Meer energie, werk ook aan schone darmen

tweede brein, nervus vagus, meer energie

Voor meer energie is het niet alleen belangrijk om zo nu en dan de lever te reinigen. Want meer energie begint ook bij je darmen. Schone darmen zijn onmisbaar voor fitheid en een goed energieniveau.

Beter energieniveau in paar stappen

Maar de praktijk is vaak anders. Onverteerde voedselresten, parasieten en andere factoren geven niet bepaald meer energie. Integendeel, ze belemmeren levenslust en vitaliteit. Dus wat doe je? Simpel. Ga over op een paar eenvoudige, natuurlijke manieren om je darmen te reinigen.

Gezond, sociaal gedrag

Onze spijsvertering doet ertoe. Niet alleen voor vertering en het behoud van een goed immuunsysteem. Je immuunsysteem is grotendeels gelegen in de darmen. En omdat dit ook het geval is met serotonine, begrijp je dat schone gezonde darmen invloed hebben op je psychische welzijn. Niet in de laatste plaats door de darmbacteriën. Neem nu twee recente onderzoeken. De een meldt dat een diversiteit in darmflora van invloed is op sociaal gedrag. De andere studie onthult ongeveer hetzelfde. Namelijk dat gezonde darmbacteriën leiden tot gezond gedrag

Vermijd verstoring van neurotransmitters

energieniveau
Wist je dat twee keer daags een appel al binnen twee weken voor gezondere darmen zorgt?

Wat we niet kunnen gebruiken in zowel nieren, lever als darmen zijn een ophoping van afvalstoffen. Afvalstoffen en giffen komen via de huid en mond binnen. De bedoeling is dat ze uitgescheiden worden. Maar wanneer er een bijna constante aanvoer van is, kan het lichaam dit steeds moeilijker aan. In de huidige wereld komen spijsverteringsstoornissen steeds vaker voor. Gevolg? Aandoeningen van galblaas, alvleesklier en lever. Maar ook een verstoring in neurotransmitters als dopamine, serotonine en GABA. Wetenschappelijk onderzoek toont dat kurkuma de neurotransmitters weer in balans brengt. Balans geeft niet alleen meer energie, ook meer plezier!

Traag werkende darmen maken futloos

Traag werkende darmen, we worden er moe en futloos van. Dan hebben ze ook nog een impact op een ander belangrijk lichaamssysteem: het lymfevatenstelsel. Die moet overtollig vloeistof uit weefsels verwijderen en afvalstoffen uit de cellen. Je lymfesysteem hou je dus ook bij voorkeur schoon. Darmen zijn ook een soort afvoerpijp. Werken ze traag of is er verstopping, dan hou je afvalstoffen lang bij je. Je wordt moe, want het gaat ten koste van je energieniveau. 

Help je darmen

Dus help je darmen een handje. Doe net als de oude Grieken. Die begrepen het goed en wilden zelfvergiftiging tegengaan. Ze snapten dat onverteerde voedselresten tot slijmophopingen in de darmen leidt. En hierdoor een ophoping van gifstoffen. Niet fijn als dit door de bloedbaan circuleert, want feitelijk is er dan zelfvergiftiging. Je wilt dan misschien wel graag meer energie, maar het lukt niet. In plaats daarvan merk je hoofdpijn, gewichtstoename en een laag energieniveau.

Het idee van giffen die door het lichaam heropgenomen worden klinkt logisch. Zetpillen worden gebruikt zodat stoffen via de darmen snel worden opgenomen. Dus waarom zouden giffen via de darmen niet ook zo snel in de bloedbaan belanden?

Kom lekker in je vel

Werk aan schone darmen en je

 • Versterkt je immuunsysteem
 • Bevordert gewichtsverlies
 • Voorkomt of herstelt een lekkende darm
 • Vermindert het risico op darmkanker
 • Balanceert je neurotransmitters
 • Verbetert je mentale functies

Werk aan de sleutelprocessen:

 • Breng je darmen weer tot leven door de darmbewegingen te stimuleren
 • Zorg dat je van oude onverteerde resten af komt
 • Zorg dat je giffen en zware metalen kwijt raakt, evenals chemicaliën en medicijnresten (hier zijn kurkuma en basilicum handig)
 • Optimaliseer de groei van gunstige darmbacteriën, bij voorkeur uit voeding 
 • Ban parasieten uit en stop candida overgroei

Eet voeding die rijk is aan probiotica en prebiotica

Dan je darmbacteriën. Bekend is dat die voedselresten opruimen. Goede darmflora zijn dus van groot belang. Al zijn ze verstoord, je kunt dit goed omkeren. Eet veel vaker voeding die rijk is aan probiotica en prebiotica. Darmcellen vernieuwen elke 3 dagen wat de ophoping van schadelijke stoffen voorkomt. Stop het proces van verstoring, en je krijgt weer meer energie. Om die reden is dit ook te merken door intermittent vasten. 

Drink water voor een goede doorloop

Om de darmen te reinigen is het beste wat je kunt doen, veel water drinken. Drink in ieder geval 10 tot 12 glazen water per dag. Diit geeft het lichaam de vloeistof en smering die nodig is om afval- en gifstoffen kwijt te raken. Ruim water drinken stimuleert ook de natuurlijke peristaltische bewegingen, maakt dat voeding door het spijsverteringskanaal blijft bewegen. Samen met water kun je groentesappen drinken.

