Doet gemberthee echt iets nierstenen?

nierstenen

Gemberthee drinken voor nierstenen, helpt dat echt? Wat zeggen de wetenschappelijke onderzoeken over de werking van gember op de nieren en nierstenen?

Wat studies zeggen over gemberthee bij nierstenen? Eerlijk gezegd, niks.  Dat de thee helpt bij deze aandoening, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Uit rattenstudies blijkt dat gember wel een beschermende werking op de nieren heeft. 1 2  Dus misschien dat de claim die je weleens tegenkomt op het Internet over nierstenen daar vandaan komt. 

Nierstenen, wat dan wel?

Volgens de wetenschap

Zorg dat je gehydrateerd blijft

Veel drinken is een belangrijke strategie tegen nierstenen. En voorkomt de vorming van nieuwe stenen. Door voldoende vocht komen de stenen in beweging en verlaten ze je lichaam via de plasbuis. Dit alleen is natuurlijk niet voldoende, maar helpt wel. Dehydratatie is een risicofactor voor nierstenen. Let op de kleur van je urine, die niet donkerder dan lichtgeel moet zijn. Donkergele urine is een teken van dehydratatie.

Citraat uit citroensap helpt

nierstenenintext.png
De werking van gemberthee bij nierstenen is niet bewezen. Je kunt beter citroensap nemen, dat is wel wetenschappelijk onderbouwd

Citroensap doet veel voor je gezondheid, zeker in combinatie met gember of knoflook. Dit is natuurlijk makkelijk toe te voegen aan water. Dankzij citraat is het lastig om calciumstenen te vormen. Door de stof vallen ook kleine steentjes uit elkaar. Bijkomend voordeel is dat de antibacteriële werking. Dagelijks heb je 12 ml citroensap nodig tegen nierstenen. 1

Basilicumsap stilt ook pijn

Sap van basilicum doet nierstenen uit elkaar vallen, en vermindert ook de pijn. 2 Je werkt hiermee ook aan ontgifting. En hoe. Want basilicum heeft sterk ontgiftende eigenschappen, zelfs als het om zware metalen gaat!

Spoel nierstenen weg met appelciderazijn

Ook appelciderazijn zet meer zoden aan de dijk dan gember als het om nierstenen gaat. 3 Appelciderazijn bevat net als basilicum azijnzuur, vandaar. Om de voordelen te plukken doe je 2 eetlepels in groot glas water. Drink dit gedurende de dag. Neem niet meer dan dit, om klachten te voorkomen. Let op je bloedsuikerspiegel als je deze remedie hanteert. 

Selderijsap spoelt je lichaam goed door

Selderijsap doet hetzelfde als appelazijn, basilicumsap en citroensap. 4 Maak een drank en drink dit verdeeld over de hele dag. Het is alleen niet geschikt bij een lage bloeddruk en bij sommige medicatie (vitamine A preparaten, lithium en rustgevende middelen).

Granaatappelsap houden nieren gezond

Dit wordt al eeuwen gebruikt voor een goede nierfunctie. Ook sap van de granaatappel spoelt kleinere nierstenen en gifstoffen uit je systeem. 5 Door de antioxidanten blijven je nieren gezond en is de vorming van nieuwe stenen lastiger. Het verlaagt de zuurgraad van je urine, wat ook zeker bijdraagt tot vorming van nieuwe stenen. Wel oppassen met medicatie voor de lever en bloeddruk.

Paardenbloemsap zit boordevol nutriënten

nierstenen
Sap van paardenbloem werkt absoluut tegen nierstenen. Je krijgt hiermee ook nog een behoorlijke dosis nutriënten mee binnen

En deze nutriënten helpen ook bij de afvoer van ongewenste stoffen. Daarbij stimuleert het de productie van gal en verbetert het de spijsvertering. In paardenbloemen zitten enorm veel gezonde stoffen: vitamine A, B, C en D en kalium, ijzer en zink. Met paardenbloem heb je een multisupplement uit de natuur.

Maak er sap van of drink de thee. Per dag drink je ongeveer 3 tot 4 kopjes. Paardenbloem gaat alleen niet goed samen met bloedverudnners, maagzuurremmers, antibiotica, lithium en diuretica. Maar helpt krachtig tegen nierstenen. 6

Verder werken als bovenstaande middelen: peterselie, kersensap, groene thee en hibiscusthee 7

Wat neem je juist minder?

Hoe gezond noten ook zijn, minder ze liever als je gevoelig bent voor nierstenen. Pas dus op met amandelen, pinda’s, cashewnoten en walnoten. Dit geldt ook voor bieten, ook al zijn ze normaal gesproken gunstig voor je gezondheid. Minder ook met cacao, koffie, chocola, tomaten, aardbeien, aubergine, sojaproducten, tofu, tarwe- en rijstzemelen.