Dit eet je het beste voor een optimale stoelgang

moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang geeft ongemak. Wat eet je het beste voor een optimale stoelgang? In dit artikel vind je eenvoudige tips, die zeker werken!

Zorg voor voldoende vezels

Consumeer meer vezels en meer vocht, want dit helpt meestal bij een moeilijke stoelgang. Dankzij vezels komen je darmen weer in beweging. Dit maakt dat ontlasting soepeler de darmen passeert. Omdat ze binden aan vocht, neem je ook meer vocht. 

Hoe krijg je meer vezels binnen?

Neem voldoende groente en fruit

optimale stoelgang
Vezels helpen mee om een optimale stoelgang te krijgen. Havermout is een goede bron

En doe dit elke dag. Je krijgt er behalve de vezels ook de nodige vitamines en mineralen mee binnen. Er valt zoveel te doen met groente en fruit. Eet het als salade, of maak een smoothie. Bananen zorgen overigens niet voor verstopping. Dat is een misvatting. Ze voorzien wel goed in vezels. Want één banaan bevat hiervan al 3 gram. Dat is meer dan in een volkoren boterham! Dan hebben groene, onrijpe bananen nog het voordeel dat ze verwerkt worden door het lichaam als resistent zetmeel. Met andere woorden: ons lijf behandelt dit als oplosbare vezels. Goed voor een optimale stoelgang.

Havermout, erg gezond

Populair vooral omdat het gezond is. 1 Neem een portie havermout en je consumeert maar liefst 5,6 gram vezels. Erg goed bij een moeilijke stoelgang!  Een portie is vijf eetlepels havermout. Bij voorkeur maak je dit klaar met gekookt water. Je kunt er van alles aan toevoegen. Van blauwe bessen tot honing. Ook goed voor de stoelgang. En honing verhoogt je antioxidant status. Volgens onderzoek is havermout beter dan statines om je cholesterol te verlagen.

Vergeet de peulvruchten niet

Peulvruchten zijn geweldig voor een optimale stoelgang. Ze zijn zelfs opgenomen in de Richtlijnen Goede Voeding. Terecht, want ze leveren veel eiwitten en maar liefst 7 gram vezels per opscheplepel op. Eet ze daarom regelmatig. Gewoon als bijgerecht of door je salade. Kikkererwten, linzen, en verschillende bonen zijn hier heel geschikt voor.  Hou er wel rekening mee dat ze veel koolhydraten bevatten. 

Gedroogde vruchten

Een tussendoortje die je moeilijke stoelgang op gang brengt vind je in gedroogde vruchten. Rozijnen, vijgen, abrikozen en pruimen hebben een hoog vezelgehalte. Combineer ze bijvoorbeeld met havermout, zo sla je twee vliegen in één klap.

Drink veel water

Zonder voldoende vocht doen vezels hun werk niet goed. In dat geval kunnen ze juist tot een moeilijke stoelgang leiden. Neem dus in ieder geval 1.5 á 2 liter water (en/of kruidenthee) per dag. Maak je water lekkerder door er schijfjes citroen, komkommer, munt of andere kruiden aan toe te voegen.

Water doet dan ook nog veel voor je huid en werkt tot in de diepere huidlagen. Dit maakt je velletje goed gehydrateerd en maakt rimpels minder zichtbaar.

Wat betreft energie, concentratie en fitheid is het zo dat als je boven de 2 liter drinkt, het effect averechts kan zijn. Je kan je hierdoor net zo suf en ongeconcentreerd voelen als wanneer je te weinig water drinkt.