Je lever reinigen geeft weer energie

lever reinigen

Je lever reinigen voor meer energie. Het is af en toe broodnodig. Want onze lever werkt hard. Hij is dag en nacht bezig om afvalstoffen en giffen te verwijderen. Lees de tips voor een schone lever!

Nieuwe energie

lever reinigen
Je lever reinigen kan op met verschillende kruiden, groenten en fruit

Onze lever heeft het steeds zwaarder te verduren gekregen. We zijn er niet altijd lief voor. Een van de gevolgen is leververvetting. Een schone lever geeft een goed humeur, maakt fit en energiek en houdt het lichaam gezond. En dat is kostbaar.

Ondanks de zelfreinigende vermogens van ons lichaam, kan het hulp gebruiken. Zeker in deze giftige wereld. Elke dag staan we bloot aan pesticiden, vervuiling, additieven en verborgen giffen (bijv. in cosmetica). Organen als huid, lever en nieren raken overbelast. Komt bij dat we zelf ook niet altijd rekening met ons zuiveringsorgaan houden. We drinken alcohol en eten van alles.

De rol van de lever

De lever speelt een vitale rol in het lichaam. Dit orgaan zet voedingsstoffen om in materiaal dat voor het lichaam bruikbaar is. In het orgaan wordt dit opgeslagen en afgegeven aan de cellen. De lever reguleert hormonen en speelt een vitale rol in het reinigingsproces van het lichaam. Door uitscheiding van gifstoffen blijft de lever vrij van schade. Het is dus heel belangrijk om de lever in topconditie te houden.

Tijd voor een schone lever?

Als je lever niet meer op de top van zijn kunnen werkt merk je

 • Opgeblazen gevoel en oncomfortabel gevoel in de buik
 • Kramp, pijn in het lagere gedeelte van de buik. Gasvorming of opgeblazenheid kunnen vroege tekenen van leverproblemen zijn. (natuurlijk kunnen deze symptomen ook een signaal van tal van andere oorzaken zijn!)
 • Vochtophoping tussen de buik en de organen. Grote hoeveelheden vocht kunnen een oncomfortabel gevoel geven, pijn en kortademigheid

Huidveranderingen

Als je merkt dat je huid een geelachtige kleur heeft, jeukt, droog is of donkere plekken heeft, dan kan het een waarschuwingsteken zijn. Deze huidveranderingen komen mogelijk doordat de lever de giffen niet adequaat uitscheidt. Een schone lever doet wonderen voor je huid. De huid-lever connectie is namelijk evident.

Veranderingen in urine en ontlasting

Als de urine donker van kleur is en de ontlasting is bleek of teerkleurig dan kan het tijd zijn om naar de dokter te gaan. Je lever reinigen maakt sowieso verschil.

Vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is vaak een vroeg teken van een leverprobleem, omdat je lichaam harder werkt om overtollige toxinen uit het lichaam te verwijderen. Doe hier iets aan door aan een schone lever te werken.

Verwarring of andere cognitieve problemen

Als de lever niet normaal bloed kan filteren, bouwen toxinen zich op. De afwezigheid van een schone lever heeft impact op je hersenen. Soms leiden de giftstoffen die een weg vinden naar de hersenen tot hepatische encephalopathie. Niet altijd ligt het aan de lever, als er sprake is van verwarring of andere cognitieve problemen. De aandoening treedt alleen op bij een ernstige leveraandoening en leverfalen.

Stemmingswisselingen of depressie

Je lever reinigen doe je ook voor je stemming en humeur. Want gifstoffen die naar de hersenen gaan geven een slecht humeur. Maar ook meer dan dat. Angst, boosheid of somberheid, het kan met je lever te maken hebben. En wat dacht je van een slechte concentratie en “hersenmist.” Wat je ook kunt ervaren is oververhitting. Met name in het gezicht en de torso. Terugkerende hoofdpijn in combinatie met misselijkheid kan met de conditie van de lever te maken hebben.

