Onderzoekers vinden nieuw voordeel van kurkuma

voordeel kurkuma

Een mogelijk nieuw voordeel van kurkuma voor onze gezondheid? Onderzoekers bekeken of het populaire neefje van gember nuttig is om kanker te behandelen.

De conclusie is: dat kan. Maar er zijn nog veel obstakels om te overwinnen.

Voordeel van kurkuma

Kurkuma is net zo populair als gember. Beide zijn lid van dezelfde familie. Van oudsher gebruikt men de specerij vanwege de helende kwaliteiten. Nu roemt men kurkuma als “Haarlemmer olie” voor alle kwalen. Voordeel van kurkuma heeft vrijwel altijd te maken met bestanddeel kurkumine, dat eigenlijk diferuloylmethaan heet. Zo ook in deze studie.

De review bestond uit 12595 wetenschappelijke studies die gepubliceerd zijn tussen 1924 en 2018. Bij 37% hiervan lag de focus op kanker. Wat kan het mogelijke voordeel van kurkuma zijn?

Effectief anti-kanker medicijn?

voordeel kurkuma
Een nieuw voordeel van kurkuma is dat het als anti-kanker medicijn gebruikt kan worden. Maar, dan is er wel werk aan de winkel

Dit wordt uitgelegd in journal Nutrients. In de review gaat speciale aandacht uit naar borstkanker, bloedkankers en kanker in het maag-/darmkanaal. Volgens de auteurs “is kurkuma een effectief anti-kanker medicijn om alleen of in combinatie met medicijnen te gebruiken.” 

Kurkuma beïnvloedt veel belangrijke moleculen

Waarom is dit voordeel van kurkuma, volgens de auteurs? Omdat kurkumine een breed scala van moleculen beïnvloedt die een rol spelen bij kanker. Zoals de transcriptiefactoren die voor ons DNA van levensbelang zijn. Maar ook voor groeifactoren die onmisbaar zijn voor celsignalering. En proteïnen die de celdood reguleren.

Toch niet zo eenvoudig

Dit wil niet zeggen dat dit voordeel van kurkuma makkelijk en direct kan worden ingezet. Er zijn nog wel wat issues. Bijvoorbeeld bij orale inname via kurkuma latte. Ingrediënten worden dan te snel afgebroken om de locatie van de tumor te bereiken. Dus zal er iets met de kurkuma moeten gebeuren om dit te voorkomen. Namelijk een bewerking van de specerij.

Veelbelovend zijn dan ook resultaten met kurkuma samen met kleine proteïnen deeltjes in capsule vorm, bij ratten. Zodat de specerij wel de tumor bereikt. Kortom: er is nog werk aan de winkel. 

Want de meeste studies uit de review zijn in vitro. Met andere woorden: wetenschappers voerden ze uit in laboratoria met behulp van cellen of weefsels. Hoewel dit enorm van belang is om inzicht in interventies die wel/geen invloed hebben op kanker, kan je dit niet altijd naar mensen vertalen.

Werk aan de winkel

Er zijn maar weinig onderzoeken naar het anti-kanker voordeel van kurkuma op mensen getest. En de testen die wel gedaan zijn waren kleinschalig. Evengoed heeft de geelwortel potentie als anti-kanker middel. Echter, er moet nog een en ander gebeuren.

“Het voordeel van kurkuma is dat het tot de meest veelbelovende groep van bioactieve natuurlijke bestanddelen behoort, vooral wat betreft de behandeling van diverse kankersoorten.”

Studieauteurs in Nutrients

Dit betekent niet dat je kurkuma als specerij zonder meer een anti-kanker werking kunt toeschrijven. De opname laat hiervoor nog te wensen over. Vanwege de snelle afbraak en de systematische eliminatie waardoor het in normale vorm ineffectief is om kanker te behandelen.

Voor een heleboel andere dingen is kurkuma in normale vorm wél effectief. In Dossier Kurkuma lees je wat wetenschappelijke publicaties hierover gemeld hebben.

Opname van kurkuma gaat het beste als je het met een klein beetje olie en zwarte peper combineert. Betere absorptie door olie, dit geldt ook voor gember. Overigens is de combinatie gember/kurkuma nog krachtiger.