12 Handige tips en trucs met komkommer

komkommer

Wist je dat komkommers multifunctioneel zijn ? Je voorkomt er katers mee, maakt je huid er tijdelijk strakker mee, jaagt er slakken mee weg of maakt er de gootsteen mee schoon. En nog veel meer ! De vruchtgroente zit ook vol vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

Komkommer is multifunctieel

Vol vitaminen en mineralen

Er zit best wel wat in een komkommer

We zijn geneigd te denken dat er in komkommers niet zo veel zit. Behalve een portie gezond vocht. Toch bevat de frisse vruchtgroente de meeste vitaminen en mineralen die je elke dag nodig hebt. 1 Zoals

  • vitamineB1, B2, B3, B5, B6, C, D en foliumzuur
  • calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, mangaan en zink

Komkommer bevat ook unieke polyfenolen: lignanten. Deze zitten ook in de crucifere groenten (zoals broccoli en bloemkool) en in uiensoorten (ui en knoflook). De drie lignanten in de komkommer die zowel cardiovasculaire aandoeningen als kanker bestrijden zijn: lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol.

Antioxidant en ontstekingsremmer

komkommer
Komkommer bevat veel gezonde stoffen. Behalve eten, zijn er ook veel handige trucjes die je ermee kunt doen!

Onderzoek naar deze frisse groente is nog pril. Maar conclusies zijn helder en consistent. Bestanddelen in verse komkommer bestrijden vrije radicalen, verbeteren de antioxidant status. Hiernaast remmen ze de activiteit van ontstekingsbevorderende enzymen. De fytonutriënten en bovengenoemde vitaminen en mineralen spelen een sleutelrol in de voorziening van deze voordelen.

Tegen pijn?

Bij een in vitro vergelijk van komkommer met vitamine C en BHA (butylated hydroxyl anisole), bleek de vrucht net zo goed vrije radicalen te bestrijden. En hoewel wel in iets mindere mate dan deze twee antioxidanten, was het antioxidant effect van de dorstlessende vrucht toch indrukwekkend.  Tabel 1.

Een andere vergelijking van de frisse vrucht was met diclofenac. Pijn werd beter verlicht door Diclofenac, maar de komkommer bracht het er niet slecht van af. 1   De onderzoekers weten het effect aan de tanninen en flavonoïden in de vrucht. De vruchtgroente bevat dus meer men over het algemeen denkt. Meer over de ontgiftende werking van de vruchtgroente

Middagdip en vermoeide ogen

Ben je moe in de middag, verruil dan je cafeïne voor komkommer. Omdat komkommers vol vitamine B en koolhydraten zitten geven ze een boost die uren aanhoudt. Komkommer is ook de beste remedie bij opgezwollen, vermoeide ogen of wallen. Niet alleen vanwege de aanwezige mineralen en vitaminen (waaronder ascorbinezuur). Ook vanwege het aanwezige cafeïnezuur. Voor het slapen gaan kun je 10 minuten schijfjes komkommer op je ogen doen (en eventueel gezichtshuid).

Beslagen spiegel

Een beslagen badkamerspiegel kan irritant zijn. Wanneer je er over heen wrijft met een schijfje komkommer is dit zo opgelost en ziet de spiegel er weer helder en strak uit.

Slakken

Slakken kunnen je mooi aangelegde tuintje aardig verpesten. Omdat ze nu eenmaal dol op jonge plantjes zijn. En veel kunnen wegvreten. De komkommer lost dit milieuvriendelijk op. Leg een paar schijven komkommer in een klein aluminium bakblik. Je tuin zal slakkenvrij zijn. Niet alleen slakkenvrij, ook andere plagen verdwijnen. De stoffen in de komkommer werken samen met het aluminium en geven een lucht af (mensen ruiken dit niet) die ongedierte op de vlucht doet slaan.

Hongergevoel en trek

Elk dieet zou slagen als we hongergevoel en trek onder controle zouden hebben. Komkommers zijn heel geschikt om hongergevoel tegen te gaan en zit al eeuwen in ‘lunchboxes’ van Europese handelaars en reizigers. Ze halen de scherpe randjes van de trek weg.

Roestvrij staal schoonmaken

Met komkommer maak je milieuvriendelijk schoon. Gootstenen, roestvrij staal en kranen worden streeploos schoon door er met een schijfje komkommer over te wrijven. Het haalt aanslag weg en brengt de glans terug.

Weg met de kater

Om een kater te vermijden kun je een paar schijven komkommer eten voordat je naar bed gaat. De volgende dag sta je fris en zonder hoofdpijn op. Door de vitamine B en de electrolyten ( natrium, kalium, chloride en bicarbonaat) worden essentiële stoffen weer aangevuld en blijft alles in balans. Zo voorkom je hoofdpijn en kater. Buiten dat, komkommer bestaat voor 90% uit water. Dit is precies wat je lichaam nodig heeft na een feestje.

Slechte adem

Een schijf komkommer 3o seconden tegen je gehemelte drukken doet slechte adem vertrekken.

Schoenenpoets

Heb je een belangrijk gesprek en realiseer je je dat er geen schoenenpoets in huis is ? Geen probleem. Wrijf met een schijf komkommer over je schoenen. Ze krijgen een mooie glans. En ook niet onbelangrijk, het werkt waterafstotend!

Stress

Last van stress maar geen tijd voor een gezichtsbehandeling? Doe een hele komkommer in kokend water doen. De chemicaliën en voedingsstoffen reageren op het kokende water en komen vrij. De stoom zorgt voor een verzachtend en ontspannend aroma dat stress vermindert. Wanneer je dit water voor je haren gebruikt, wordt het zijdezacht en glanzend.

Inkt verwijderen

Zitten er per ongeluk pennenstreken op de tafel of kast ? De buitenkant van de komkommer wist dit uit. Wrijf er voorzichtig en langzaam overheen. De buitenkant van komkommer werkt ook prima bij potloden en stiften op behang.

Tijdelijk een strakkere (gezichts-) huid?

Komkommer werkt als je cellulitis tijdelijk beter wilt doen lijken. Of je wilt je gezichtshuid tijdelijk strakker hebben. Je hoeft allen maar je huid in te wrijven met een paar komkommerschijfjes. Ferm op de cellulitis, voorzichtig op de gezichtshuid. De fytochemicaliën maakt collageen steviger en de opperhuid strakker. Cellulitis wordt minder zichtbaar. Dit werkt ook bij rimpels.

Hoe kies je de juiste komkommer

Komkommers zijn gevoelig voor warmte en daarom koop je ze het liefst wanneer ze in een koele ruimte hebben gelegen. Ze horen stevig te zijn en afgerond aan de uiteinden. De kleur hoort midden tot donkergroen te zijn. Opgezwollen of gerimpelde komkommers (ook gerimpeld aan de uiteinden) kun je beter vermijden. Wanneer een komkommer niet helemaal opgegaan is, bewaar je deze het beste door hem strak in huishoudfolie te verpakken, om uitdroging te voorkomen.

Biologische komkommer versus gewone

Vanwege pesticides is het verstandig om biologische komkommer te kopen. Pesticides verstoren het natuurlijke vermogen van de lever om giffen af te breken, belemmeren de cellen om energie te produceren en verstoren de zenuwoverdracht. Komkommers kunnen een waxlaagje hebben om ze te beschermen tijdens transport. Op biologische komkommers zou alleen non-synthetische was horen te zitten. Op niet-biologische komkommers zit synthetische was en ander ongewenste chemicaliën. Aan de synthetische was kan zeep, ethyl alcohol en melk caseïne toegevoegd zijn voor een betere samenhang.