Lymfesysteem reinigen: hier zijn 14 manieren!

lymfesysteem

Je lymfesysteem reinigen: je krijgt weer nieuwe energie! Hoe verbeter je je lymfesysteem en hoe reinig je het doelgericht?

Met schoon lymfesysteem voorkom je ziektes

Het lymfesysteem is een groot circulatiesysteem in je lichaam. Toch krijgt het een stuk minder aandacht dan de bloedsomloop. Pas in de 21e eeuw keken onderzoekers dieper in de dynamiek van het lymfesysteem en de invloed op de totale fysiologie. Als het lymfesysteem niet goed werkt, ontstaan chronische ziektes. Je lymfesysteem reinigen heeft dus veel nut.

Je afvoer schoon houden

Waarom je lymfesysteem reinigen? Nou, zie het systeem als de afvoer in je huis. Wat gebeurt er als er een verstopping in een afvoer zit? Er komt een onaangename geur. Water vult te snel de gootsteen, het toilet spoelt niet meer door. En deeltjes als voeding, haren en bacteriën stoppen zich op in het afvoerputje. Dit stroomt dan allemaal vrijelijk door de pijpen.

Net als een afvoer, kan je lymfesysteem verstopt raken en leiden tot allerlei aandoeningen. Pijnlijke borsten, vermoeidheid, eczeem, huidproblemen, koude ledematen, opgezwollen buik, hoofdpijn, lichaamsstijfheid en een verzwakt immuunsysteem.

Je lymfesysteem reinigen en dan met regelmaat is heel verfrissend. Hiernaast is het een sterke strategie om verstopping te voorkomen.

Zo belangrijk is beweging

schoon lymfesysteem
Beweging bevordert een schoon lymfesysteem

Een van de makkelijkste, manieren naar een schoon lymfesysteem is beweging. Misschien wel de meest onderschatte manier. Het type beweging maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dansen, wandelen, ramen lappen; je stimuleert de gezondheid van je lymfesysteem. Dus verbeter je ook je immuunfunctie.

Meer zuurstof naar cellen en weefsels

Want een adequate zuurstoftoevoer naar weefsel en cellen is onmisbaar. Nodig voor een goede gezondheid en gezond immuunsysteem. Regelmatig je lymfesysteem reinigen voorkomt zelfs kanker. Beweging stimuleert de bloedsomloop en bevordert het onmisbare transport van zuurstof naar cellen en weefsel. Het tegenovergestelde gebeurt ook. Een gebrek aan beweging leidt tot een opstapeling van toxines in spieren. Tumors gedijen goed in een zuurstofarme omgeving. 1

Voordelen van een schoon lymfesysteem

 • Verbetert coördinatie
 • Brengt zuurstof naar weefsels
 • Stimuleert stofwisseling, verbetert schildklierfunctie
 • Reguleert de bloeddruk
 • Vermindert cellulitis
 • Verlicht nek- en rugpijn en versterkt spieren
 • Werkt anti-aging
 • Ontgift
 • Geeft meer mentale en lichamelijke kracht

Om deze redenen geeft een schoon lymfesysteem je natuurlijk veel energie en een betere algehele gezondheid.

Verminder stress

Vermindering van stress verbetert de lymfestroom in je lichaam 2

Je lymfesysteem reinigen kan met bijvoorbeeld pilates, meditatie, ademhalingsoefeningen, stretchen. En zorg voor een goede houding. Een simpele stretchoefening in de ochtend is een makkelijke manier op de circulatie van dit systeem op gang te helpen. Adem diep, dit levert rijkelijk zuurstof aan je cellen.

Dit zijn goede technieken om angst en stress te verminderen. Dan verbeteren ze ook nog je immuunsysteem. Dit komt omdat ze congestie verminderen en circulatie en ontgifting juist verbeteren, door het hele lichaam heen. Het heeft je weer een schoon lymfesysteem. Mooi, want als lymfeklieren stagneren bouwen pathogene substanties zich op. Maar ook ontstekingsmarkers en cellulair afval. (3

Kruiden voor je lymfeklieren

Kruiden kunnen ook ingezet worden om stress effectief te verminderen. Een viertal kruiden staan bij uitstek bekend om hun stressverminderende eigenschappen:

 • Basilicum: krachtige antioxidant die niet alleen stress vermindert, maar ook de glucosespiegel verlaagt en hoofdpijn, spijsvertering en ontsteking aanpakt. De ontgiftende werking kent geen grenzen.
 • Panax Ginseng (Aziatische ginseng): werkt als een anti-depressivum, verbetert het geheugen en energieniveau.
 • Ashwagandha: heeft hetzelfde effect als panax ginseng.
 • Golden Root (Rhodiola): verbetert de mentale prestaties, vermoeidheid, stress en depressie.

