7x Voeding voor je trage schildklier

trage schildklier

Een trage schildklier, erg vervelend. Wil je gewicht verliezen en doe je alles goed? Maar raak je geen grammetje kwijt? Maak je geen zorgen, in dit artikel lees je 7x voeding die je schildklier een boost geeft.

Je zult je weer energiek voelen en merken dat je afvalt. De hormonale balans komt namelijk weer terug.

Voeding voor schildkier

Het is maar een klein kliertje. Maar een trage schildklier kan wel de reden zijn waarom je niet meer afvalt.

Betere stofwisseling

De schildklier produceert schildklierhormonen die de stofwisseling reguleren.  Als de schildklier te veel of te weinig hormonen produceert, gaat er iets niet goed. Dan werkt de stofwisseling te snel of te langzaam. Je zou kunnen zeggen dat de schildklier als het ware de ’thermostaat’ van het lichaam is die het gehele metabolisme (stofwisseling) reguleert. Bij een trage schildklier verloopt dit niet meer naar behoren.

Te traag versus te snel

schildklier
Met de juiste voeding geef je je schildklier een boost. Je voelt je energieker en valt weer af

Als er teveel schildklierhormoon aan het bloed wordt afgegeven, gaat de thermostaat omhoog. Hierdoor klopt het hart sneller, en werkt de spijsvertering beter. Je krijgt een verhoogde verbranding van voedingsstoffen. Zo krijg je het warm en blijf je op gewicht.

Als een lage productie van schildklierhormonen zijn de reacties omgekeerd. Door een trage schildklier zijn er startproblemen. Namelijk met het metabolisme. Dat is onze interne verbrandingsmotor. Dus komt de stofwisseling nauwelijks op gang en heb je het kouder.

Thyroxine

Eén schildklierhormoon heet “Thyroxine” of te wel “T4.” De schildklier is er voor verantwoordelijk of je lichaam al dan niet als een geoliede machine loopt, vooral omdat het je cellulaire metabolisme regelt. Een trage schildklier betekent een traag metabolisme en dit betekent dat je aankomt en dat het moeite kost om af te vallen.

Kenmerken van te trage schildklier

Om te bepalen of je een trage schildklier hebt, zegt dr. Oz dat we moeten kijken of de volgende symptomen aanwezig zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename
 • Kou
 • Brosse huid, haar en nagels
 • Verstopping

Wanneer je 3 of meer van bovenstaande symptomen hebt, is de kans erg groot dat je schildklier inderdaad traag is.

Geef je trage schildklier een boost

Dulse vlokken

Dulse is een roodwier en te koop in een potje in vlokvorm bij reformwinkel of toko

Dulse (Palmaria palmata), ook wel (rode) dulse, dillisk, of creatnach genoemd, is een rode alg (rhodophyta). In IJsland, waar het söl genoemd wordt, is het door de eeuwen heen een belangrijke bron van vezels geweest. Dulse vlokken zitten vol iodine. Iodine is essentieel om je schildklier gezond te houden. De vlokken hebben een licht zoute smaak, wat ze ideaal als snack maakt. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan popcorn in plaats van gewone zout. De aanbevolen hoeveelheid is: 2 eetlepels per dag.


Miso soep

Misosoep kun je kopen of zelf maken met ingrediënten van de toko

In miso soep zit veel zink en zink is het hulpje van iodine. Zink en iodine werken samen om schildklierhormonen te produceren. Miso soep is makkelijk te maken en dr. Oz geeft zelfs een recept. Onderaan dit artikel vind je  het recept. Miso soep is ook te koop als instantsoep, maar deze kan veel zout bevatten.


Voeding met vitamine A

Bronnen van vitamine A

Voeding rijk aan vitamine A is een goede stimulator om de schildklier op het juiste niveau te doen functioneren. Bronnen voor vitamine A zijn: zoete aardappels, meloen, lever, vis, (half)volle melk, melkproducten en boter.


Brazil noten

Heten ook paranoten. Bevatten veel selenium. Slechts 2 brazilnoten per dag staan garant voor genoeg selenium voor een normale schildklierwerking.

Omdat de schildklier de hoogste concentratie selenium bevat, is dit niet verwonderlijk. Op een trage schildklier heeft de selenium status een grote invloed.


Recept voor misosoep:

 • 3 eetlepels miso bonenpasta
 • 1 klein pakje viskorrels
 • Gehakte groene ui
 • Kleine wortel, gehakt
 • 4 gehakte shitake (Chinese champignons)
 • 1 pakje zachte tofu in kleine blokjes gesneden

De ingrediënten moeten 30 minuten zacht pruttelen. Ingrediënten zoals viskorrels, shitake en miso pasta vind je in de Aziatische toko. Hier is nog een recept.

Pistachenoten, blauwe bessen en donkere cacao

Waar het hier omgaat is resveratrol. Je vindt het in pistachnoten, cacao en bessen. Ook in druiven, pinda’s en pindakaas. Allemaal geven ze je schildklier het zetje dat het nodig heeft.


Pinda’s gezond en niet perse slecht voor de lijn

Waarom pistachenoten zo gezond zijn, ook bij het afvallen


Met resveratrol win je meer dan een goede schildklierwerking. De flavonoïde vermindert ontsteking, oxidatieve stress, celdood. En zorgt voor een betere celfunctie. Hiernaast bestrijdt het vrije radicalen. De opname ligt rond de 75%, dat is vrij hoog. Niet alleen voor een trage schildklier, ook op andere vlakken heeft het kliertje er veel baat bij. Zo voorkomt resveratrol uitzaaiing van schildklierkankercellen. Omdat het de schildklierhormonen reguleert is het nodig voor een goede werking. Als je een supplement neemt, dan is 250-500 mg niet voldoende.

Dit is de hoeveelheid in de meeste supplementen. Om de voordelen te genieten voor je schildklier, moet je volgens onderzoeken 2000 mg per dag hebben.

Bronnen 1 2 3