Positieve emoties faken op werk werkt averechts

emoties faken

Positieve emoties faken op werk om beter over te komen dan je bent of een wit voetje te halen brengt geen voordelen. Integendeel, het werkt averechts.

Ken je de slogan “fake it until you make it”? Volgens een nieuw onderzoek is dit niet echt verstandig. Het heeft een averechts effect op je collega’s. Positieve emoties prima, als ze maar oprecht zijn. Anders keert emoties faken zich tegen je.

Emoties op werk

Het onderzoek meldt dat er twee vormen van emotieregulatie is die mensen op het werk gebruiken:

 • surface acting
 • deep acting

Welke is nep?

Surface acting. Dit is als je inwendig geïrriteerd of gefrustreerd bent maar aan de buitenkant positief en aardig. Dan doe je aan emoties faken. Deep acting is wanneer je probeert te veranderen wat je inwendig voelt. Dan probeer je om je innerlijke emoties in lijn te krijgen met de manier waarop je interactie met andere mensen hebt. 

De vragen in de studie waren, of mensen surface acting gebruiken bij hun collega’s. En of ze daar ook voor kiezen als er geen formele regel voor is. Zijn er überhaupt voordelen? 

Bij collega’s onderling zijn er 4 types


 1. Nonactors: hanteren niet perse deep of surface acting
 2. Low actors: gebruiken beide een klein beetje
 3. Deep actors: laten vooral deep acting zien
 4. Regulators: veel surface acting en weinig deep acting

Vervolgens verdeelden de onderzoekers ook laatste twee groepen in twee categorieën: 

 • Prosociaal management
 • Impression management

Prosociaal

De eerste groep wil een goede collega zijn en positieve relaties hebben. De laatste is meer strategisch. Die wil indruk maken op de collega’s en leidinggevenden. 

Fakers

Regulators (die emoties faken) bleken meer gedreven te worden door impression management, terwijl de deep actors prosociale motieven hebben (en redelijk oprecht zijn). Dus reguleren deep actors hun emoties door zich in te zetten voor positieve relaties.

Faken of voelen

De deep actors die prosociale motieven hebben plukken er inderdaad voordeel van. Ze krijgen meer steun en advies. Ook maken ze vorderingen wat betreft hun werkdoelen en het vertrouwen dat ze krijgen. Emoties faken doen ze nauwelijks. Hiernaast resulteert dit gedrag in mentale en lichamelijke kracht.

Regulators daarentegen faken emoties. Zelf hebben ze het zwaar met hun fake gedrag. Ze raken op den duur emotioneel uitgeput. 

Voordeel alleen op kort termijn

positieve emoties
Positieve emoties op het werk brengen goede sociale relaties, mits ze oprecht zijn. Zijn ze gefaked, dan brengen ze geen voordeel. Vroeg of laat val je door de mand.

Er zit voordeel in het tonen van positieve emoties tijdens werk, mits dit oprecht is. Dit strookt niet met “fake it until you make it.” Die uitspraak duidt een tactische overlevingsstrategie aan op het werk, door emoties faken. Misschien geeft het voordeel op de korte termijn, maar uiteindelijk ondermijnt het je gevoel van welzijn, je gezondheid en je relaties op werk.

Positieve emoties brengen op het werk dus een goede sfeer en onderlinge relaties, als ze gemeend zijn. 

Glas écht halfvol: betere gezondheid

Voor je eigen persoonlijke leven is het ook goed om het positieve te accentueren. Moet je aanvankelijk nog emoties faken, geen probleem. Want op den door zie je het glas écht halfvol en verminder je de kans op een chronische ziekte. 

“Een grote diversiteit van positieve emoties leidt tot minder systemische ontsteking.” 

Journal Emotion, 2017

Emoties kunnen echt onder je huid gaan zitten, en bijdragen tot ziektes. Dat een positieve instelling gezond houdt weten we. Maar dat dit komt omdat het invloed heeft op ontsteking? Niet iets waar we bij stil staan. 

Wil je gezonder zijn zorg dan elke dag voor een grotere diversiteit van positieve emoties. Omdat dit ontsteking verlaagt, ervaar je een beter gevoel van welzijn. Emoties faken doet er niet eens toe in dit geval. Ze zullen steeds authentieker worden.

Wat zijn positieve emoties volgens het onderzoek?

 • Enthousiasme
 • Interesse
 • Vastbeslotenheid
 • Opwinding
 • Inspiratie
 • Alertheid
 • Actief zijn
 • Kracht
 • Trots
 • Blijheid
 • Ontspannenheid

Helpende hand bieden brengt niets

Emoties faken als het op hulpvaardigheid aankomt brengt je ook niks. En zelfs als je hulpvaardigheid wel meent brengt het geen voordeel. Uit een andere studie blijkt dat als je uit jezelf een helpende hand biedt

 • geen dankbaarheid krijgt
 • je je een dag later minder betrokken en sociaal voelt

Met andere woorden: bied je hulp niet aan, maar wacht tot je gevraagd wordt

Je ware ik onderdrukken

Emoties faken op het werk, het is niet ongebruikelijk. Misschien doe je het ook wel. Er is een jij, gewoon hoe je bent. En er is een werk-jij, hoe je je voordoet met een bepaald doel voor ogen.

 Wat doet emoties faken met je over een langere periode? Immers, je gedraagt je niet volgens je natuur. Onderdruk je ware zelf lang genoeg en je riskeert stress, een burnout en je gezondheid. 

Wees jezelf: beter voor je immuunsysteem

Zo lijden extraverte personen als ze zich introvert voordoen op werk. Andersom precies zo.  Emoties faken betekent dat je jezelf onderdrukt wat gevolgen heeft voor je immuunsysteem. Daarbij komt dat het niet goed voor je hart is en je spieren onder meer spanning komen te staan. Heb je jezelf in zo’n stramien gezet, dan is dit omkeerbaar. Trek er dan tijd voor uit om de “schade” ongedaan te maken en jezelf weer om te turnen naar je ware zelf. Een hersteltijd dus.

Zonder die tijd loop je kans dat je ware zelf uitlekt. Je valt zogezegd door de mand. Want je houdt faken slechts een korte tijd vol.