Appelsap stimuleert darmbewegingen

(Verse) appelsap is een van de beste manieren om de darmen schoon te maken. Appelsap stimuleert de darmbewegingen, breekt giffen af en verbetert de gezondheid van de lever. Vers gemaakte appelsap geeft de beste resultaten, maar biologische appelsap uit een pak is ook prima. Begin de dag met een glas ongefilterd appelsap en drink na 30 minuten een glas water. Deze routine kun je drie dagen lang een paar keer per dag doen. Vermijd dan zoveel mogelijk vast voedsel.

Citroensap, maak combinaties

Over de voordelen van citroensap is al veel geschreven; zo reinigt citroensap niet alleen de darmen, maar ook de lever. De antioxidanten en vitamine C zijn bevorderlijk voor het spijsverteringssysteem. Daarbij komt nog, dat citroensap geschikt is om de darmen te reinigen. Mix een citroen, een theelepelpuntje zeezout en een beetje honing in een glas lauwwarm water. Drink dit elke morgen op een lege maag. Je merkt niet alleen dat je gelijk meer energie krijgt. Je huid wordt gladder en je krijgt al snel een betere teint. Neem twee eetlepels versgeperste citroen in een glas appelsap. Drink dit drie tot vier keer per dag. Dit maakt het slijm in de darm dunner.

Groentesap voor chlorofyl

Hou bewerkte en gekookte voeding even weg voor een dag of twee. Drink in plaats hiervan verse groentesappen, meerdere keren per dag. Groene groenten bevatten chlorofyl: dit is zeer geschikt om giffen af te voeren. Ook de vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen houden je energieniveau goed. Gebruik bij voorkeur geen kant en klare sappen, omdat de effectieve enzymen kunnen ontbreken. Je kunt het makkelijk zelf met de blender maken van wortels, bieten, spinazie (pas op: kan laxerend werken), kool en dergelijke.

Polyfenolen uit groentes geven je Bifidobacterium en Lactobacillus, Een toename van Bacteroides (die je slank maakt) is zelfs gezien bij drinkers van rode wijn. Bifidobacterium bevordert de werking van de darmen en versterkt het immuunsysteem.

Polyfenolen uit cacao

Wil je gezondere darmflora vergeet dan de cacao niet. De lekkernij geeft je een rijkelijke hoeveelheid gunstige darmbacteriën.

Binnen 2 weken naar gezonde darmflora met appels

Je hoeft niet perse over te gaan op een probiotica of prebiotica supplement. Uit de voeding valt genoeg te halen. De basis is hoe dan ook verandering van voedingsstijl, dit blijft staan ook al heb je een supplement. Een makkelijke en goedkope manier om darmflora te veranderen is de appel. Twee appels per dag zorgt binnen twee weken voor gezonde verschuivingen in het darmmicrobioom.

Vezels veranderen darmmicrobioom

Vezels reinigen de darmen van schadelijke stoffen. Ook houden vezels de ontlasting zacht en bevorderen ze de darmbewegingen. Neem zowel onoplosbare als oplosbare vezels. Bepaalde vezels die in graanproducten en vruchten- en groentesappen zitten, kunnen een verandering veroorzaken in het microbioom van de darmen (samenstelling van darmbacteriën). Ook vezels uit supplementen blijken deze samenstelling aanzienlijk te veranderen.

Als je stopt met de supplementen gestopt verandert het microbioom weer terug naar het oude. Dit kan je opvangen door vezelrijke voeding. Er vindt met name verandering van bacteroides en firmicutes plaats. Bacteroides en firmicutes spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van overgewicht. Darmflora van mensen met overgewicht bestaan uit minder bacteroides en meer firmicutes, dan bij slanke mensen het geval is.

Yoghurt houdt darmen gezond

Regelmatig consumptie van yoghurt is een goede manier om de darmen gezond te houden. Yoghurt is probiotisch en vooral yoghurt met actieve culturen (Biogarde) introduceert gunstige darmbacteriën, die ook een goede spijsvertering bevorderen. Ook prima bij het prikkelbare darmsyndroom. Calcium herstelt de darmwand, en dit is welkom wanneer er sprake is van een lekkende darm. Daarbij pakt yoghurt ook problemen aan als winderigheid en verstopping.

Geen E-nummers

Vermijd voeding met kunstmatige zoetstoffen en andere E-nummers. Additieven verpesten niet alleen je darmflora, maar ook gooien ook je neurotransmitters in de war

Maak korte metten met parasieten

In het artikel ‘Buikklachten, vermoeidheid: denk eens aan deze mogelijke oorzaak (vooral bij kinderen) lees je welke parasietenbesmettingen het meest voorkomen in Nederland, en welke voeding je tegen welke parasiet kunt consumeren.

Wanneer je klachten ervaart als misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en voedselintoleranties kan het verstandig zijn om te laten controleren op de aanwezigheid van parasieten. Via de huisarts kan je ontlasting onderzocht worden. Ook een natuurdiëtist kan vaststellen of er sprake is van darmparasieten en je hiermee verder helpen.

Bronnen 1 2 3