Suiker verandert hersenchemie al na 12 dagen

hersenchemie

Suiker is niet goed voor ons brein. Maar dat de inname al na 12 dagen de hersenchemie verandert? Toch is dit zo, de zoetstof heeft grote invloed op de chemie van hersenen en is net zo verslavend als drugs.

Net zo verslavend als drugs

De studie op cavia’s liet zien dat de inname van suiker de hersenchemie verandert. Om precies te zijn: veranderen gebeuren in het beloningssysteem. Precies zoals verslavende drugs de chemie van hersenen ook veranderen.

Zoals je waarschijnlijk weet activeert een nieuwe leuke ervaring ons beloningssysteem. Dit komt tot stand door de natuurlijke chemische stoffen in onze hersenen. Met name dopamine is belangrijk bij voor de hersenchemie. Dankzij die neurotransmitter ervaren we plezier. 

Wist je dat kurkuma de hersenchemie balanceert?

Suiker kaapt ons beloningssysteem

chemie van hersenen
Suiker verandert de chemie van hersenen al binnen 12 dagen

Maar helaas. Er zijn stoffen die ons beloningssysteem kapen. Denk maar aan drugs. Ze activeren het gevoel van beloning op onnatuurlijke wijze. Soms heeft voeding ook dit effect op de hersenchemie.

Al na 12 dagen

Journal Scientific Reports publiceert een studie die meldt dat suiker al na 12 dagen voor grote veranderingen in de chemie van hersenen zorgt. Dat dit effect op de hersenchemie bij maar 7 cavia’s getest werd, maakt het onderzoek niet minder interessant.

De diertjes kregen een uur lang een suikeroplossing voor de duur van 12 dagen. Na elke suikerdosis werden PET scans genomen (24 uur na elke dosis). 

“Na slechts 12 dagen suikerinname zagen we enorme veranderingen in de chemie van hersenen. Die golden voor de dopamine en opioïden systemen.”

Michael Winterdahl in Scientific Reports

Het opioíde systeem staat in verband met een gevoel van welzijn en plezier en was al na de eerste inname geactiveerd. Veranderingen waren vooral zichtbaar in de

  • striatum
  • nucleus accumbens
  • thalamus
  • amygdala
  • cingulate cortex
  • prefrontael cortex

De bevindingen impliceren dat

Suikerrijke voeding het beloningssysteem beïnvloedt op eenzelfde manier als drugs

Studieauteur

Dit zal ons misschien niet zo verbazen. Het opmerkelijke zit hem in de snelheid waarmee dit gebeurt. 

Als suiker de chemie van hersenen binnen 12 dagen verandert, kun je je voorstellen dat natuurlijke stimuli zoals leren en sociale interactie naar de achtergrond verdwijnen. Ze worden vervangen door suiker en/of andere “kunstmatige” stimuli.

Studieauteur

We zoeken allemaal de roes van dopamine. Maar als iets een grotere kick geeft, dan kiezen we dat. 

Cavia’s, zijn die relevant?

Je kunt je afvragen of een onderzoek met cavia’s nu echt relevant is. In eerdere studies waren het ratten die gevoerd werden met suiker. Maar ratten verschillen van mensen als het gaat om mechanismes die gewicht en stofwisseling reguleren. Mensen waren dan weer geen goede keuze omdat er veel verschillende factoren zijn die het dopamineniveau van de mens moduleren. 

“Bij de mens wordt het dopamineniveau gemoduleerd door het type voeding, de games die er gespeeld worden, relaties, voor- of tegenspoed en dergelijke. Daarom zijn cavia’s een goed alternatief. Want de chemie van hersenen is bij hen complexer dan van een knaagdier en groot genoeg om hersenstructuren in kaart te brengen middels scans.”

Studieauteur

Share