Slaaptekort: neem dit natuurlijke “pammetje”

slaapgebrek

Chronisch slaaptekort is een serieus probleem. Het tast je normale dagelijks functioneren aan en leidt tot mentale en fysieke problemen. Het maakt je ouder, dikker en zwakker. Neem dit natuurlijke “pammetje” en je slaapt beter!

Slaapgebrek belemmert herstel

Dat we niet fris en fruitig blijven van chronisch slaapgebrek merken we wel. In de eerste plaats aan ons lichaam. Herstel vindt niet plaats en we worden zwakker. Bij een normale slaap sta je weer fit op. Wist je dat chronisch slaaptekort hetzelfde effect heeft op je immuunsysteem als stress en ziekte?

Je geest komt niet tot rust

In Nederland heeft 40% van de mensen last van slaapproblemen en 25% van de mensen heeft een slaapstoornis.

Bij wie een chronisch slaapgebrek heeft, laten scans een ander patroon zien. Er zijn vaker hoge golven, terwijl de lage golven grotendeels uitblijven. Deze verhoogde staat van activiteit is niet fijn. Want prikkels gaan continu naar de hersenen. Organen stellen zich niet in op verminderde activiteit. Ook blijft de overgang van waken naar slapen uit.

Zieker, ouder en dikker

slaapgebrek
Is er een natuurlijk “pammetje” waarmee je van slaapgebrek afkomt?

Logisch dat slaaptekort meer ellende veroorzaakt dan gammel wakker worden. Overgewicht, oververmoeidheid en een slecht humeur gaan er mee gepaard. Je bent sneller geïrriteerd en kan je moeilijk concentrern. Om een goede kwaliteit van leven te ervaren is slaap net zo belangrijk als goede voeding, zuiver water en beweging.

Risico’s van chronische slaapproblemen

 • Trager reactievermogen: autorijden en andere activiteiten waarbij je alert en helder moet zijn komen in het geding. Onderzoek toont dadt chronisch slaaptekort autorijden net zo gevaarlijk maakt als alcohol.
 • Cognitie lijdt eronder: helder denken, alertheid, leervermogen, informatieverwerking, besluitvaardigheid en geheugencapaciteiten. Alle worden aangetast door slaapgebrek.
 • Te emotioneel reageren: wanneer je reactievermogen trager is en je cognitie functioneert niet meer goed, reageer je heftiger op de dingen om je heen. Je bent minder rationeel en bent eerder in staat om van een mug een olifant te maken.

Chronische ziektes, pijnklachten en gewichtstoename

Slaapgebrek hetzelfde effect op je immuunsysteem heeft als stress en zieke. Logisch dat er een link is tussen chronisch slaaptekort en een toename van chronische ziekten. Doordat je biologisch ritme verstoord is wordt je sneller oud en kom je sneller aan. Je biologisch ritme is enorm belangrijk om de biologische activiteit op cellulair niveau aan te drijven.  Terwijl we slapen vinden allerlei fascinerende processen plaats.

Enorme krimp van hersencellen

Zo krimpen je hersencellen bijvoorbeeld met 60%. Klinkt misschien niet positief maar dat is het wel. Want zo is het mogelijk om afvalstoffen te verwijderen.  Een goede nachtrust zorgt tevens voor een goede hormoonhuishouding.

Minder slaap, meer gewicht

 • Slaapproblemen sturen de melatonineproductie in de war. Een verstoring in de melatonine-aanmaak is nadelig: melatonine voorkomt dat kankercellen kunnen overleven. Kankercellen kunnen normaal gesproken overleven doordat ze het proces van zelfvernietiging verhinderen.
 • Chronisch slaaptekort leidt tot lagere niveaus van het vetregulerende hormoon leptine, terwijl het ‘hongerhormoon’ ghreline wel toeneemt. Dit resulteert in honger, wat makkelijk leidt tot overeten en gewichtstoename.

Pijnklachten

 • Onvoldoende slaap is de belangrijkste voorspeller voor pijn bij 50+
 • Wanneer mensen van 7,5 uur naar 6,5 uur slaap per nacht gaan heeft dit al veel gevolgen: er is een verhoogde uitdrukking van genen die geassocieerd worden met ontsteking, verminderde weerstand, diabetes, risico op kanker en stress. Hieruit blijkt dat wanneer je gemiddeld minder dan 7 uur slaap per nacht krijgt, een uur extra slapen een eenvoudige manier is om je gezondheid op te  krikken. Het tegenovergestelde is ook waar: een uur minder slaap per nacht verhoogt het risico op chronische ziekten.

