Verlaagt vetarme voeding testosteron bij mannen?

testosteron

Volgens een nieuwe studie verlaagt vetarme voeding testosteron bij mannen. Een lage testosteronspiegel door vetarme voeding, hoe zit dit?

Als er niet genoeg testosteron in het bloed zit, dan ontstaat er een lage testosteronspiegel. Beweging en gewichtsverlies gaan dit tekort tegen. Maar volgens nieuw onderzoek maakt de voeding wel uit. 

Vetarme voeding en hormonen

Niet alleen bij mannen, ook bij vrouwen kan vetarme voeding de hormoonhuishouding verstoren. 1 2  Afvallen geen probleem, maar zorg dat je wel voldoende vetten binnenkrijgt. Echter, vetrijke voeding heeft eveneens een nadelig effect.3

Gezondheidsproblemen door weinig testosteron

 • Verlies aan botdichtheid
 • Erectieproblemen en verminderd libido
 • Slaapproblemen
 • Energiegebrek en stemmingswisselingen
 • Meer lichaamsvet
 • Haarverlies
 • Opvliegers
 • Veranderingen in cognitie

Ook is er een verband tussen een lage testosteronspiegel, een hoge bloeddruk en diabetes type 2. 4 

Gewichtsverlies kan de testosteronspiegel verhogen. Maar in sommige gevallen heeft het een averechts effect op testosteron. Hoe dit zit is nu onderzocht in de huidige studie.

In de studie werd gekeken naar 

 • vetarme voeding volgens de richtlijnen van the American Heart Association
 • mediterrane voeding
 • koolhydraatarme voeding volgens de richtlijnen van the American Heart Assocication
 • non-restrictieve voeding

Mediterraan of vetarm?

testosteronspiegel
Bewegen en een gezond gewicht houden testosteron op peil. Maar hoe zit het met vetarme voeding?

Voor de studie gebruikten de onderzoekers data uit de National Health and Nutrition Examination Survey. Die waren afkomstig uit drie periodes: 1999–2000, 2003–2004 en 2011–2012. Mannen in de leeftijd van 18-80 ondergingen bloedtesten om het testosteron te bepalen. In totaal werden de data van 3128 mannen geanalyseerd. HIervan volgden 457 deelnemers een vetarm dieet en 764 mannen aten mediterraan. Slechts 2 volgden een koolhydraatarm dieet, dus die data werden uitgesloten van de studie. 

Wat was de uitkomst?

Mannen die vetarm aten hadden een lagere testosteronspiegel, in vergelijking met mannen die non-restrictief aten. Wel was het verschil klein. De gemiddelde spiegel was 435.5 ng/dl. Bij de mannen die vetarm aten was dit gemiddeld 411 ng/dl. Bij de mediterrane groep lag het op 413 ng/dl.

Nadat de factoren die invloed op testosteron hebben (beweging, leeftijd en BMI)waren aangepast concludeerden de onderzoekers dat mediterrane voeding niet voor een daling in testosteron zorgt. Vetarme voeding doet dit wel, maar dit is niet van veel betekenis. 

Conclusie

De conclusie is dat “de klinische betekenis van verschillen in de testosteronspiegel door diëten onduidelijk is.” Er zijn dus meer onderzoeken nodig. 

Andere conclusies zijn dat mannen met obesitas misschien een ietwat lagere testosteronspiegel krijgen als ze vetarm gaan eten. Mannen met een testosterontekort die een gezond gewicht houden kunnen wellicht een andere keuze maken dan een vetarm dieet. 

Waarvoor testosteron?

Als testosteron aan de lage kant is, dan “vervrouwelijkt” de man en zijn er vruchtbaarheidsproblemen. Het is wel mogelijk om testosteron een boost te geven, door voeding. Bij libidoproblemen en een zwakke erectie kun je bijvoorbeeld bietensap nemen. Want bietensap geeft een betere erectie. Handig voor mannen die ouder zijn, want de testosteronspiegel daalt bij het ouder worden. Prohormoonsupplementen helpen overigens niet. 

Naarmate testosteron daalt in de loop der jaren krijgt de man een minder mannelijk uiterlijk. Spiermassa neemt af, terwijl vetmassa juist toeneemt. Vooral op de buik. De huid verandert en ook wordt de haardos dunner.

Verlies van botdichtheid, ook bij mannen

Net als bij vrouwen het geval is bij een daling in oestrogenen, verliezen ook mannen aan botdichtheid wanneer testosteron daalt. Verlies van botmassa betekent ook dat je gewicht gaat veranderen. Na de leeftijd van 40 jaar neemt het hormoon ongeveer 1.6 procent per jaar af. Bij 4 op de 10 mannen is er verminderde zaadproductie tegen de tijd dat ze 45 jaar zijn. 

Bij een laag testosteron is er een verminderd libido, zwakkere erectie en een verminderde kwaliteit van sperma. De hoeveelheid oudere mannen die met een lage testosteronspiegel gediagnosticeerd zijn is sinds 2012 met 170 procent toegenomen. 5