Spierpijn verminderen doe je met gember

spierpijn verminderen

Spierpijn verminderen na training? Onderzoekers van de University of Georgia ontdekten dat gember pijn in spieren verlicht na inspanning. Hoeveel gember moet je dan nemen? En neem je dan thee of poeder?

Inmiddels zijn de meeste van ons op de hoogte van de voordelen van gember voor de gezondheid. 

Want gember stimuleert de verbranding van buikvet (verbetert zelfs de heup/taille ratio!), vermindert hoofdpijn, gaat ontsteking tegen en is ook één van de natuurlijke pijnstillers.

Spierpijn verzachten na krachttraining

Ook spierpijn verzachten doe je met gember. Wat neem je dan: gemberthee, gembercapsules of gember in poedervorm? Daar vonden de onderzoekers het antwoord op. Deelnemers deden behoorlijk belastende krachttraining waarbij bewust spierpijn werd opgewekt in de arm. Door de belasting was er naast spierpijn ook ontsteking. 

Spierpijn verminderen, effect van gember

Dagelijkse suppletie met gember verminderde de pijn met 25%. Het ging om capsules met 2 gram gember. De bedoeling is om dit dagelijks in te nemen. Dus niet incidenteel na een training. 

Spierpijn verminderen, het is niet altijd makkelijk. Wel is het een van de meest voorkomende klachten. Vooral na inspanning. Natuurlijk kun je naar de fysiotherapeut, maar de specerij is een stuk meer kosten effectief. En bovendien binnen handbereik.

De studie is al wat ouder maar dat maakt het er niet minder interessant op. Het werd in 2010 gepubliceerd in the Journal of Pain.

Acuut, instant effect?

Heeft gember ook een acuut effect als het om spierpijn verzachten gaat?

In het onderzoek namen de deelnemers al een paar dagen voor de krachttraining de 2 gram gemberpoeder, elke dag. Maar een acuut effect is er niet. Als je direct na training gember consumeert ervaar je geen verlichting van pijn. Je zou de specerij gewoon consequent elke dag moeten innemen.

Mespuntje gember, 25% minder spierpijn

spierpijn verminderen
Spierpijn verminderen, neem elke dag een mespuntje gember

Spierpijn verminderen kan dus heel makkelijk, met slechts een mespuntje gember. Met dat mespuntje werk je gelijk aan de andere aspecten van je gezondheid. Dat pijnlijke gevoel in de spieren lang nadat je klaar bent met je workout, het is gebruikelijk dat dit pas na een paar uur kan starten. Het kan zelfs 72 uur na een training aanhouden.

Hoewel gember geen wondermiddel is dat alle spierpijn teniet doet (dit vermindert immers met 25%) verlicht het wel, en maakt het de tijd na je training een stuk prettiger.