Waarom sociale afstand de sleutel is tegen corona

corona

Sociale afstand is de sleutel bij het coronavirus. Omdat het zich snel verspreidt door bewegingen van mensen zonder of met hele milde symptomen. Misschien ben je totaal onbewust dat je het virus hebt. Daarom is afstand bewaren zo’n belangrijke maatregel. 

Want waarom verspreidt het corona virus zich zo snel? En hoe kan dat ondanks de reisverboden en restricties?

Sociale afstand bij corona

Waarschijnlijk komt het door de bewegingen van mensen die zich er niet van bewust zijn dat ze het virus met zich meedragen. Er kunnen milde symptomen van corona zijn of helemaal geen symptomen. 

Dit blijkt uit een nieuwe studie. Hierin ontwikkelden wetenschappers een methode die de patronen van besmetting vastlegt. Er werd gekeken naar bewegingen (sociale afstand), niet bevestigde gevallen en corona patiënten in quarantaine. Ze betrokken ook de 25.961 bevestigde coronagevallen in februari in China bij de studie. Volgens hen lag de daadwerkelijke hoeveelheid besmette mensen op 36.798 in februari.

Geen merkbare symptomen

Er was dus een agressieve verspreiding van het coronavirus door het ontbreken van sociale afstand. Die volgens de wetenschappers komt doordat mensen besmet raakten maar hier niet bewust van waren. Dus bleven ze doorgaan met sociale contacten. Hun inschatting was dat minstens 59% van de geïnfecteerden gewoon doorgingen met het sociale leven, zonder getest te zijn. En dat dit de reden is van de snelle verspreiding van het virus. Zo snel dat het nu een wereldwijd probleem is.

Na de maatregelen omtrent sociale afstand werden een hoop corona besmettingen voorkomen (90% volgens de studie).

7x kruiden die helpen tegen het virus, wetenschappelijk bewezen

Snelle verspreiding

Mondkapjes helpen tegen verspreiding van het coronavirus. Maar sociale afstand is volgens studies de meest effectieve maatregel

Andere onderzoeken zeggen hetzelfde. Een statistische modelanalyse in journal Eurosurveillance indiceert dat een aanzienlijke hoeveelheid mensen die met het coronavirus besmet raakte op een cruiseschip, zonder symptomen bleef. Er waren nog geen maatregelen omtrent sociale afstand. Dit leidde wel tot een uitbraak van het corono virus op het schip. 

Slijmvliezen neus en keel

Tot nu toe is duidelijk in welke mate mensen zonder of met milde symptomen bijdragen tot verspreiding, maar ze zijn in ieder geval in staat om het coronavirus door te geven. Na het virus aangetrokken te hebben is dit geconcentreerd aanwezig in de slijmvliezen van neus en keel, in de eerste week van symptomen. 1 

Wat betekent dat je in het begin nauwelijks of geen symptomen merkt en het onbewust door kan geven. Dit blijkit het geval bij één persoon die geen symptomen had maar het corona virus wel aan 5 mensen doorgaf. 2

Breek de link van besmetting

Sociale afstand is dus de meest effectieve maatregel tegen het coronavirus. Wie zijn sociale contacten beperkt breekt de link van besmetting door corona.

Aanbevolen artikelen