Voorspellen darmbacteriën je persoonlijkheid?

persoonlijkheid

Ze blijven interessant, onze darmbacteriën. Neem nu de invloed op onze persoonlijkheid en sociaal gedrag. Nieuw onderzoek onthult hoe darmflora sociale vaardigheden en neurotisme voorspellen Dit benadrukt weer hoe belangrijk pre- en probiotische voeding is.  


Persoonlijkheid en sociaal gedrag

Het bewijs over de link tussen darmbacteriën en persoonlijkheid groeit. Vreemd is het niet, vanwege de darm-brein connectie. Bij mensenstudies over darmflora lag de focus meestal op neuropsychiatrische aandoeningen. Dit keer ging het om persoonlijkheid en sociaal gedrag. En hoe bacteriën dit beïnvloeden. 

De studie

Voor de studie nam een team fecale monsters van 655 volwassenen. Hiervan was 71% vrouw en 29% man. De gemiddelde leeftijd was 42 jaar. Om de bacteriesoorten te identificeren gebruikten de wetenschappers de  16S rRNA gene sequencing analyse. De deelnemers beantwoordden een uitgebreide questionaire over hun persoonlijkheid, sociaal gedrag, gezondheid, leefstijl en sociodemografische factoren. 

De bevindingen zijn gepubliceerd in Human Microbiome Journal.

Verder gebruikten de onderzoekers de International Personality Item Pool. Die bestaat uit 50 onderdelen waarmee de persoonlijkheid en sociaal gedrag op basis van een “Big Five” model ingeschat worden.

Big Five persoonlijkheidsmodel

  • Extraversie: de neiging om gezelschap te zoeken
  • Vriendelijkheid: vertrouwen en medewerking in sociale interacties
  • Gewetensvol: aandacht voor detail en focus
  • Neurotisme: de neiging om negatieve emoties te voelen
  • Openheid: creatief, nieuwsgierig en bereidheid tot nieuwe ervaringen

Wat de studie onthulde

  • De bacteriesoorten waarvan uit eerdere studies bleek dat ze met autisme linkten, linken ook met verschillen in gevoelens van gemoedelijkheid en sociaal gedrag
  • Wie een uitgebreider sociaal netwerk heeft, beschikt over een diverser darmmicrobioom. Volgens de auteur suggereert dit dat sociaal actief zijn de diversiteit bevordert. 
  • Een weinig divers darmmicrobioom staat in verband met meer stress en angst

Diverse darmflora gunstiger

sociaal gedrag
Je persoonlijkheid en sociaal gedrag: een darmmicrobioom die al dan niet divers is, is van grote invloed

Duidelijk is al dat een divers darmmicrobioom een betere darmgezondheid en algehele gezondheid bevordert. Dit is de eerste studie die de link legt tussen sociaal gedrag, persoonlijkheid en een diverse darmflora. Uit eerdere onderzoeken blijkt dan ook de belangrijke rol die darmbacteriën bij autisme spelen.

Een andere recente studie sluit mooi aan op deze. Want die meldde onlangs dat gezonde darmbacteriën de sleutel naar gezond gedrag zijn.

Het eten van probiotica en prebiotica uit voeding loont

Wat de analyse ook onthulde met betrekking tot persoonlijkheid en sociaal gedrag is het volgende. Mensen die voeding eten die rijk is aan prebiotica en probiotica ervaren duidelijk minder angst, stress en neurotisme. Ook is bij hen de kans op een mentale ziekte een stuk lager. 

Echter: dit verband werd niet gevonden bij probiotica en prebiotica in supplementvorm.

Wil je een verschil maken in je sociale gedrag en persoonlijkheid, dan gaat het dus echt om de voeding. Dit kan soms verrassend zijn. Zo vallen amandelen en olijven ook onder biotische voeding.

Voeding die rijk is aan probiotica

Voeding die rijk is aan prebiotica

Zuigelingenvoeding

Nog een interessant punt uit de studie? Die is dat wie zuigelingenvoeding kreeg als baby, een minder divers darmmicrobioom heeft. Kortom, zuigelingenvoeding heeft lange termijn gevolgen voor de gezondheid van de darmflora, persoonlijkheid en gedrag.

Zorg voor diversiteit

In onze moderne manier van leven ligt een verstoorde balans in darmflora op de loer. We leven gestresst en hebben minder sociale interacties. De tijd die we in de natuur doorbrengen is minder. We leven dan ook nog in zeer schone omgevingen en zijn afhankelijk van antibioticabehandelingen. Hierbij worden ook nog betrekkelijk weinig vezels gegeten. Allemaal factoren die bijdragen aan een disbiose in het darmmicrobioom.

En dus verstoren deze factoren ook ons gedrag en psychisch welzijn.