Gezonde lever, neem groene thee en broccoli

gezonde lever

Wil je een gezonde lever, consumeer dan broccoli en groene thee. Met beide keer je de vette lever redelijk goed om. Lees wat beide voor je lever doen, volgens de wetenschap!

Gezonde lever, broccoli en groene thee

Dat groene thee weer een gezonde lever geeft, blijkt uit een nieuwe studie. Muizen hadden vanwege vetrijke voeding een vette lever. Groene thee werkte erg gunstig. Goed nieuws, want een vette lever heeft cardiovasculaire gevolgen. Bovendien verstoort het de stofwisseling van nutriënten. 

De studie is gepubliceerd in Journal of Nutritional Biochemistry, 1

Alle crucifere groentes

Niet alleen groene thee, ook crucifere groenten keren de conditie van leververvetting om. 2 Voor een gezonde lever morgen ze niet ontbreken. In groentes zoals broccoli, boerenkool en spruitjes zitten indolen en glucosinolaten die echt een goede uitwerking op ons belangrijke zuiveringsorgaan hebben. 

Symptomen van een vette lever

gezonde lever
Naast groene thee, geeft ook broccoli je een gezonde lever

Een vette lever ontstaat als je lever omgeven is door vet. Vaak door ongezonde voeding en overtollige inname van verzadigde vetten. Maar ook door gebrek aan beweging. Uiteindelijk  leidt dit tot cirrose of zelfs leverkanker. Voordat dit gebeurt heb je al symptomen. Zoals vermoeidheid en een verslechterde stofwisseling. Ook het onvermogen om af te vallen en buikvet vallen onder de symptomen.

Leververvetting is een stille ziekte, want weinigen weten dat ze het hebben. Wil je weer een gezonde lever, neem dan groene thee en crucifere groentes.

Wat ook helpt volgens onderzoeken: kurkuma en vitamine D

Naar een gezonde lever

Met de consumptie van deze twee verminder je symptomen als

  • Gevoel van zwakte en vermoeidheid
  • Huidproblemen zoals jeuk of gesprongen adertjes onder de huid
  • Buikpijn
  • Eventueel geelachtige huid of oogwit dat geel ziet
  • Neusbloedingen
  • Gezwollen benen of buik
  • Borstvorming bij mannen
  • Verwarring

Vooral bij obesitas

Bij obesitas zijn groene thee, broccoli en andere maatregelen helemaal een uitkomst. Omdat het vette lever syndroom 7 tot 10x vaker voorkomt bij deze aandoening. Obesitas veroorzaakt ontsteking in het lichaam. Drijvende kracht hierachter zijn macrofagen, een soort van witte bloedcellen die normaal gesproken infectie bestrijden. Aanhoudende ontsteking verergert leverschade. Is er al ontsteking van de lever,kurkumathee draagt bij tot een gezonde lever. Omdat het ontgift en inflammatie vermindert.

Heb je een hoger BMI dan is de kans groter dat je minder indolen in het bloed hebt. Tegelijkertijd heb je dan meer vetopslag in de lever. 

Waarom een broccoli en groene thee onmisbare strategiën zijn, laten alarmerende cijfers zien. Dit soort natuurlijke middelen zijn belangrijk voor een gezonde lever. Gezien de hoge cijfers van mensen met het syndroom en de gevolgen. Eén op de vijf jonge mensen heeft het vette lever syndroom. Bij één op de 40 is er al sprake van fibrose. Dit publiceerde The Lancet Gastroenterology & Hepatology onlangs. 3

Wat groene thee doet?

Waarom groene thee een gezonde lever geeft? Het zorgt voor een verhoogde uitscheiding van vetten en proteïnes, als dit gecombineerd wordt met dagelijkse beweging.

Zo werkt het

De polyfenolen in de thee werken samen met de spijsverteringsenzymen in de dunne darm. Als er geen vertering van vetten plaatsvindt, dan verlaten ze deels het lichaam via de ontlasting. In plaats dat de opgeslagen worden. 

Nieuwe mitochondriën, welkom!

Wat ook belangrijk voor een gezonde lever is, is dat de combinatie van groene thee en beweging nieuwe mitochondriën aanmaakt. Dit zijn de energiefabriekjes binnen de cellen. Bij de muizen zagen de onderzoekers namelijk een toename van genexpressie in het kader van nieuwe mitochondriën, die er eerder niet was. 

Andere bronnen van polyfenolen

Om de vette lever te bestrijden maak je een goede start door indolen en polyfenolen te consumeren. Indolen uit crucifere groentes zoals broccoli. En polyfenolen uit groene thee. Maar groene thee is niet de enige bron. Je vindt polyfenolen ook in cacao en andere bronnen. Ze helpen je naar een gezonde lever.

Slimme zet!

Eerdere onderzoeken toonden dat de combinatie van groene thee en beweging niet alleen het BMI verlaagt. Ook verbetert het de cardiovasculaire gezondheid. Het is een slimme zet om strategieën als groene thee en broccoli in te zetten om een gezonde lever te krijgen.