douches of wisseldouches te ondergaan. Gelukkig levert het op. De wisselwerking tussen verwijding en samentrekking van de bloedvaten helpt de gifstoffen uit ons lichaam te spoelen. Dit is een van de manieren om je lymfesysteem te reinigen!

Boost voor je lichaam, huid en haren

Bottomline: koude douches doen het tegenovergestelde van warm water. Door warm water blijft het bloed in de diepere lagen en kun je een moe gevoel krijgen. Je merkt soms dat zelfs na een lange hete douche, je lichaam hier en daar nog koud voelt. Misschien voel je je suffer. Natuurlijk zijn warme douches en baden wel een geweldige therapie bij bijvoorbeeld spierpijnen.

Koude douches geven je lichaam, huid en haren een positieve stoot. Zodra het koude water op je huid komt, verwijden de kleinste bloedvaatjes. En dit trekt het bloed uit de diepere lagen om op te warmen. Na een blootstelling trekken de vaatjes samen en stroomt het bloed terug naar de diepere lagen. Door deze goede bloedcirculatie ontvangen je huidcellen op efficiënte wijze nutriënten en zuurstof. Onmisbaar voor een gezonde huid en haren.

Anti-aging strategie

Daarentegen resulteert een slechte bloedcirculatie in een vermoeide, grauwe uitstraling. Kijk bijvoorbeeld eens naar mensen die onder stress staan. Ze zien er ouder uit. Stress heeft een negatieve invloed op de bloedcirculatie. 1 2 3 4 Koude douches of wisseldouches beschermen je huid dus voor vroegtijdige veroudering elke keer als je ze toepast!

Vermijd koude douches als je

  • Zwanger bent en het niet gewend bent
  • Ondergewicht hebt
  • Je hebt ingespannen: doe eventueel alleen een wisseldouche, maar start warm