Deze 4 E-nummers geven geheid darmproblemen

darmproblemen

Opgezette buik, winderigheid, slechte stoelgang. Heb je hier last van? In dit artikel lees je welke 4 additieven zeker darmproblemen veroorzaken.

Opgezette buik door additieven

Niet zo verwonderlijk, omdat veel voedseladditieven redelijk nieuw zijn in de voedselketen. Omdat voedsel dik, romig en stabiel maken/houden. Ze vervangen ook vet dat gezond is. Dat vet zou eigenlijk in ijs, saus en dressings moeten zitten. Maar omdat zulk gezond vet meer kost dan additieven, zijn ze door de E-nummers vervangen. Helaas geven ze darmproblemen zoals een opgezette buik en winderigheid.

Carrageen (E407)

Dit is het ergste additief voor je darmen. Afkomstig van rode alg en zit meestal in “gezonde” producten zoals amandel- en sojamelk. Maar het zit ook in crème fraiche -en roomachtige producten. Tevens in gebakken producten. Aangetoond is dat carrageen het darmkanaal beschadigt. Het leidt niet alleen tot een opgezette buik en andere algemene darmproblemen.

Celverlies in darmweefsel

Klachten zijn ernstiger van aard omdat het celverlies in weefsel veroorzaakt. Dus irriteert het enorm. Bij diertesten gaf het darmzweren. De meeste onderzoeken van het effect van carrageen op de gezondheid betreffen dieren. Op mensen zijn niet veel studies gedaan hieromtrent. Maar uit de schaarse mensenstudies die er wel zijn, blijkt dat carrageen ontstekingsbevorderend is. Ook werkt het altijd negatief op de vitaliteit van weefselcellen. Skippen dus!

Xanthan gum (E415)

opgezette buik
De additieven zitten niet alleen in snoep. Je vindt ze ook in producten die eigenlijk gezonde vetten zouden moeten bevatten. Wil je geen darmproblemen? Mijdt ze dan

Xanthan gum wordt verworven uit bacteriën. Dit verdikkingsmiddel/stabilisator zit in veel bewerkte voeding vanwege zijn unieke bindingseigenschappen. Dat maakt het een handige vervanger voor gluten in brood en andere bakproducten. Maar hier houdt het niet mee op. Xanthan gum wordt ook gebruikt in milkshakes, yoghurt, pudding, roomproducten (zoals slagroom), soepen, sauzen, mayonaise en eigenlijk alles met een crème-achtige textuur. E415 zit zelfs in bewerkt vlees. Ook wordt het op grote schaal gebruikt in farmaceutische producten. Helaas veroorzaakt het darmproblemen en de gehate opgezette buik.

  • Zuigelingen

Heb je vaak last van migraine of huiduitslag ? De boosdoener is hoogstwaarschijnlijk xanthan gum en de aandoeningen verergeren naar mate je het meer consumeert. De Amerikaanse Waren- en Voedselautoriteit (FDA) heeft ouders gewaarschuwd om géén xanthan gum-bevattende producten te gebruiken voor zuigelingen omdat dit gelinkt wordt aan ziekte en zelfs dood bij zuigelingen.

  • Kapot darmweefsel

In 2011 kwam een bericht naar buiten waarin vermeld werd dat xanthan gum dood van darmweefsel veroorzaakt.

Xantham gum wordt meestal gecreëerd door middel van genetisch gemodificeerde maïs, soja of tarwe en lokt hierdoor allergische reacties uit. Xanthan gum is ook een effectief laxerend middel. Slechts 15 gram per dag leidde tot darmproblemen waaronder een opgezette buik. Dit kan je ook verwachten als je minder neemt.

Guar gum (E412)

Guar gum (ook wel guaran genoemd) komt van guar bonen. Ook guar gum geeft darmproblemen. Zo werkt het als een laxerend middel. Het vormt een dikke gel dat de voeding door het darmkanaal voortstuwt. Hierbij ontstaat gasvorming, een opgezette buik en algemeen gevoel van onwelzijn. Te veel guar gum in combinatie met te weinig water kan zelfs de slokdarm blokkeren. In een onderzoek kregen deelnemers 21 gram guar gum per dag, drie maanden lang. De meeste deelnemers hielden het geen drie maanden vol, vanwege buikklachten.

Tara gum (E417)

Tara gum (ceasalpinia spinosa, afkomstig van Zuid Amerikaanse bomen) is de ‘new kid on the block’, ingebracht door Unilever (Breyer’s ijs). De gum diende als vervanging voor zuivelvet. Lekker goedkoop voor de fabrikant. Unilever “verwent” ons ook graag met stoffen zoals maltodextrine en propyleen glycol (dit is anti-vries). Het oude Breyer ijs was gezond en niemand wilde de tara gum-massa. Maar tara gum verhoogt de viscositeit van voedingsmiddelen. Tara gum zit ook in Ben & Jerry’s, Cornetto, Solara, Magnum en ander ijs. Haagen Dasz is nog zonder gums. Wil je darmproblemen en een opgezette buik voorkomen, let dan ook op E417.

Dat dit soort additieven de gezonde vetten vervangen is ronduit nadelig. Want juist gezonde vetten verminderen het risico op darmkanker. Plus dat ze zorgen dat het lichaam minder vetten opslaat (ja echt waar). Zonder gezonde mis je vitamine A, lecithine en E.

Wil je met minder darmproblemen door het leven en een opgezette buik vermijden, let dan in ieder geval op de genoemde additieven!

Bronnen 1 2 3 4