Gezonde darmflora sleutel naar gezond gedrag

gezonde darmflora

Dat alle ziektes in de darmen beginnen, dat zei Hippocrates al. Hoe waar dit is, blijkt meer dan 2000 jaar later. Gezonde darmflora beïnvloeden ook ons gedrag positief. Je kunt stellen dat gezonde darmbacteriën voor gezond gedrag zorgen.

Impact van gezonde darmflora

Als er een ding duidelijk is geworden de afgelopen paar decennia, dan is het de impact van gezonde darmflora. Niet alleen op ons lichamelijk welzijn, ook op onze mentale gesteldheid. En zelfs op ons gedrag. Er is namelijk zoiets als een darm-brein connectie. 1

Emotioneel gedrag

Emotioneel gedrag, pijn- en stress modulatie en de neurotransmitters on onze hersenen hebben gemeen dat ze in grote mate bestuurd worden door ons darmmicrobioom. Als er geen gezonde darmflora zijn voelen we ons emotioneel minder stabiel.

Stemming en eetgedrag

gezonde darmlfora
Voor gezond gedrag zijn gezonde darmflora nodig. Ze veranderen namelijk onze hersenen op een positieve manier

Bij ontstekingsziektes zoals de prikkelbare darm normaliseren bifidobacteria de balans tussen inflammatoire en anti-inflammatoire stoffen. En die balans speelt dan weer een rol bij depressie. 2, 3 Lange termijn gebruik van probiotica heeft daarom een gunstige werking op de stemming. 4, 5 Het microbioom beïnvloedt zelfs eetgedrag. Met gezonde darmflora kies je ook vaker voor gezonde voeding. 6

Gezonde darmflora veranderen de manier waarop onze hersenen werken positief. Ze geven mentale veerkracht. Symptomen van stress, angst en depressie verminderen. 7 8 9

Allemaal ervaren we de afwezigheid van gezonde darmflora op onze emoties. Denk maar aan je onderbuikgevoel. Bepaalde darmbacteriën maken onze stemming en gedrag prettiger. De manier waarop wordt steeds duidelijker.

Welke probiotica /bacteriesoorten?

Het is te makkelijk om probiotica in één categorie te plaatsen. Er zijn veel verschillende strengen en sommige zijn onderzocht op hun nut om gezonde darmflora te bereiken.

Wat voorbeelden:

  • Bacteroides fragilis, autisme
  • Bifidobacterium infantis, depressie
  • Lactobacillus rhamnosus, angst- en dwangstoornissen
  • Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum, angst en depressie

Dopamine, GABA en serotonine

We krijgen onze darmbacteriën al direct na geboorte en ontwikkelen een symbiotische relatie met ze. Er zijn veel meer bacteriën in je darmen dan dat er cellen in je lichaam zijn. Hun totale gewicht komt overeen met dat van je hersenen. Deze bacteriën zijn in staat om honderden, zo niet duizenden chemicaliën te produceren. Waarvan vele  je hersenen beïnvloeden.

Sterker nog, bacteriën produceren in sommige gevallen dezelfde moleculen als die gebruikt worden bij hersensignalen. Zoals dopamine, serotonine en gamma-aminoboterzuren (GABA). Ons brein bestaat grotendeels uit vetten en veel van deze vetten worden ook geproduceerd door de metabolische activiteit van bacteriën.

Drastische veranderingen in hersenen

Bij afwezigheid van gezonde darmflora veranderen hersenstructuur en -functie. Dit heeft vooral impact op geheugencapaciteit, emoties en gedrag. Gedragsverandering komt door veranderingen in de onderliggende chemie in de hersenen. Voorbeeld hiervan is de overdracht van serotonine die anders verloopt.

De eerste die met probiotica kwam was de Russische bioloog Élie Metchnikoff. Metchnikoff ontdekte begin 20e eeuw mensen in een regio in Bulgarije, die gefermenteerde voeding aten om langer te leven.

Sociaal gedrag bij autisme

Hoewel de rol van probiotica als ‘psychobiotica’ nog in de kinderschoenen staat, zijn er veelbelovende vooruitzichten. Kijk alleen maar naar Bacteroides fragilis. Wordt die al vroeg in een leven gegeven wordt, dan corrigeert het bepaalde gedragsstoornissen.  Het gaat hier bij om gedrag met autistische kenmerken. Een opzienbarende studie over de connectie tussen gezonde darmflora en gedrag is die uit 2016 (journal Cell). Die onthulde dat L. reuteri sociaal gedrag bij autisme omkeert.

Angstige emoties

Wat betreft angst, is het Lactobacillus rhamnosus die de emoties terugdringt. Die kan niet ontbreken in gezonde darmflora, en je vindt het in zuivelproducten. De bacteriesoort werkt op GABA in de hersenen. GABA is een feel good stof. De nervus vagus speelt hier ook een rol. Voor fitheid en energie kun je deze hersenzenuw stimuleren. Gunstige darmbacteriën zoals L. rhamnosus zijn dus een van de manieren om dit te doen.

De bacterie L. rhamnosus heeft nog een andere werking. Het tempert namelijk obsessief compulsief gedrag. De bacterie verandert niet alleen de GABA receptoren in de hersenen, maar bindt en zet ook GABA vrij.

Voeding die rijk is aan probiotica

Je ziet het, je gedrag en emoties stabiliseer je door middel van gezonde darmflora. Moet je dan altijd een supplement kopen? Dat hoeft niet. Je kunt ook meer voeding eten die rijk is aan probiotica. Wil je toch probiotica aanschaffen? Lees dan meer over de werking per soort, en welke supplementen goed uit testen kwamen.