Gewichtstoename of geen gewicht kunnen verliezen

Het tegenovergestelde van een schone lever is leververvetting. In dit geval zet het lichaam niet adequaat gifstoffen om. Je merkt dan ook dat je niet afvalt, wat je ook doet. Vetopslag op specifieke plaatsen komt ook voor, zoals buikvet.

Hoog cholesterol

Omdat het lichaam de vetspiegel niet meer goed in balans kan houden, kan dit gevolgen hebben voor de cholesterolspiegel. Je lever reinigen voorkomt hoge triglyceriden waarden en een verhoogd LDL. Het is belangrijk om hier iets aan te doen in verband met aderverkalking, het hart en de kans op een beroerte.

Voedingstekorten

Nog een goede reden om te werken aan een schone lever. We weten dat de lever voedingsstoffen omzet in stoffen die het lichaam kan gebruiken. Met andere woorden: de voedingsstoffen worden biobeschikbaar. Maar als je lever het moeilijk heeft, kan het de stoffen niet meer biobeschikbaar maken. Gevolg? Ons lichaam neemt de nutriënten niet meer voldoende op. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan van ijzer, magnesium en vitamine D.

Spijsverteringsproblemen

De lever produceert gal, een bittere vloeistof die helpt bij de vertering van vetten. In de lever bevinden zich vele galkanaaltjes, die samenkomen in de grotere galwegen buiten de lever. Als de lever niet meer naar behoeven werkt is er minder galproductie. Daardoor is de verwerking van alcohol en vetten gebrekkig. Dit merk je aan verstopping, diarree of brandend maagzuur. Of/en galstenen en galblaasaandoeningen. Vette voeding en alcohol verdraag je slechter. Je merkt misselijkheid, braakneigingen, verstopping en een opgezette buik, prikkelbare darm, pijn rechter bovenbuik, rond onderste rechterrib.

Suikerschommelingen

De lever houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig. Een schone lever houdt ook de bloedsuikerpieken in toom. Een te hoge bloedsuikerspiegel maakt moe, geïrriteerd, verstrooid en energieloos. Laat dit niet te lang duren, om insulineweerstand en diabetes tegen te gaan. Verder is er sterk de behoefte aan suiker en kan men in een prediabetes-fase zitten (gebruikelijk voor mensen met een vette lever). Wat kan je doen? Je lever reinigen!

Hormonale disbalans

Een andere rol van de lever is dat het orgaan de sexhormonen reguleert. Een schone lever maakt ook dat hormonen als oestrogeen en testosteron in balans zijn. Zijn ze uit balans dan leidt dit soms tot verergering van PMS symptomen of een verminderde zin in sex.

Immuniteitsproblemen

Als je elke verkoudheid of griep krijgt die rond gaat, speelt er meer dan vitaminegebrek. Want de lever speelt een enorme grote rol in onze immuniteit. Als je nooit last had van huiduitslag of ontsteking ligt het probleem mogelijk in een overbelaste lever liggen. Ook de terugkeer van virale, bacteriële en parasitaire infecties is kenmerkend. Symptomen van chronische vermoeidheid en fibromyalgie verminderen bij een schone lever.

Overmatig transpireren en onaangename lichaamsgeur

Overmatig transpireren en een onaangename lichaamsgeur (zurig) zijn tekenen dat je toe bent aan een schone lever. Leverproblemen geven hiernaast een slechte adem. Neem eens een kijkje in je keuken: wat zijn je voedingsgewoonten? Maar kijk ook in je keukenla. Kruiden als kurkuma helpen je belangrijke orgaan.

Slaapapneu en snurken

Slaapapneu veroorzaakt een korte pauze in je ademhaling en dit kan zich tot zo’n honderd keer herhalen in een nacht. Het haalt je uit je natuurlijke slaappatroon. Geen wonder dat je constant moe bent. De lichaamsprocessen kunnen zo onvoldoende herstellen. Ga je lever reinigen en je werkt gelijk aan dit probleem.