Goede zithouding

Vaak genoeg raakt ons lichaam traag. Vanwege zittend werk, bukken, kinderen oppakken, was vouwen en alle alledaagse dingen. Niet bevorderlijk voor een schoon lymfesysteem. De ribbenkast is een enorme lymfatische pomp en essentiëel voor de doorvoer van lymfevocht. Een goede (zit) houding verwijdert alle factoren die lymfevaten belemmeren. Wat een goede en onbelemmerde zuurstoftoevoer naar de cellen faciliteert. Ook is het de opstart in de verwijdering van afval- en gifstoffen. Net als beweging. (4

Je lichaam borstelen

Je lichaam borstelen een boost voor de bloedsomloop. Daarom ook voor je lymfestroom en ontgifting. Dode huidcellen borstel je weg, en ook de afvalstoffen. De zweetklieren worden gestimuleerd, poriën gaan open en onderliggende lymfecirculatie wordt zo ondersteund. Dit versterkt eveneens het immuunsysteem. Het borstelen heeft nog een voordeel: het verbetert de kwaliteit van je huid. Borstel richting je hart.

Rem ontsteking met voeding

Je lymfesysteem reinigen doe je ook met voeding. Sommige voeding en kruiden werken ontstekingsremmend. Neem groente en fruit. Die hydrateren en creëren een alkalische omgeving. En daar kunnen we ons voordeel mee doen. Pathogenen aarden namelijk niet goed in zo’n omgeving. Verwijder ze met gezond eten, want ze stagneren het lymfevocht. Neem ook voldoende omega-3 vetzuren.

Neem mineraalwater

Hydratatie is de sleutel naar een gezond en schoon lymfesysteem. Het lymfevatenstelsel bestaat voor ongeveer 95% uit water. 5

Het drinken van citroenwater is een geweldige ontgiftingsstrategie! Het hydrateert niet alleen, maar moedigt ook een alkalische omgeving aan. (6  Je lymfesysteem reinigen én je lever: je krijgt een dubbele portie energie.

Testje

Dr. John Douillard van Life Spa moedigt een bepaalde behandeling aan om te testen of je lymfesysteem gedehydrateerd is (hij noemt dit rehydratatie therapie). Deze methode houdt in dat je om de 10 tot 15 minuten warm water naar binnen nipt, gedurende de hele dag. Tussendoor zorg je ervoor dat je ook nog genoeg koud water binnen krijgt. Als je aan het einde van de dag behoefte hebt aan nog meer slokjes warm water, is je lichaam dorstig. Dr. Douillard adviseert om deze procedure twee weken lang dagelijks te volgen om je lymfesysteem te rehydrateren en de functie te verbeteren. 7

Let op je kleding

Op je kleding letten voor een schoon lymfesysteem? Het lijkt een vreemde tip. Maar het gaat hier om knellende kleding en ondergoed. Dit kan de lymfestroom naar de lymfeknopen belemmeren. Vooral tijdens slapen moet men geen knellend ondergoed of nachtkleding dragen.

Neem een massage

Oefeningen die de stress verminderen verbeteren de immuunfunctie. Je lymfesysteem reinigen doe je ook door middel van massage, oefeningen en het lichaam borstelen. Manuele behandelmethoden zoals shiatsu verbeteren symptomen van chronische pijn en vermoeidheid verbeteren. 8  Zelfmassage-technieken kunnen online gevonden worden, waaronder technieken om de lymfestroom door het lichaam te verbeteren (manuele lymfedrainage). Massage is een fijne manier om de het vocht te doen doorstromen en dit kan in combinatie met essentiële oliën en een bad met Epsom (magnesium) zout.

Ga eens naar een kraker

Wat heeft een ‘bottenkraker’ met een schoon lymfesysteem te maken? Een chiropractor kan verschoven of vastzittende wervels en gewrichten –die de lymfestroom blokkeren- weer op zijn plaats zetten. Elke belemmering in de bovenste regio van de borstkas voorkomt drainage van opgehoopte toxines. De chiropractor verwijdert deze belemmeringen en dit haalt de druk van de lymfevaten. Zodoende stimuleert dit detoxificatie. (9

Chiropractie verbetert de algehele gezondheid, slaap, symptomen van stress, gevoel van welzijn, immuunsysteem en mobiliteit. Deze verbeteringen zijn te merken bij ziekte, pijn, een slechte houding, depressie en angst. Wel de moeite waard!


Je lymfesysteem reinigen is dus fundamenteel voor een goede gezondheid. Cellen krijgen meer zuurstof. Afvalstoffen worden adequaat geëlimineerd. worden. Moeilijk is het niet. Neem alleen al het drinken van citroenwater: het is simpel, niet tijdrovend, niet duur en heeft toch geweldige effecten.


 1. www.lifespa.com/the-miracle-of-lymph/
 2. www.lifespa.com/the-miracle-of-lymph/
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/
 4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/
 5. www. lymphaticnetwork.org/
 6. www.lymphaticnetwork.org/
 7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25457196
 8. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4173698/
 9. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755111/
 10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/
 11. www./lifespa.com/the-miracle-of-lymph/
 12. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4354455/
 13. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4173698/
 14. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312397/
 15. en 6. www.lymphaticnetwork.org/