Gewrichtsontsteking: gember net zo goed als Diclofenac

gewrichtsontsteking

Werkt gember bij gewrichtsontsteking? Ja, absoluut volgens studies. En net zo goed als ibuprofen en Diclofenac. Wat neem je dan: thee, gemberwortel of extract?

Gewrichtsontsteking behandelen met gember, het is een oude behandelwijze. De buikvetverbrandende specerij heeft veel gezondheidsvoordelen en is een krachtige anti-oxidant. Maar de specerij verbetert ook pijn en mobiliteit. En ontsteking. Het eerste als je het plaatselijk aanbrengt. En het tweede wanneer je extract of gemberwortel neemt.

Gewrichtsontsteking, neem gember

Meer mobiliteit, minder pijn

Neem bijvoorbeeld het onderzoek met volwassenen met osteoartritis aan knieën en heupen. Eén groep werd met een gembercompres behandeld tegen dit type gewrichtsontsteking. De andere groep kreeg een transdermale patch met gember. Beide werden dagelijks aangebracht. In beide groepen ervaarden patiënten enorme verbetering in

  • pijn
  • vermoeidheid
  • gevoel van welzijn
  • mobiliteit

Dit is niet de enige studie over het effect van gember op ontstekingsprocessen bij gewrichtsontsteking. Zo stabiliseert orale inname van gember rondcirculerende ontstekingsstoffen.

Deze verbeteringen wat betreft gewrichtsontsteking traden al na 7 dagen op. Na de 24 weken was 82% tevreden met over de behandeling. Voor de behandeling was 80% ontevreden over hun conventionele behandeling.

Tip: Gember vermindert spierpijn ook fors!

Gember net zo effectief als Diclofenac

gewrichtsontsteking
Volgens de wetenschap werkt gember echt bij gewrichtsontsteking. Natuurlijk kun je het heerlijk combineren met citroen.

Zo zorgde een gel met 4% gemberwortel voor evenveel pijnverlichting als pijnstiller Diclofenac en non-steroïde pijnstillers (NSAID’s). Ook hier verbeterde gember pijn en bewegingsmogelijkheden. Net zo goed als de synthetische pijnstillers bij gewrichtsontsteking.

Ook als je gember oraal inneemt, verbeter je gewrichtsontsteking. De effecten zijn net zoals Diclofenac. Tenminste als je dagelijks 340 mg gemberextract neemt. Ook deelnemers die 100 mg Diclofenac namen werden mobieler. Toch was de pijnvermindering het hoogst bij de gembergroep.

En net zo werkzaam als ibuprofen

Dit bleek bijvoorbeeld bij ontsteking en pijn na een knieoperatie. Hoogst geconcentreerde doses gemberextract verlichtte zeer effectief osteoartritis van de knie. Bij reumatoïde artritis werkte de specerij ook al.

Nog een tip: twee gram gemberwortel of verhitte gember (thee!) werkt ook tegen gewrichtsontsteking gerelateerde pijn en ontsteking. Warme gember was nog effectiever. Neem je gember bij het ontbijt, dan val je ook nog sneller af.

Bronnen: 1 2 3 4 5