Tijd voor schone lever

Wat zie je aan de buitenkant?

 • Aanslag op de tong (blauw- of paarsachtig) of donkere vlekken op tong
 • Slechte adem
 • Droge huid, uitslag
 • Overmatige transpireren met vervelende geur
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Gele verkleuring van oogwit
 • Rode, gezwollen, jeukerige ogen
 • Rode pukkeltje rond neus, kaken en kin
 • Bruine vlekken op huid (levervlekken)
 • Rode handpalmen en voetzollen (misschien jeukerig)
 • Roodachtig gezicht
 • Duidelijke dikke buik

Je lever ontlasten, hoe?

 • Geef je lever de kans om te herstellen. Voor een schone lever vermijd je voeding die je lichaam extra belasten. Stop met toegevoegde suikers en fructose, deze leiden tot een vette en overbelaste lever. Maar ook tot insulineweerstand en obesitas.
 • Je lever reinigen kan niet zonder dat je frisdrank en vruchtensappen vervangt door thee en water. Matcha thee is een gezond alternatief, en biedt meer voordelen dan groene thee. Zoek ook alternatieven voor witte pasta, wit brood, croissants en dergelijke.
 • Mijdt de transvetten en keukenoliën zoals zonnebloem-, koolzaad-, en saffloerolie en gebruik olijfolie en kokosolie. Dit helpt je naar een schone lever.
 • Stop met alcohol, dit legt alleen maar meer stress op je lever.
 • Probeer over te gaan om biologische voeding om goed als mogelijk pesticiden te vermijden. Vermijdt ook GMO voeding, ontbijtgranen, maïs- en sojaproducten.

Gelukkig kan je meer eten dan je ‘moet’ vermijden!

 • Eet veel donkere en kleurige groenten, vers biologisch fruit en bruine rijst.
 • Neem ook noten en zaden, ze bevatten gezonde vetten en zijn een goede proteïnebron.
 • Betrek gefermenteerde voeding in je dieet, zoals zuurkool, onbewerkte appelazijn en andere probiotische voeding.

Wat heb je in je huis?

schone lever
Heb je kurkuma in je keuken? Het helpt je naar een schone lever
 • Verminder de hoeveelheid toxinen in je huis. Ze vinden snel hun weg in je lichaam en moeten hier weer uit gefilterd worden, door onder andere de lever.
 • Denk aan in plastic verpakte voeding en je pannen. Zo wordt bijvoorbeeld de anti-aanbaklaag vanTeflonpannen gemaakt van PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Veilige alternatieven zijn pannen van RVS of keramische pannen.
 • Probeer eens vaker natuurlijke middelen om schoon te maken
 • Gebruik geen kunstmatige luchtverfrissers. Er zijn natuurlijke manieren om het huis een fris geurtje te geven. Geurkaarsen en luchtverfrissers zitten vol toxische chemicaliën.
 • Deze planten filteren de lucht binnenshuis
 • Neem je verzorgingsproducten eens onder de loep. Niet alleen de lever, maar ook de huid is een groot orgaan. De huid is zelfs het grootste orgaan en dit betekent dat wat je op je huid smeert, direct via de huid je lichaam ingaat.

Experts zeggen dat de aanbreng van chemicaliën op de huid nog erger is dan ze te eten. Als we eten kunnen giffen beter uitgescheiden worden. De verwerking begint in de mond. Speeksel en maag verteren wat we eten en filteren hier al toxinen uit. Dit stukje mis je door transdermaal gebruik. Chemicaliën op de huid gaan zonder filtering de bloedbaan in. Een goed voorbeeld van de effectiviteit van opname via de huid is magnesiumolie of een bad met magnesiumzout. Dit is effectiever in het aanvullen van magnesiumtekorten dan een magnesiumsupplement.