Vroegtijdige veroudering

Helaas slapen velen van ons veel te slecht. We verouderen er sneller door, want:

 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker
 • Hersenen: Verhindering van nieuwe aanmaak neuronen. Toename van stresshormoon corticosteron, wat weer leidt tot minder nieuwe hersencellen die in de hippocampus aangemaakt worden.
 • Voorstadium van diabetes (pré-diabetes): hongerig zijn na het eten
 • Vroegtijdige veroudering: de productie van groeihormonen raakt verstoord. Groeihormonen worden normaal gesproken vrijgezet door de hypofyse tijdens de slaap. (En ook tijdens beweging, en dan met name de high intensity interval training)

Bioritme is erg gevoelig

Je bioritme is erg gevoelig voor veranderingen. Zelfs een klein tekort aan slaap door zomertijd kan problematisch zijn. Een neurowetenschapper verbonden aan Washington University zegt dat nadat de klok een uurtje vooruit gezet is, verkeersongelukken en hartaanvallen vele malen vaker voorkomen tot 2 á 3 dagen na ingang van de zomertijd.

Je stemming en gezondheid

Een artikel in Sleep Medicine Reviews laat weten dat dit uurtje slaapverlies minstens een week lang een impact heeft op het slaap-/waakritme van de gemiddelde persoon: het beïnvloedt absoluut gedrag en gezondheid van mensen. Ook nemen werkongevallen toe. Mensen zijn dus erg gevoelig voor kleine verschuivingen en veranderingen in het bioritme. Het is dus niet moeilijk te bedenken hoe jetlags en nachtdiensten gedrag, stemmingen en gezondheid beïnvloeden.

Bioritme terug in gareel en betere nachtrust

Slechts kleine veranderingen in je dagelijkse routine en slaaproutine kunnen leiden tot een betere nachtrust en fitter lichaam/geest. En zo ook tot een betere gezondheid.

 • TV en PC: kijk minstens een uur voordat je naar bed gaat geen TV en gebruik geen PC. Het blauwe licht van PC en TV doet je brein denken dat het dag is. American Medical Association zegt hierover: electrisch licht in de avond kan je biotritme verstoren, en je DNA en metabolisme schaden .

Je kan hier gratis F.Lux downloaden: dit dimt het licht op je pcscherm !

 • Daglicht: Zorg voor voldoende blootstelling aan zonlicht. De hypofyse stopt de aanmaak van melatonine door helder licht. Wanneer je gedurende de dag niet voldoende licht krijgt is je melatonine productie niet optimaal. De hypofyse kan het verschil niet onderscheiden.
 • Slapen in zo donker mogelijke ruimte: zelfs het kleinste beetje licht kan je natuurlijke klok in de war sturen alsmede de melatonine productie. Ook het kleinste beetje licht van je wekkerradio kan je slaap verstoren. Dus dek je wekkerradio af en doe dit ook bij andere elektronische apparaten óf zet ze minstens 1,5 meter van je bed af.
 • Licht: Installeer een zwak geel, oranje of rood lichtje wanneer je ’s nachts niet zonder licht kan. Deze kleuren licht verhinderen de aanmaak van melatonine niet. Wit en blauw licht doen dit wel. Een lavalampje kan geschikt zijn.
 • Temperatuur: Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer niet boven de 21 graden is. De meest ideale temperatuur om in te slapen ligt tussen de 15-20 graden.
 • Bad: neem 90-120 minuten voordat je gaat slapen een heet bad. Dit verhoogt je lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaamstemperatuur drastisch daalt wanneer je uit bad bent, is dit een signaal dat je lichaam aan slaap toe is.
 • Ochtend: indien mogelijk, probeer dan ’s morgens in de zon te komen. Je bioritme heeft helder licht nodig om zich te resetten. Door ’s morgens 10-15 minuten zon mee te pikken krijgt je interne klok de boodschap dat de dag is begonnen. Hier heb je ’s nachts weer profijt van: zwakkere lichtsignalen zorgen dan minder voor verwarring. Naarmate je ouder wordt heb je meer zonlicht nodig.
 • Electro magnetische straling: ook EMF’s  verstoren de hypofyse en melatonine-aanmaak en hebben negatieve effecten. Met een EMF meter kun je de straling in je slaapkamer meten. Zet WIFI af wanneer je slaapt.

Pak het aan op natuurlijke wijze

Maar nu, het natuurlijke “pammetje”. En vergeet quetiapine of benzodiazepinen. Kamille-extract is namelijk veelbelovend bij slaapproblemen. Het is een veilige manier om de slaap te bevorderen. Doordat het de slaapkwaliteit bevordert, wordt slaapgebrek een stuk minder. 1

Pammetjes als diazepam en oxazepam bevorderen onder andere Alzheimers.

Die kan je dus beter laten staan en overgaan op kamille extract. Door de rustgevende en anti-angst werking pakt het slaaptekort aan. Er zitten onder andere lignanen in die gelijkenis hebben met benzodiazepinen. Uit studies blijkt dat ze hetzelfde effect hebben. 2 3

En kamille doet nog meer: het balanceert je neurotransmitters!