Krachtige natuurlijke antibiotica? Kruidnagels!

kruidnagels, natuurlijke antibiotica

Natuurlijke antibiotica zijn welkom in deze tijd van resistente pathogenen.  Neem nu kruidnagels: het is krachtige antibiotica. Lees wat de wetenschap over dit nageltje zegt.

Dat natuurlijke antibiotica werken is geen wonder. Natuurlijke stoffen vormen immers altijd de inspiratie voor chemische medicijnen, die hun werking moeten imiteren!

Natuurlijke antibiotica

Kruidnagels doen het goed in koeken met hun warme, zoetige smaak. In stoofgerechten komen ze goed tot hun recht. En ze maken onderdeel uit van kerrie. De specerij past ook goed in wintergerechten en linzen- en bonensoep die je lekker verwarmen op koude dagen. Omdat de smaak zo krachtig is, wordt de nagel op zichzelf niet gegeten. Wel is bekend dat je verlichting van kiespijn vindt wanneer je er op kauwt.

Tegen schimmels en bacteriën

Eugenol en kamferol: dat zijn de twee belangrijkste stoffen die je in kruidnagels vindt.

Eugenol imiteert de actie van de chemische ontstekingsremmende medicatie (of feitelijk: de chemische ontstekingsremmende medicatie imiteert die van eugenol). Eugenol gaat ook bacteriële infecties en schimmelinfecties zoals Candida tegen, en remt ontsteking. Eugenol is vooral anno vandaag een handige stof, omdat het beschermt tegen giffen en verontreinigende stoffen. Ook etherische olie van kruidnagel is zeer krachtig, heeft deze eigenschappen. Een bijkomend voordeel is dat insecten en mijten niet bestand zijn tegen de olie van deze specerij. 2 3 4 Van alle etherische oliën werken kruidnagel-, kaneel- en tijmolie het sterkst tegen ziekteverwekkers. 5

Wat zit er nog meer in?

Hiernaast bevat kruidnagel nog vitamine K, magnesium, ijzer en calcium. Wanneer je de kruidnagel heel gebruikt bevat het nog de meeste mineralen, vitaminen en etherische oliën. Om goed van de belangrijke stoffen in deze specerij te profiteren, sla je de poeder over.

Lees ook eens wat zwarte peper voor je doet!

  • Een goede kruidnagel blijft verticaal drijven in water, een kruidnagel die te oud is blijft horizontaal drijven.

Antioxidant activiteit

Kruidnagel heeft van alle kruiden de hoogste concentratie polyfenolen en andere antioxidant-bestanddelen. 6 Naast eugenol bevat de specerij ook gallinezuur, flavonol glucosides, fenol oliën en tanninen. Met de nagel heb je een rijke bron van polyfenolen en dus een enorm krachtig middel tegen vrije radicalen.

Antibacteriële activiteit

kruidnagels
kruidnagels zijn een natuurlijk antibioticum. Doe er eens een in je thee!

Nu waarom kruidnagels goede natuurlijke antibiotica zijn. Ziekmakende bacteriën en schimmels hebben weinig kans tegen de specerij. 7 8 

Kruidnagel werkt bijvoorbeeld  krachtiger dan knoflook, mosterd, mint en kaneel tegen de voedingspathogenen E. coli, S. aureus en B. cereus. 9 Enkele andere pathogenen die door kruidnagel (etherische olie) krachtig bestreden worden -en dan in combinatie met rozemarijn-, zijn : Microsporum canis Trichophyton mentagrophytes Trichophyton rubrum Epidermophyton floccosum en Microsporum gypseum. 10

Waarom je het met kaneel combineert

Samen met cinnamaldehyde uit kaneel remt eugenol ook de groei van 31 strengen van de H. pylori bacterie. 11 H. pylori zorgt voor vervelende maagklachten en kan een risicofactor voor maagkanker zijn.

Veiligheid van kruidnagel

Veiligheid kaneel