Sucralose geen onschuldige kunstmatige zoetstof

sucralose

Sucralose, wat doet het met je stofwisseling? Het maakt niet uit of je minder calorieën binnenkrijgt door deze kunstmatige zoetstof. Net als de andere zoetstoffen beïnvloedt het je stofwisseling negatief.

Diabetes type 2 en obesitas dankzij sucralose

Suiker is niet goed voor ons. Maar kunstmatige zoetstoffen ook niet. En dat terwijl we er meer van binnen krijgen dan we denken. Voor een betere gezondheid en beter gewicht hoef je ze niet te nemen. Evengoed bevorderen zoetstoffen als sucralose diabetes type 2 en obesitas.  1 Dan hebben ze ook nog consequenties voor je stofwisseling, zoals de nieuwe studie laat weten. De bevindingen zijn gepubliceerd in journal Nutrition.

De kunstmatige zoetstof sucralose beïnvloedt de metabole respons van mensen met obesitas en een normaal gewicht verschillend. 

Wist je trouwens dat kunstmatige zoetstoffen al bij een kleine dosis giftig voor darmflora zijn? En dat aspartaam acute effecten heeft?

Bij mensen met een normaal gewicht

  • Neemt de insulineproductie een klein beetje af binnen een uur na consumptie. Maar de insulinegevoeligheid neemt na een uur toe

Mensen met obesitas daarentegen

  • Ondervinden een hoge insulinepiek na consumptie

“Terwijl de insulineresponses na inname van sucralose bij een normaal gewicht ongeveer hetzelfde waren, verschilden ze van die van obese mensen. Waarschijnlijk komen de effecten die we waarnamen alleen voor bij obesitas.”

Auteur

Impact op de stofwisseling

sucralose
Kunstmatige zoetstof sucralose is minder onschuldig dan misschien denkt. Het heeft vooral impact op de opslag van buikvet en op je stofwisseling

Apart en verrassend genoeg heeft alleen al het proeven van sucralose een effect op de stofwisseling. Bij beide groepen, met of zonder obesitas, resulteerde proeven in een verminderde insuline respons. 

De zoete smaak op zichzelf heeft dus een impact op de stofwisseling van koolhydraten en glucosecontrole, volgens de senior auteur van de studie. 

Volgens het team kun je zoetigheden om deze reden beter met mate nemen. Vanwege de suikers óf de kunstmatige zoetstoffen.

Juist vetopslag

Ook eerder bleek dat kunstmatige zoetstof sucralose juist tot overgewicht en vetopslag leidt. Sucralose bevordert stoornissen van de stofwisseling. En niet een beetje, want consequent gebruik leidt tot stofwisselingsstoornissen die chronisch zijn.

Chronische stofwisselingsstoornissen

Extra vetopslag, het is juist een van de dingen die we willen mijden. En waarom we kunstmatige zoetstoffen nemen en geen suikers. Toen de werking van sucralose op menselijke stamcellen uit vetweefsel werd bekeken, bleek de stof juist voor dat te zorgen wat we liever niet willen.

Wat was dat?

  • een toegenomen vetopslag
  • bevordering van genexpressie die met vetproductie en ontsteking in verband staat

Bovenstaande was alleen het geval bij mensen met overgewicht of obesitas. De nadelen waren dosis-afhankelijk. Wat inhoudt dat ze toenemen naarmate je meer sucralose consumeert.

Veel tumult

Een paar jaar geleden legde een studie een verband tussen sucralose en kanker. Die bevindingen zorgden voor veel beroering. Volgens de studieauteur moesten vooral zwangere vrouwen en kinderen stoppen met de kunstmatige zoetstof. Overigens niet alleen met sucralose, maar ook met aspartaam.

Dezelfde bevindingen vonden al in 2012 publicatie. Maar wegens de beroering werd de link tussen kanker en sucralose verworpen. Het veroorzaakte enorme tumult maar werd in 2016 toch gepubliceerd. 1

Wat liet het onderzoek zien?

Dat inname van sucralose niet goed is voor het ongeboren kind. Bovendien kan het tumoren veroorzaken bij het mannelijk geslacht. Het betrof een onderzoek op muizen. Bij vrouwtjes was er een toename van goedaardige tumoren. De auteur benadrukte dat de veiligheid een urgente kwestie is, omdat miljoen mensen aan de kunstmatige zoetstof zijn blootgesteld.

Hierop labelde het Center for Science in the Public Interest sucralose als te mijden.