Goed anti-stress middel: Citroenolie!

anti-stress

Een anti-stress middel? Dat vind je in etherische olie citroen. Want inhalatie van de olie, doet interessante dingen met je hersenen. Zo brengt het balans in de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline. Daarom werkt het ook nog eens pijnstillend.

Natuurlijk anti-stress middel

Als anti-stress middel is etherische olie echt interessant. Buiten de werking op de neurotransmitters om, bestrijdt het ook andere stress. Zoals het remmen van de activiteit van ontstekingsstoffen. Zelfs als die opgewekt is door carrageenan. Dat is mooi, want dit additief veroorzaakt chronische ontsteking.

Neem de goede etherische olie

anti-stress middel
De olie van citroen is een goed natuurlijk anti-stress middel

Citrusvruchten op zich hebben al gezonde voordelen. Tenminste, als ze niet ongezond gespoten zijn met pesticides. Helaas blijken de Nederlandse citrusvruchten hier veel van te bevatten. Gelukkig ontgift je hier weer grotendeels van met kurkuma. Wat betreft etherische olie: kijk ook goed naar de bron van herkomst. Is het afkomstig van biologische vruchten? Heb je de goede, dan heb je hiermee ook een geschikt anti-stress middel.

Citrusoliën zijn erg nuttig, want ze zijn

  • antimicrobieel
  • anti-fungus
  • neuroprotectief
  • koortswerend
  • rustgevend
  • ontstekingsremmend
  • vol antioxidanten

1 3 4 5 6 7 8 9 10

Hoe anti-stress effect van citroenolie? 

Ook andere oliën hebben zo hun anti-stress werking. Denk maar aan tijmolie en basilicumolie. Wat betreft pijn laten oliën ook effectiviteit zien. Wist je bijvoorbeeld dat olijfolie een natuurlijke pijnbestrijder is? Nu citroenolie. De inhalatie van etherische olie werkt op de hippocampus. En op die manier moduleert het gedrags- en zenuwresponses met betrekking tot pijn. 11 Zodra de signalen de olfactory cortex bereiken komt er een vrijzetting van neurotransmitters. Zoals serotonine, waardoor een effect op emoties niet kan uitblijven. 1213

Stress door ontsteking en pijn

Al eeuwen gebruikt men oliën tegen pijn, stress en ontsteking. Ze hebben nut voor lichaam en geest. Rozemarijnolie en pepermuntolie geven je bijvoorbeeld een mentale oppepper. (De combinatie rozemarijn/citroen is ook een hele slimme trouwens) De moleculen zijn krachtige fytochemicaliën die de omgeving vrij maken van ziekte, bacteriën, virussen en schimmels. 14 1516

Dankzij hun veelzijdige karakter versterken ze het immuunsysteem. En verbeteren ze de hormoon- en klierfuncties, emoties, concentratie en geheugen. Dat ze stress tegengaan is allemaal goed wetenschappelijk vastgelegd. 17 18Ook in studies met menselijke deelnemers. 19

Inhalatie: groots effect

De stimulerende kenmerken liggen in hun structuur die een gelijkenis heeft met hormonen. 20 Maak er gebruik van bij stress, pijn en ontsteking (die laatste twee vallen natuurlijk ook onder stress). Want etherische oliën dringen daadwerkelijk door tot de onderliggende huidweefsels en de hersenen. Hun effecten zijn complex en subtiel. Inhalatie maakt dat de receptor cellen in de neus de stoffen “oppakken” en signalen doorgeven aan het limbisch systeem en de hypothalamus. 

Serotonine, noradrenaline, endorfine

Interessant is dat dit belangrijke neurotransmitters vrij zet zoals serotonine, noradrenaline en endorfine. Zo is er het anti-stress effect. En vinden we verlichting van pijn en ontsteking. Het kalmeert en stimuleert. 21

Betere opname van calcium en kalium

Citroenolie bevat veel terpenen, d-limoneen en l-limoneen: die vormen 90% van de olie. Vergeleken met andere oliën is deze behoorlijk antiseptisch, astringerend en ontgiftend. 22 De anti-stress werking is niet het enige. Wil je een stralendere en verjongde huid dan is dit een goede keuze. Opmerkelijk is ook hoe de citroenolie helpt bij het vormen van carbonaat, bicarbonaat, kalium en calcium. 23 24 Dankzij kalium kun je beter slapen.

Anti-depressief

Bij een vergelijk van het anti-stress effect van lavendel, rozen en citroen, scoorde citroen het beste. Dit was bij stress onder druk, bij muizen. De geur van citroenolie had een anti-depressieve werking die nauw verbonden is met serotonine receptors.  25 26

Stress in vetweefsel

Etherische olie van citroen is een natuurlijk anti-stress middel. Als je het inhaleert regelt het de serotonine en dopamine activiteiten. Zelfs is de olie giftig voor kanker cellen. Dit is vastgelegd bij prostaat-, long, lever-  en borstkanker. 27  Er gebeurt nog iets met dit anti-stress middel. Een bijkomend voordeel! Ook in je vetweefsel gaat het stress tegen. De olie verlaagt namelijk significant het proces van lipide peroxidatie. Dankzij de werking die het uitoefent op wit vetweefsel neemt vetverbranding toe. Zo remt het gewichtstoename. 28 Daarbij neemt glutathion toe. Dat is dé antioxidant. 29

Bescherm je hersenen

Anti-stress vindt ook nog op een andere manier plaats. Namelijk door bestrijding van vrije radicalen in de hersenen. 30 17 Inhaleer het twee weken en je ondervindt al veranderingen in de routes die bij angst en pijn betrokken zijn. 31 Zoek je pijnstilling, maak dan gebruik van de activerende werking die citroenolie op dopamine heeft. 32 Is er nog meer? Ja, je krijgt er meer alertheid en een betere concentratie van. Studenten bijvoorbeeld konden er beter mee leren en ervaarden bovendien een betere stemming.33