Dit is waarom je spijsverteringsproblemen hebt

spijsverteringsproblemen

Heb je vaak last van verstopping of diarree? Spijsverteringsproblemen komen soms door een gevoeligheid voor bepaald voedsel. Ook kan je last hebben van voedselintolerantie. Maar er zijn nog een aantal verrassende oorzaken van problemen met je spijsvertering.

Veel mensen denken bij spijsverteringsproblemen aan een voedselintolerantie. Maar verteringsproblemen kunnen ook komen door stress, slaaptekort of te weinig beweging.

Je hebt een slaaptekort

Wist je dat je na slechts één nacht slecht slapen meer trek hebt in suiker, vet en cafeïne? Al deze voedingsmiddel irriteren je maag en darmen, waardoor je verteringsproblemen kunt krijgen. Zorg dus dat je voldoende slaapt en dat de kwaliteit van je slaap goed is. Eet minstens drie uur voordat je gaat slapen niets meer, drink na vier uur geen koffie meer en kijk ’s avonds geen televisie.

Je bent gestrest

Stress heeft ook een negatieve invloed op je spijsvertering. Je lichaam is dan voortdurend in een opperste staat van paraatheid, waardoor vooral je spieren die nodig zijn voor een snelle vluchtreactie zich inspannen. De spieren die nodig zijn voor je spijsvertering spannen zich echter minder in en ook komen er minder spijsverteringsenzymen vrij, waardoor je vertering niet optimaal is.

Je beweegt niet voldoende

Beweging heeft een positieve invloed op de gezonde bacteriën in je darmen. Helaas geldt het omgekeerde ook. Ga dus vooral bewegen als je spijsverteringsproblemen hebt.

Je hebt een slecht houding

Je houding kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken. Sta of zit rechtop met je schouders naar achteren en je hoofd omhoog. Dit verbetert je spijsvertering en kan een slechte spijsvertering en verstopping voorkomen.

Je gebruikt andere medicijnen

Van antibiotica is bekend dat ze de gezonde darmbacteriën vernietigen en daarmee verteringsproblemen kunnen veroorzaken. Ook zuurremmers kunnen leiden tot problemen met je spijsvertering. Je hebt namelijk zuur nodig om eiwitten af te breken. Onverteerbare eiwitten zorgen voor een opgeblazen gevoel en verstopping. Ook kan je lichaam hierdoor belangrijke voedingsstoffen minder goed opnemen. Overleg dus met je arts of deze medicijnen echt nodig zijn.

Je krijgt te veel probiotica

Probiotica, oftewel gezonde darmbacteriën, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Toch kun je verteringsproblemen krijgen als je te veel probiotica binnenkrijgt. De balans is dan namelijk verstoord, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

Je drinkt water bij je eten

Water drinken is gezond, maar niet tijdens het eten. Het verdunt namelijk de hoeveelheid spijsverteringsenzymen en zuren, die nodig zijn voor een gezonde vertering. Heb je dorst? Drink dan liever een kwartier vóór of een half uur na de maaltijd.

Hopelijk helpt dit artikel je om spijsverteringsproblemen te herkennen en er wat aan te doen.