Te veel snacken door dopaminetekort

dopaminetekort

Een dopaminetekort heeft veel te maken met snacken en overeten. Dus speelt overconsumptie een rol in je leven? Lees dan wat dopamine hier volgens een nieuwe studie mee te maken heeft. 

Overeten door dopaminetekort

Wereldwijd worden we dikker en dit heeft gevolgen voor onze gezondheid. Ziektes zoals diabetes, kanker, metabole stoornissen en hartaandoeningen correlereren aan lichamelijke activiteit en overconsumptie. De kwaliteit van ons dieet is er ook niet op vooruit gegaan. 

In journal Current Biology leggen onderzoekers uit wat een dopaminetekort met snacken en overeten te maken heeft. 

Beloningscentrum en biologische klok

dopaminetekort
Als je een dopaminetekort hebt wil je steeds snacken

In ons beloningscentrum vindt de aanmaak van dopamine plaats. Dat hersengedeelte werkt samen met de biologische klok die zich ook in ons brein bevindt. Die klok regelt ons ritme. Bij een verstoring van dit systeem volgen we geen normaal eetschema meer. Dan gaan we overconsumeren. We snappen dat snacken op elke tijd resulteert in overgewicht en de daarbij behorende gezondheidsproblemen.

Bewerkte voeding niet goed voor dopamine

Eet je je calorieën uit “normale” voeding dan is er niks aan de hand. Maar wanneer je de transvetten en bewerkte koolhydraten met regelmaat eet, raak je van het voedingspadje. Doordat je ze eigenlijk 24/7 wilt gaan eten. Want bewerkte voeding veroorzaakt een dopaminetekort. Voedingsadditieven, transvetten en bewerkte koolhydraten helpen deze neurotransmitter om zeep. Beloning vind je geenszins als je een tekort creëert. Want juist dopamine geeft gevoelens van plezier.

Let ook op aspartaam, die richt dopamine en serotonine ten gronde

Steeds meer beloning willen

En bij een dopaminetekort ben je naarstig op zoek naar beloning in de vorm van een vetrijk dieet.  Dopamine regelt ook de biologische klok. Zo zoek je calorierijk voedsel tussen de maaltijden door. Het komt door de behoefte om dit tekort op te vullen. Normaal gesproken zijn de tijden tussen maaltijden door bedoeld als pauzetijden: om je lichaam even rust te geven. Vandaar dat intermittent vasten zo gezond is, en beter is dan het volgen van een dieet. Door periodiek en kortstondig te vasten krijg je je ritme weer op schema.


Aan een dopaminetekort kun je wel iets doen. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die je dopamineniveau verhogen. En kijk eens wat thee doet voor dopamine en de andere neurotransmitters.


In ieder geval hangt je vermogen om snacktrek te weerstaan af van je dopamineniveau. Als je dit weet kun je er iets aan doen, en manieren zoeken om het dopaminetekort aan te vullen. Natuurlijk zijn er ook andere factoren, zoals de concentraties van leptine, ghreline, orexine en serotonine. 

Willen, lekker vinden of nodig hebben

Kortom: bepaalde voeding beloont. Dit is vooral vetrijk en suikerrijk voedsel. Het bevordert eten. Door bewerkte voeding met additieven verstoor je de balans van hormonen en neurotransmitters. Zo kom je in een vicieuze cirkel. Je tracht meer “plezier” te vinden in de vorm van eten. Je kunt nodig hebben, willen en lekker vinden niet meer van elkaar onderscheiden. 

Verminderde dopaminerespons

Mensen met overgewicht ondervinden dan ook minder effect van de beloningscircuits. Wel zijn de hersengedeeltes geactiveerd die steeds weer de voorkeur geven aan voeding, boven andere dingen. Er is een verminderde dopaminerespons ontstaan als er gegeten wordt. 

Met dit dopaminetekort komt nog een andere factor de hoek omkijken. Dat is de invloed op het denkvermogen. Naarmate we dikker worden door overconsumptie en er een dopaminetekort ontstaat, ontstaan er ook de volgende dingen:

  • Verminderde aandacht en geheugen 1 2
  • Symptomen van ADHD 3
  • Alzheimer’s en dementie 4
  • Afname van breinvolume 5 6

Dopamine verhogen

In de links in dit artikel vind je manieren om dopamine te verhogen. Andere manieren zijn:

  • Veel proteïnen eten: voor de aminozuren. Zo wordt bijvoorbeeld tyrosine omgezet in dopamine. 7 Tyrosine zit ook in kalkoen, rund, eieren, zuivel en peulvruchten. 
  • Ga sporten. Of doe joga, omdat dit evneens het dopamineniveau verhoogt. 8
  • Luister naar muziek. Dit activeert de beloningscentra in de hersenen. 9Neem dagelijks een multivitamine. Voor dopamine zijn vitamines en mineralen nodig. Dit zijn ijzer, niacine, foliumzuur en vitamine B6. Ook magnesium is belangrijk. Wat kruiden betreft, denk aan oregano, groene thee en kurkuma. 10 11 12 13 14 15